18 Νοεμβρίου 2015

Νοβότνι: «Αφού πέρασε το Grexit, σημασία έχει πλέον η ελάφρυνση του χρέους»

Δεν τίθεται πλέον θέμα ενός Grexit,  αλλά εκείνο που τώρα έχει σημασία, είναι να υπάρξει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, που σημαίνει μια παράταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων και μείωση των επιτοκίων, τόνισε ο διοικητής της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας (ΑΚΤ) και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Έβαλντ Νοβότνι, μιλώντας σε δημόσια συζήτηση για την Οικονομία στη Διπλωματική Ακαδημία της Βιέννης. 

Ταυτόχρονα, επισήμανε την πρόοδο κατά τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για την επόμενη δόση από το τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, σημειώνοντας ότι οι συζητήσεις προχωρούν στη σωστή κατεύθυνση, ενώ τόνισε την ανάγκη να υπάρξει ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών μέσα σε αυτή τη χρονιά, ώστε να παραμείνει λειτουργικός ο τραπεζικός τομέας. 

Ο Έβαλντ Νοβότνι διευκρίνισε πως εάν οι ελληνικές τράπεζες δεν κεφαλαιοποιηθούν επαρκώς έως το τέλος του χρόνου, τότε θα πρέπει να εκκαθαριστούν με τους νέους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης - και στην περίπτωση ενός λεγόμενου Bail-in θα υπάρξει συμμετοχή καταθετών και κατόχων ομολόγων στην εξυγίανση των ελληνικών τραπεζών. Παράλληλα, ο ίδιος ζήτησε να υπάρξει μια σίγουρη "κοινωνική εξασφάλιση" για τις οικογένειες που θίγονται κατά τους πλειστηριασμούς κατοικιών από ελληνικές τράπεζες. 

Κατά την άποψή του, μια ελάφρυνση του χρέους μέσω παράτασης του χρόνου αποπληρωμής και μείωσης των επιτοκίων, είναι λογική, για να μπορέσει η Ελλάδα να δημιουργήσει και πάλι τις δομές στην πραγματική οικονομία - και προς τούτο γίνονται, όπως είπε, συζητήσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. 

Ο διοικητής της ΑΚΤ και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, χαρακτήρισε ως σημαντικό βήμα για την Ελλάδα τις προσπάθειες για ιδιωτικοποιήσεις που, όπως σημείωσε, καταβάλλονται από την ελληνική κυβέρνηση, ενώ παρατήρησε πως οι ιδιωτικοποιήσεις φέρνουν στη χώρα, όχι μόνον χρήματα, αλλά και τεχνογνωσία, αναφέροντας ως "θετικό παράδειγμα" την μερική πώληση του λιμανιού του Πειραιά σε Κινέζους επενδυτές. 

Από την πλευρά του, ο γνωστός Αυστριακός οικονομολόγος, Στέφαν Σούλμάιστερ, μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, εκτίμησε πως ένα Grexit εξακολουθεί να είναι πιθανό, ενώ χαρακτήρισε ως "αδιανόητο αίσχος" την πολιτική που ακολούθησε η Ευρωπαϊκή Ενωση στην ελληνική κρίση. 

Σύμφωνα τέλος, με τον πρώην αντικαγκελάριο της Αυστρίας, Έρχαρντ Μπούζεκ, (του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος), ο οποίος επίσης συμμετείχε στη δημοσία συζήτηση για την Οικονομία στην Διπλωματική Ακαδημία της Βιέννης, ένα Grexit δεν θα έλυνε απολύτως κανένα πρόβλημα.

TA NEA