20 Ιουλίου 2017

5 εκατομμυρια πρόστιμο στη Ρωσία για κατάσχεση ολλανδικού πλοίου της Greenpeace

Η Ρωσία πρέπει να καταβάλει στην Ολλανδία περισσότερα από 5 εκατομμύρια ευρώ (5,79 εκατομμύρια δολάρια) ως αποζημίωση για τη κατάσχεση πλοίου της Greenpeace με ολλανδική σημαία το 2013 και τη σύλληψη 30 ατόμων στη Βαρκελώνη, μια διεθνής επιτροπή διαιτησίας αποφάσισε την Τρίτη.
Οι υπάλληλοι της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας έθεσαν υπό κράτηση το Arctic Sunrise σε διεθνή ύδατα μετά από διαμαρτυρία ενάντια σε μια πλατφόρμα πετρελαίου Αυτοί που επέβαιναν σε αυτό φυλακίστηκαν για μήνες σε ρωσικές φυλακές και απελευθερώθηκαν λίγο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι.
Η πενταμελής επιτροπή διαιτησίας, η οποία εδρεύει στη Βιέννη, αποφάνθηκε το 2015 ότι η Ρωσία ήταν υπεύθυνη βάσει της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) και ότι τώρα πρέπει αν πληρώσει το τίμημα για τις ζημιές στο πλοίο, καθώς και την παράνομη σύλληψη και την ταλαιπωρία των 30 ατόμων που επέβαιναν στο πλοίο.
“Αυτή η απόφαση καθιστά σαφές ότι τα πλοία σε διεθνή ύδατα δεν μπορούν να δέχονται βιάιες επιβιβάσεις και όσοι βρίσκονται στο πλοίο να συλλαμβάνονται από καπρίτσιο”, ανέφερε σε δήλωσή του ο ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Bert Koenders.
Η Ρωσία αρνήθηκε να συμμετάσχει στη διαιτησία υποστηρίζοντας ότι ενεργούσε στο πλαίσιο των κυριαρχικών της δικαιωματων να καταλάβει το πλοίο σε μια περιοχή διεθνών υδάτων όπου η Ρωσία απολαμβάνει αποκλειστικά οικονομικά δικαιώματα. Οι ακτιβιστές είχαν προσπαθήσει νωρίτερα να σκαρφαλώσουν στην πλατφόρμα γεώτρησης Prirazlomnaya της Gazprom.
Η ειδική ομάδα διαιτησίας διαπίστωσε ότι έχει αρμοδιότητα στο πλαίσιο της UNCLOS, της οποίας η Ρωσία είναι συμβαλλόμενο μέρος και που την εξουσιοδοτεί να επιλύσει τέτοιες διαφορές. Η Μόσχα από την πλευρά της δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για σχόλια.
Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti της Ρωσίας ανέφερε ότι η Μόσχα θα επανεξετάσει την απόφαση, και επικαλέστηκε ανώνυμες πηγές στο Υπουργείο Εξωτερικών που λέγαν ότι εξακολουθεί να απορρίπτει τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου.
Η Greepeace ανέφερε ότι οι αποφάσεις της επιτροπής “πανηγυρικά επιβεβαιώνουν το δικαίωμα στην ειρηνική διαμαρτυρία στη θάλασσα”. Από την άλλη δήλωσε την άγνοια της για το εάν η Ρωσία θα συμμορφωθεί με τις κυρώσεις και τις αποζημιώσεις.
Τα κεφάλαια που είναι να πληρώσει η Ρωσία θα διαβιβαστούν στη Greenpeace International από την ολλανδική κυβέρνηση, σύμφωνα με την περιβαλλοντική ομάδα. Τα λεφτά θα διοχετευθούν σε επισκευές πλοίων καθώς και στους 30 συλληφθέντες ως αποζημίωση για όσα υπέστησαν.

Πηγή: Reuters