11 Ιουλίου 2017

Τη Βουλή ενημερώνει ο Αλέξης Τσίπρας για το Κυπριακό

Αθήνα
Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ενημερώνει την Ολομέλεια της Βουλής για τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση σχετικά με το Κυπριακό ζήτημα.

O κ. Τσίπρας είχε τη Δευτέρα τηλεφωνική επικοινωνία με τον αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Μάικ Πέινς. Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, οι περιφερειακές εξελίξεις καθώς και οι διμερείς σχέσεις.

Τις εξελίξεις στο Κυπριακό, λίγες μέρες μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων στην Ελβετία, συζήτησε ο πρωθυπουργός και με τον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού, με τον οποίο συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Εποικοδομητικό κλίμα στη συνεδρίαση του ΕΣΕΠ

Σε εποικοδομητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) το οποίο συνεδρίασε υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με θέμα τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τη συμμετοχή των εκπροσώπων όλων των κομμάτων του κοινοβουλευτικού τόξου -εκτός της Χρυσής Αυγής στην οποία δεν απευθύνεται πρόσκληση και του ΚΚΕ το οποίο απέχει.

«Είχαμε από τον υπουργό Εξωτερικών μία εκτενή ενημέρωση για την διαπραγμάτευση της Ελβετίας. Επιβεβαιώθηκαν στη συζήτηση πράγματα για τα οποία εμείς έχουμε τοποθετηθεί δημόσια. Πρώτον, ότι ευθύνη του αδιεξόδου βαραίνει την Τουρκία. Δεύτερον, ότι ακολουθούνται οι σταθερές διαχρονικές εθνικές γραμμές στο ζήτημα του Κυπριακού σε όλες του τις παραμέτρους συμπεριλαμβανομένης της παραμέτρου των μη αποδεκτών εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων, διότι θεωρείται και θεωρούντο πάντα ότι ήταν παρωχημένες και αναχρονιστικές. Τρίτον ότι η παρούσα κατάσταση στην Κύπρο, δηλαδή η κατάσταση κατοχής εδάφους και ουσιαστικής διχοτόμησης, δεν είναι ανεκτή και επομένως πρέπει να υπάρξει λύση» δήλωσε ο Γιώργος Κουμουτσάκος (ΝΔ).

«Γι' αυτό το λόγο θεωρούμε και πιστεύουμε ότι η διαδικασία δεν είναι νεκρή και ότι σε εύλογο χρονικό διάστημα θα υπάρξει επανεκκίνηση στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Και τέλος ότι η διεθνής κοινότητα ακριβώς επειδή η Τουρκία είναι εκείνη που έχει την ευθύνη της αποτυχίας του τελευταίου σταδίου, οφείλει με ενέργειες να αποτρέψει κινήσεις και ενέργειες αμφισβήτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία στο επόμενο χρονικό διάστημα. Νομίζω ότι αυτή είναι οι άξονες τους οποίους, ούτως ή άλλως, δημοσίως, με δηλώσεις της η Νέα Δημοκρατία έχει περιγράψει. Αύριο στη συζήτηση στη Βουλή θα υπάρξει πλήρης τοποθέτηση από τον πρόεδρο του κόμματος Κυριάκο Μητσοτάκη» πρόσθεσε ο κ. Κουμουτσάκος.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο έντασης στην κυπριακή ΑΟΖ είπε: «Η διεθνής κοινότητα οφείλει να λειτουργήσει αποτρεπτικά προς την Τουρκία ώστε να μην υπάρξει και παραμικρή κίνηση, ενέργεια, ή πολιτική αμφισβήτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας συμπεριλαμβανομένων βεβαίως εκείνων της εκμετάλλευσης των πλουτοπαραγωγικών πηγών που βρίσκονται στο έδαφος και στις θαλάσσιες ζώνες της, στην ΑΟΖ της».

«Ήταν μία συνεδρίαση του ΕΣΕΠ σε πάρα πολύ δημιουργικό κλίμα. Από την πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θέλω να δηλώσω πως είναι ακόμη μια φορά ιδιαιτέρως σαφές ότι για την Τουρκία το να λειτουργεί ένα κανονικό κράτος είναι κάτι το οποίο δεν ανήκει μέσα στις αρχές και τις αξίες της. Γι αυτό οδήγησε τις διαπραγματεύσεις σε ναυάγιο, διότι δεν μπορεί να καταλάβει ότι δεν μπορεί να υπάρξει κράτος /μέλος της ΕΕ με συμβάσεις περί εγγυήσεων και με ξένα στρατεύματα. Εφόσον αυτό δεν μπορεί να το καταλάβει νομίζω ότι μονίμως θα υπονομεύει και θα οδηγεί σε ναυάγια τις διαπραγματεύσεις» δήλωσε μετά τη συνεδρίαση ο Ανδρέας Λοβέρδος (Δημοκρατική Συμπαράταξη).

«Έγινε μια πλήρης ενημέρωση από τον υπουργό Εξωτερικών. Γνωρίζετε όλοι το αποτέλεσμα το οποίο δεν ήταν η λύση του Κυπριακού, αλλά εμείς επιμένουμε να λέμε ότι άλλαξε η ατζέντα, ότι για πρώτη φορά μπήκε από την Ελλάδα στη διαπραγμάτευση το αίτημα για κατάργηση του αναχρονιστικού καθεστώτος των εγγυήσεων» δήλωσε η Μαρία Τριανταφύλλου (ΣΥΡΙΖΑ). «Νομίζω ότι είναι μια διαδικασία η οποία θα συνεχιστεί, είναι γνωστές οι θέσεις της Ελλάδας σε σχέση με το κυπριακό, νομίζω ότι θα πρέπει να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο τις θέσεις μας, θα πρέπει και η Κύπρος να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τις θέσεις της. Είναι ένα θεμέλιο για την ειρήνη αυτό και θα μου επιτρέψετε να χρησιμοποιήσω μια φράση του Βάσου Λυσσαρίδη: "Δεν διεκδικούμε τίποτα από τα νόμιμα δικαιώματα των άλλων αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να παραχωρήσουμε και τίποτα από τα δικά μας δικαιώματα».

«Πριν από λίγες μέρες είχα ενημερώσει με επιστολή μου τον πρόεδρο της Βουλής και του είχα ζητήσει να διερευνήσει τη δυνατότητα της χρησιμότητας που θα είχε μία κοινή σύγκληση των επιτροπών Εξωτερικής Πολιτικής και Αμυνας της ελληνικής και της κυπριακής Βουλής σε μια κοινή συνεδρίαση, ώστε να εξεταστούν από κοινού οι προϋποθέσεις οι οποίες δημιουργούνται μετά από τις τουρκικές απειλές» είπε ο Γιάννης Σαρίδης (Ένωση Κεντρώων). «Στην Τουρκία δεν υπάρχει πια Δημοκρατία, το δήθεν πραξικόπημα έχει πετύχει το σκοπό του. Ο κ. Ερντογάν μετά και από την απώλεια του τελευταίου δημοκρατικού εμποδίου μπορεί από τη δική του την πλευρά να επηρεάσει τους Έλληνες και τους Ευρωπαίους. Με τους συνεχείς εκβιασμούς δοκιμάζει την υπομονή, τις αντοχές και τις ανοχές των ευρωπαίων και των Ελλήνων. Λυπάμαι πάρα πολύ για τους Τούρκους πολίτες. Η Ένωση Κεντρώων στηρίζει τον αγώνα που κάνει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών και όλο το διπλωματικό σώμα για την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου» πρόσθεσε.

«Εκτιμώ με την αμεσότητα και την πληρότητα της ενημέρωσης από τον κύριο υπουργό. Βεβαίως η μη λύση δεν αποτελεί λύση, όμως έχουμε την ευκαιρία αυτή τη συγκυρία διεθνώς να την κεφαλαιοποιήσουμε, το γεγονός ότι η στάση ήταν θετική στις συνομιλίες. Έχουμε ένα νέο πλέον πλαίσιο θέσεων που θα πρέπει να αξιοποιηθεί προωθώντας το» τόνισε ο Σπύρος Δανέλλης (Ποτάμι). «Το ότι έχουν μπει πλέον στο τραπέζι νέα στοιχεία που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια και τις εγγυήσεις και μέχρι σήμερα δεν απασχολούσαν τις εγγυήτριες δυνάμεις και αυτό ήταν εξαιρετικά θετικό. Θα πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτό το κλίμα που φαίνεται ότι υπάρχει διεθνώς» συμπλήρωσε.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ