9 Ιουλίου 2017

Αναστασιάδης: Καμία αναβολή στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της κυπριακής ΑΟΖ


Ούτε ασκούνται πιέσεις αλλά και ούτε θα υπάρξει αναβολή στο θέμα των ενεργειακών σχεδιασμών της Κύπρου, δήλωσε το Σάββατο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης μετά από
σχετική ερώτηση δημοσιογράφου στο περιθώριο εκδήλωσης στη μνήμη των 13  ηρώων που σκοτώθηκαν στην έκρηξη στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στη Λεμεσό. 
Η γαλλική εταιρεία ΤΟΤΑL έχει προγραμματίσει γύρω στις 15 Ιουλίου να αρχίσει ερευνητική γεώτρηση στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ και ήδη το γεωτρύπανο της βρίσκεται καθ΄οδόν προς την Κύπρο. 
Συγκεκριμένα, σε ερώτηση αν ασκούνται πιέσεις για το θέμα του προγράμματος γεωτρήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, απάντησε «ούτε ασκούνται ούτε πρόκειται να υπάρξει αναβολή».
 
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η Τουρκία διατείνεται πως έχει σχέδιο β' σε σχέση με το Κυπριακό και ερωτηθείς, αν έχει και η Λευκωσία σχέδιο β', ο κ. Αναστασιάδης απάντησε ότι «θα μιλήσω τη Δευτέρα».
Ερωτηθείς αν «θα μπει το τρυπάνι μετά το ναυάγιο» στις συνομιλίες στην Ελβετία, ο Πρόεδρος απάντησε «τι σχέση έχουν οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας με την ευθύνη της Τουρκίας που οδήγησε στο ναυάγιο;».
kathimerini.gr