4 Μαΐου 2017

Απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου: Ένα ζευγάρι Βούλγαρων έσωσε την Α κατοικία στην Ευρώπη

Ένα ζευγάρι Βούλγαρων έσωσε την α κατοικία στην Ευρώπη,  σύμφωνα με τις ερμηνείες των νομικών. Προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (ΕΑ), κατά απόφασης που κατεδάφιζε το ακίνητό τους. Η απόφαση του 5ου τμήματος του ΕΑ, αποφαίνεται ότι η κατεδάφιση της μοναδικής και κύριας κατοικίας, ακόμη και εάν αυτή είναι αυθαίρετη, συνιστά την πιο ακραία μορφή επέμβασης στο δικαίωμα του ατόμου για σεβασμό του ιδιωτικού βίου. Επί της ουσίας όπως επισημαίνει η νομικός  Ολια Νικολοπούλου η κατεδάφιση της μοναδικής και κύριας κατοικίας, ακόμη και εάν αυτή είναι αυθαίρετη, συνιστά την πιο ακραία μορφή επέμβασης στο δικαίωμα του ατόμου για σεβασμό του ιδιωτικού βίου.


Κατά τους νομικούς, και το Στρασβούργο πρωτεύον ζήτημα είναι εάν η κατεδάφιση θα επιτύχει μία δίκαιη ισορροπία μεταξύ των συμφερόντων της προσφεύγουσας να κρατήσει τα υπάρχοντά της και του δημοσίου συμφέροντος να διασφαλίσει την αποτελεσματική εφαρμογή της απαγόρευσης κτιρίων χωρίς άδεια. Αυτό σημαίνει ότι ένα μέτρο πρέπει να είναι κατάλληλο για την επίτευξη του στόχου και να μην είναι δυσανάλογο προς τον σκοπό του.

Όλια Νικολοπούλου. Δικηγόρος
Όλια Νικολοπούλου. Δικηγόρος
Όπως εξηγεί η κ. Νικολοπούλου για το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο  η πρώτη κατοικία υποχρεωτικά πρέπει να προστατεύεται από τον κίνδυνο των πλειστηριασμων, αφού είναι το καταφύγιο της οικογένειας.

ΤΙ ΟΡΙΖΕΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ

Πλέον το 5ο Τμήμα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του ανθρώπου θεσπίζει πλήρη προστασία της πρώτης κατοικίας ακόμα κι αν αυτή είναι αυθαίρετη .Αφορά την πρώτη και κύρια κατοικία όταν αυτή κινδυνεύει από κατεδάφιση και κατ’ επέκταση ακόμα και από κατάσχεση.

Πρόκειται για απόφαση που ουσιαστικά διευρύνει τα νομικά όπλα των πολιτών, η πρώτη κατοικία των οποίων κινδυνεύει από –κυρίως- κατεδάφιση αλλά κατ’ επέκταση από κατάσχεση καθώς αφορά μεν δυο Βούλγαρους υπηκόους, αλλά είναι προφανές ότι αφορά ιδιαίτερα τη χώρα μας και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες του Νότου, καθώς προβλέπεται ότι εκατομμύρια πλέον ιδιοκτήτες θα σώσουν τις περιουσίες τους!

Στο δικαστήριο είχε προσφύγει ζευγάρι Βουλγάρων που εκδόθηκε απόφαση κατεδάφισης της κατοικίας τους. Για το Στρασβούργο πρωτεύον ζήτημα είναι εάν η κατεδάφιση θα επιτύχει μία δίκαιη ισορροπία μεταξύ των συμφερόντων της προσφεύγουσας να κρατήσει τα υπάρχοντά της και του δημοσίου συμφέροντος να διασφαλίσει την αποτελεσματική εφαρμογή της απαγόρευσης κτιρίων χωρίς άδεια. Αυτό σημαίνει ότι ένα μέτρο πρέπει να είναι κατάλληλο για την επίτευξη του στόχου και να μην είναι δυσανάλογο προς τον σκοπό του.

ΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ



Νομικοί τονίζουν, ότι  το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, δίνει κατευθυντήρια γραμμή στα εθνικά δικαστήρια καθώς αναβαθμίζει σοβαρά τη θέση της μοναδικής κατοικίας και προστατεύει τους πολίτες που κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους. Παράλληλα είναι σαφές πως αν η απαγόρευση κατεδάφισης αφορά την προστασία κάθε αυθαίρετου κτίσματος, τότε σε περίπτωση νομίμου κτίσματος και δη πρώτης και μοναδικής κατοικίας που απειλείται, αυτή η προστασία ισχύει επαυξημένα.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο πλέον υποχρεώνει τα εθνικά δικαστήρια να εφαρμόζουν σε κάθε περίπτωση τη θεμελιώδη αρχή της αναλογικότητας δίνοντας την κατευθυντήρια γραμμή της απόλυτης εξατομίκευσης της κάθε υπόθεσης!

Και επιβεβαιώνει, πως θεμελιώδης αρχή του Ευρωπαϊκού Δικαίου είναι το προφανές και ανθρώπινο, η πρόκριση πέραν του στενού δημόσιου συμφέροντος της επιλογής προστασίας της κατοικίας, που στηρίζει την ατομική και οικογενειακή ζωή.

mononews.gr