9 Μαρτίου 2012

Ξένος Τύπος: Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και στην Ευρώπη

Ξένος Τύπος: Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και στην Ευρώπη
Πρώτο θέμα στα διεθνή μέσα ενημέρωσης είναι η ανταλλαγή ομολόγων στην Ελλάδα. Αμέσως μετά την ανακοίνωση για τη συμφωνία, τα περισσότερα ξένα ΜΜΕ μετέδωσαν εκτάκτως την είδηση, μιλώντας για επιτυχημένη ανταλλαγή ομολόγων και για αποφυγή της χρεοκοπίας με τη «μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους στην ιστορία».

Η Ελλάδα εξασφαλίζει τη στήριξη για τη συμφωνία ανταλλαγής ομολόγων, είναι ο τίτλος του βρετανικού Guardian.

Η Ελλάδα ανακοίνωσε ότι η συμφωνία ανταλλαγής ομολόγων ολοκληρώθηκε, καθώς οι κάτοχοι ομολόγων που αντιπροσωπεύουν το 85,8% της ανεξόφλητης ονομαστικής αξίας των ομολόγων συμφώνησαν να συμμετάσχουν στην κρίσιμη συμφωνία, αναφέρει η εφημερίδα.

«Η ελληνική κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι εξασφάλισε την απαραίτητη στήριξη για μια συμφωνία ανταλλαγής ομολόγων, η οποία θα της επιτρέψει να αποφύγει τη χρεοκοπία» αναφέρει το BBC.

Το Associated Press αναφέρει ότι η Ελλάδα εξασφάλισε μεγάλη συμμετοχή στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων που μειώνει δραστικά το έλλειμμα, αποτρέπει την άτακτη χρεοκοπία και ανοίγει το δρόμο για την εκταμίευση κεφαλαίων προς τη χώρα. 

Από την πλευρά του, το Reuters υπογραμμίζει πως η Ελλάδα απέτρεψε την Παρασκευή τον άμεσο κίνδυνο ανεξέλγκτης χρεοκοπίας εξασφαλίζοντας ισχυρή συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών, ανοίγοντας παράλληλα το δρόμο για το δεύτερο πακέτο.

Οι πιστωτές συμφώνησαν σε ένα ιστορικό σχέδιο για την απομείωση ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, αναφέρει το CNN.

«Η Ελλάδα έκλεισε τη συμφωνία με τους ιδιώτες πιστωτές» είναι ο τίτλος των New York Times.

H Wall Street Journal επικεντρώνει το θέμα στη συνεδρίαση (3 μ.μ.) της Διεθνούς Ένωσης Συμφωνιών Ανταλλαγής και Παραγώγων που θα κρίνει εάν υπάρχει πιστωτικό γεγονός

«Η Ελλάδα εξασφαλίζει υψηλή συμμετοχή στην κρίσιμη ανταλλαγή ομολόγων, απομακρύνει την χρεοκοπία» γράφει η Washington Post. Η εφημερίδα αναφέρει ότι με τη συμφωνία ανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση κονδυλίων από το πακέτο διάσωσης.

«Το 85,8% των πιστωτών αποδέχθηκε την αναδιάρθρωση του χρέους» αναφέρει η γερμανική Welt.

Η γερμανική Bild αναφέρει ότι «άνοιξε ο δρόμος για τη μείωση του ελληνικού χρέους», ενώ το Spiegel αναφέρει ότι όσοι έχουν αρνηθεί θα πρέπει τώρα να εξαναγκαστούν σε συμμετοχή στο κούρεμα.

Οι γερμανικοί Financial Times επισημαίνουν πως το ελληνικό κούρεμα, μετά από μία παρτίδα αγωνίας που κράτησε μήνες, ήταν επιτυχές. Η οικονομική Handelsblatt αναφέρει πως η Ελλάδα πέτυχε τη συμμετοχή των ιδιωτών, δρομολογώντας παράλληλα το δεύτερο πακέτο, σημειώνοντας ωστόσο πως το ύψος του χρέους της παραμένει υψηλό και πως δεν είναι ακόμη σαφείς οι επιπτώσεις που μπορεί να έχει η ενεργοποίηση των ρήτρων συλλογικής δράσης.