12 Ιουλίου 2017

Παγόβουνο ενός τρισεκατομμυρίου τόνων αποκολλήθηκε από την Ανταρκτική

Παγόβουνο ενός τρισεκατομμυρίου τόνων, ένα από τα μεγαλύτερα που έχουν καταγραφεί ποτέ, σχηματίσθηκε μετά την αποκόλληση μιας τεράστιας έκτασης πάγου από την Ανταρκτική. 
Παγόβουνο ενός τρισεκατομμυρίου τόνων αποκολλήθηκε από την Ανταρκτική
Η αποκόλληση όπως μεταδίδουν τα διεθνή Μέσα πραγματοποιήθηκε από την παγοκρηπίδα Larsen, την οποία οι επιστήμονες παρακολουθούσαν πάνω από μια δεκαετία καθώς είχε μια μεγάλη ρωγμή. 

Η ανάπτυξη της εν λόγω ρωγμής σημειώνεται πως επιταχύνθηκε μετά το 2014.Η αποκόλληση έγινε γνωστή την Τετάρτη από τις εικόνες που έστειλαν οι δορυφόροι. Αμέσως σήμανε συναγερμός καθώς πλέον το παγόβουνο πλέει στη θάλασσα Weddel και είναι διπλάσιο από το μέγεθος του Λουξεμβούργου.

Η έκτασή του υπολογίζεται στα 5.000 - 6.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Χρησιμοποιώντας έναν υψομετρητή ραντάρ πάνω στο δορυφόρο Cryosat, οι επιστήμονες μέτρησαν το ύψος της επιφάνειας πάγου, στοιχείο που χρησιμοποίησαν για να υπολογίσουν το πάχος και τον όγκο του, αλλά πριν την αποκόλλησή του.

«Το παγόβουνο σχηματίσθηκε ανάμεσα στη Δευτέρα και την Τετάρτη» είπαν οι ερευνητές του βρετανικού πανεπιστημίου του Σουόνσι, οι οποίοι παρακολουθούσαν την αποκόλληση.

Σύμφωνα με το βρετανικό BBC, το παγόβουνο, το πάχος του οποίου είναι πάνω από 200 μέτρα, δεν αναμένεται βραχυπρόθεσμα να μετακινηθεί πολύ, ούτε πολύ γρήγορα, αλλά θα πρέπει να παρακολουθείται.

Ρεύματα και άνεμοι όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες μπορεί να το σπρώξουν βόρεια της Ανταρκτικής όπου θα αποτελούσε κίνδυνο για τη ναυσιπλοΐα.

Πληροφορίες από: Reuters, ΑΠΕ – ΜΠΕ, BBC