15 Νοεμβρίου 2015

Πρόοδο διαπιστώνει ο Ντάισελμπλουμ, την Τρίτη το EuroWorking Group

Πρόοδο διαπιστώνει ο Ντάισελμπλουμ, την Τρίτη το EuroWorking Group

Βρυξέλλες
«Συμφωνία σε πολλά ζητήματα» και «καλή πρόοδο» στις διαπραγματεύσεις της Αθήνας με το κουαρτέτο των πιστωτών διαπιστώνει ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι το EuroWorking Group θα συνεδριάσει την Τρίτη, δίνοντας επί της ουσίας μικρή παράταση για να υπάρξει συμφωνία στο ανοιχτό μέτωπο των κόκκινων δανείων και των πλειστηριασμών.

«Καλωσορίζω την καλή πρόοδο που έχει επιτευχθεί μεταξύ των ελληνικών Αρχών και των Θεσμών στις συζητήσεις για τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο πρώτο πακέτο προαπαιτουμένων και στα μέτρα για τον χρηματοοικονομικό τομέα που είναι απαραίτητα για την επιτυχή διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης» αναφέρει σε δήλωσή του ο Ντάισελμπλουμ.

Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι το EuroWorking Group θα συνεδριάσει την Τρίτη προκειμένου να αξιολογήσει την κατάσταση και να αποφασίσει για τυχόν εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ και των 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση.

Η συνεδρίαση του EuroWorking Group θα γίνει με τηλεδιάσκεψη.


Οι συζητήσεις μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και των εκπροσώπων του κουαρτέτου συνεχίζονται από το μεσημέρι της Κυριακής, καθώς η 14ωρη διαπραγμάτευση του Σαββάτου ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα χωρίς αποτέλεσμα.

Βασικό «αγκάθι» παραμένουν τα «κόκκινα» δάνεια και η προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, ενώ υπάρχουν ακόμη ορισμένες λεπτομέρειες για να επέλθει συμφωνία στα υπόλοιπα ζητήματα από την πρώτη δέσμη των προαπαιτούμενων (μείωση τιμών στα γενόσημα φάρμακα κ.λπ.).

Σύμφωνα με πληροφορίες, την κυβέρνηση και τους πιστωτές χωρίζουν συγκεκριμένα τα εξής:
  • Εάν η νέα αγορά που θα δημιουργηθεί για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα αφορά μόνον σε δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ (που είναι επιχειρηματικά) ή και σε μικρότερα δάνεια (συμπεριλαμβανομένων των στεγαστικών). Η ελληνική πλευρά προτείνει, η αγορά των «κόκκινων» δανείων από πιστωτικούς φορείς και funds να αφορά μόνον στα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια (ανάλογα συνέβη στην Κύπρο). Από την πλευρά τους, οι θεσμοί ζητούν να μειωθεί το όριο του 1 εκατ. ευρώ, προκειμένου να πωλούνται και στεγαστικά δάνεια ιδιωτών.

  • Εάν οι φορείς που θα αποκτήσουν τα «κόκκινα» δάνεια από τις τράπεζες, θα έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε πράξεις αναγκαστικής είσπραξης από τους οφειλέτες, ή θα περιορίζονται σε απλή διαχείριση.

  • Για τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας, η κυβέρνηση ζητεί να εξαιρεθούν όσοι έχουν υπαχθεί στον «νόμο Κατσέλη» και να τεθούν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, που να καλύπτουν το 58%- 60% του συνόλου αυτών των δανειοληπτών. Οι θεσμοί επιμένουν η προστασία να αφορά μόνον σε δανειολήπτες στο όριο της φτώχειας. Επίσης, ζητούν επιτάχυνση στην εκδίκαση των αιτήσεων υπαγωγής στη νέα ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια και προσλήψεις προσωπικού στα δικαστήρια της χώρας.
Υπάρχουν ακόμη ορισμένες λεπτομέρειες για να επέλθει πλήρης συμφωνία και στα υπόλοιπα ζητήματα, όπως η ρύθμιση για τις 100 δόσεις (θα μηδενιστεί σταδιακά έως το 2017 το χρονικό όριο «αποπομπής» από τη ρύθμιση, ενώ στη συνέχεια θα υπάρχει δυνατότητα καθυστέρησης μόνον για μία φορά ανά εξάμηνο), οι τιμές των γενόσημων φαρμάκων (προτείνεται η σταδιακή μείωσή τους) και τα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση (οι πιστωτές θέλουν να βεβαιωθούν ότι είναι νομικά υλοποιήσιμη η επιπλέον φορολόγηση στον στοιχηματισμό).
Newsroom ΔΟΛ