9 Μαρτίου 2012

Η Ελλάδα αποφεύγει την χρεοκοπία

Πρώτο θέμα, ακόμη και με έκτακτα ρεπορτάζ, στα διεθνή ΜΜΕ είναι η επιτυχής ολοκλήρωση του PSI. Αμέσως μετά την ανακοίνωση για τη συμφωνία, τα περισσότερα ξένα ΜΜΕ μετέδωσαν εκτάκτως την είδηση, μιλώντας για επιτυχημένη ανταλλαγή ομολόγων και για αποφυγή της χρεοκοπίας.
Η Ελλάδα αποφεύγει την χρεοκοπία

Συγκεκριμένα, το πρώτο άρθρο των Financial Times αναφέρει ότι «με επιτυχία ολοκληρώθηκε η μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους στην ιστορία» και συμπληρώνει: «Πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις προειδοποιούν ότι παρά την επιτυχία υπάρχει η πιθανότητα αγωγών από hedge funds και άλλους επενδυτές» λόγω της ενεργοποίησης των CDS.
Ο Guardian γράφει ότι «η Ελλάδα εξασφαλίζει τη στήριξη για τη συμφωνία ανταλλαγής ομολόγων. Η Ελλάδα ανακοίνωσε ότι η συμφωνία ανταλλαγής ομολόγων ολοκληρώθηκε, καθώς οι κάτοχοι ομολόγων που αντιπροσωπεύουν το 85,8% της ανεξόφλητης ονομαστικής αξίας των ομολόγων συμφώνησαν να συμμετάσχουν στην κρίσιμη συμφωνία, αναφέρει η εφημερίδα».
Το BBC αναφέρει ότι «η ελληνική κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι εξασφάλισε την απαραίτητη στήριξη για μια συμφωνία ανταλλαγής ομολόγων, η οποία θα της επιτρέψει να αποφύγει τη χρεοκοπία».
«Επιτυχία για το πλάνο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους» είναι ο τίτλος της γαλλικής Le Monde. Η Figaro έχει τίτλο: «Η Ελλάδα αναδιαρθρώνει το χρέος της με επιτυχία και αποφεύγει την χρεοκοπία», ενώ παράλληλα επισημαίνει: «Ανακούφιση στο ελληνικό μέτωπο. Η αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας, το πιο σημαντικό εγχείρημα αυτού του τύπου παγκοσμίως, είναι μια επιτυχία».

Το Associated Press μεταδίδει ότι η Ελλάδα εξασφάλισε μεγάλη συμμετοχή στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων που μειώνει δραστικά το έλλειμμα, αποτρέπει την άτακτη χρεοκοπία και ανοίγει το δρόμο για την εκταμίευση κεφαλαίων προς τη χώρα.
Το CNN εστιάζει στο ότι οι πιστωτές συμφώνησαν σε ένα ιστορικό σχέδιο για την απομείωση ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου.
Οι New York Times έχουν τίτλο «η Ελλάδα έκλεισε τη συμφωνία με τους ιδιώτες πιστωτές» και η Wall Street Journal επικεντρώνει το θέμα στη συνεδρίαση (3 μ.μ.) της Διεθνούς Ένωσης Συμφωνιών Ανταλλαγής και Παραγώγων (ISDA) που θα κρίνει εάν υπάρχει πιστωτικό γεγονός
H Washington Post γράφει: «Η Ελλάδα εξασφαλίζει υψηλή συμμετοχή στην κρίσιμη ανταλλαγή ομολόγων, απομακρύνει την χρεοκοπία» και πως με τη συμφωνία ανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση κονδυλίων από το πακέτο διάσωσης.
Η γερμανική Welt αναφέρει πώς «το 85,8% των πιστωτών αποδέχθηκε την αναδιάρθρωση του χρέους» και η Bild ότι «άνοιξε ο δρόμος για τη μείωση του ελληνικού χρέους», ενώ το Spiegel αναφέρει ότι όσοι έχουν αρνηθεί θα πρέπει τώρα να εξαναγκαστούν σε συμμετοχή στο κούρεμα.