18 Ιουλίου 2017

Οριστικά παρελθόν το Costa Concordia – ολοκληρώθηκε η αποσυναρμολόγηση του
Η αποσυναρμολόγηση και η ανακύκλωση του κρουαζιερόπλοιου Costa Concordia, ενός από τα σημαντικότερα φιλικά προς το περιβάλλον έργα ανακύκλωσης πλοίων που πραγματοποιήθηκαν ποτέ στην Ευρώπη, ολοκληρώθηκε στη Γένοβα, σύμφωνα με την Κοινοπραξία Ανακύκλωσης Πλοίων (Ship Recycling Consortium).
Το έργο ολοκληρώθηκε από το ιταλικό ναυπηγείο San Giorgio del Porto, σε συνεργασία με τη Saipem, λιγότερο από τρία χρόνια μετά την άφιξη του ναυαγίου στη Γένοβα τον Ιούλιο του 2014.
Μέχρι και 350 εργαζόμενοι συμμετείχαν στις εργασίες από τη στιγμή της έναρξης της επιχείρησης αποσυναρμολόγησης, η οποία διήρκεσε περίπου 1 εκατομμύριο εργάσιμες ώρες.
Το σύνολο των ανακυκλωμένων υλικών ανήλθε σε πάνω από 53.000 τόνους για σχεδόν 4.000 διαδρομές σε εγκαταστάσεις ανακύκλωσης στην Ιταλία, ενώ το αποσυναρμολογημένο υλικό ανήλθε σε 8.000 τόνους με πάνω από 850 διαδρομές σε εγκαταστάσεις αποξήλωσης.
Στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2016, το ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου αναχώρησε για το τελικό του ταξίδι σε dry dock της Γένοβας. Το πλοίο αποψιλώθηκε καθώς το εσωτερικό του αφαιρέθηκε και τα καταστρώματα του κόπηκαν αφού μετακινήθηκε από το σημείο προσάραξης του στο νησί Giglio στο λιμάνι της Γένοβας το 2014.
Το δυστύχημα της Concordia, το οποίο έλαβε χώρα τον Ιανουάριο του 2012, κόστισε τη ζωή 32 ατόμων από τα συνολικά 4.252 που ήταν εκείνη τη στιγμή πάνω στο πλοίο. Η προσάραξη του κρουαζιερόπλοιου πιστεύεται ότι προκλήθηκε από την απερισκεψία του καπετάνιου, καθώς το πλοίο ήρθε πολύ κοντά στο νησί Giglio, όπου κόλλησε και μετά από λίγο βυθίστηκε.

enaytilia