16 Σεπτεμβρίου 2015

Ο Κώστας Τσιάρας παρουσίασε τις θέσεις της ΝΔ για τους Απόδημους


Ο Κώστας Τσιάρας παρουσίασε τις θέσεις της ΝΔ για τους Απόδημους

Από τον πρώην υφυπουργό Εξωτερικών και υποψήφιο βουλευτή Καρδίτσας, κ. Κώστα Τσιάρα, σε συνεργασία με τον υποψήφιο βουλευτή της Β’ Αθήνας και πρώην ευρωβουλευτή, κ. Γιώργο Κουμουτσάκο, έγινε η παρουσίαση του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας για την Εξωτερική Πολιτική και τον Απόδημο Ελληνισμό σε μια κατάμεστη αίθουσα στην Αίγλη του Ζαππείου στην Αθήνα, παρουσία και του πρώην Προέδρου της Βουλής, κ. Δημήτρη Σιούφα και της πρώην υπουργού κ. Μαριέτας Γιαννάκου – Κουτσίκου.
«Ο απανταχού Ελληνισμός, δραστήριος και δημιουργικός, δεν παύει, όσο μακριά και αν βρίσκεται, να διατηρεί και να δυναμώνει τα αισθήματα εθνικής ομοψυχίας. Κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας σε κάθε γωνιά της γης αποτελούν εν δυνάμει πρεσβευτή της χώρας μας σε ζητήματα και καταστάσεις που διαμορφώνουν τοπικά, στις χώρες διαμονής τους, την κοινή γνώμη σε σχέση με την πατρίδα μας» τόνισε ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Τσιάρας, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, επισημαίνοντας, πως, «τομείς όπως η εξωτερική πολιτική, η εθνική Άμυνα και ασφάλεια, ακόμη και ο Απόδημος Ελληνισμός, δεν θα έπρεπε να μπαίνουν σε μία λογική αν θέλετε κυβερνητικών επιλογών, που έχουν αναφορά στο κόμμα, που κάθε φορά βρίσκεται στην εξουσία».
Ο κ. Τσιάρας υποστήριξε, ότι «Μια μεγάλη πρόκληση, ένα από τα μεγάλα στοιχήματα, είναι ο επαναπροσδιορισμός της οργάνωσης της ελληνικής ομογένειας, μέσα από ένα άλλο κεντρικό μοντέλο, που, αφ’ ενός μεν υπαγορεύει η σύγχρονη πραγματικότητα και αφ’ ετέρου, επιτάσσει η κρισιμότητα της κατάστασης, που περνά η χώρα», καθώς «έφθασε η στιγμή για να κτίσουμε ένα φορέα εκπροσώπησης πιο αντιπροσωπευτικό και κατ’ επέκταση πιο δημιουργικό, που να έχει την δυνατότητα να κινητοποιεί και να εκφράζει όλες τις δυνάμεις του Οικουμενικού Ελληνισμού.».
«Η άποψή μου είναι, ότι η γλώσσα μαζί με τη θρησκεία είναι τα δύο βασικά στοιχεία, που προσδιορίζουν την ελληνική ταυτότητα και αποτελούν τον συνδετικό κρίκο των ομογενών με την μητέρα πατρίδα. Χωρίς τη γνώση της ελληνικής γλώσσας, η ομογένεια θα χαθεί οριστικά για την Ελλάδα», υπογράμμισε ο υποψήφιος βουλευτή Καρδίτσας. «Γι” αυτό, νομίζω πως πρέπει να αποτελέσει ύψιστο καθήκον μας και πρώτιστο μέλημά μας, η παροχή της δυνατότητας στους ομογενείς να μαθαίνουν στα παιδιά τους την ελληνική γλώσσα, μέσα από μια γενναία αναμόρφωση των όρων λειτουργίας των ομογενειακών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Μια θαρραλέα μεταρρύθμιση, που λαμβάνει υπόψη τις κοινωνικές, γλωσσικές και πολιτισμικές ιδιαιτερότητες και ανάγκες των αποδήμων, αλλά και που θα αφήνει τα περιθώρια για μεγαλύτερη συμμέτοχη στην εκπαιδευτική διαδικασία των ίδιων των ομογενών.»
Ο κ. Τσιάρας, μετά και την σχετική ανακοίνωση του Πρόεδρου, κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη στη ΔΕΘ, επιβεβαίωσε την πρόθεση της Νέας Δημοκρατίας να προχωρήσει στην κατάθεση σχετικού εκτελεστικού νόμου έτσι ώστε να δοθεί επιτέλους δικαίωμα ψήφου στις βουλευτικές εκλογές στους απόδημους, ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημά τους , αφού «, η ελληνική πολιτεία οφείλει από την πλευρά της να είναι αξιόπιστη και να διασφαλίσει με την ομογένεια μία ισότιμη σχέση εμπιστοσύνης».
«Σε αυτή τη μεγάλη εθνική δοκιμασία, ο οικουμενικός ελληνισμός καλείται να αναλάβει σημαντικό ρόλο αλληλεγγύης και υποστήριξης», σημειώνει ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών. «Περισσότερο από ποτέ στη σύγχρονη ιστορία της, η χώρα μας έχει ανάγκη απ” όλες τις δημιουργικές της δυνάμεις. Και η ομογένεια έχει θέση πρωταγωνιστή ανάμεσα στις δυνάμεις αυτές. Σ΄ αυτή την προσπάθεια η δική τους συμβολή και η δική τους βοήθεια μας είναι περισσότερο χρήσιμη από ποτέ. Όλοι μαζί μπορούμε να χτίσουμε την Ελλάδα της Ευρώπης. Όλοι μαζί μπορούμε να πάμε την Ελλάδα Μπροστά».

Τα σημαντικότερα σημεία της ομιλίας του κ. Τσιάρα έχουν ως εξής:
  • Οι Έλληνες, λόγω ιδιοσυγκρασίας, ήταν πάντα επιρρεπείς σε μετακινήσεις ανά τον κόσμο. Η ισχυρή και οργανωμένη παρουσία τους σε κάθε χώρα προορισμού, απέδειξε περίτρανα, πως   ακόμα και υπό αντίξοες πολλές φορές συνθήκες, ειδικά τα πρώτα εκείνα δύσκολα χρόνια, οι Έλληνες   δημιουργούν και προκόβουν, διατηρώντας ταυτόχρονα ακατάλυτους δεσμούς με την Ελλάδα αλλά και με τις περιοχές από όπου κατάγονται. Η ομογένεια είναι μια διαχρονική δύναμη για την Ελλάδα και αυτή την στιγμή, περισσότερο από ποτέ, χρειαζόμαστε την δύναμη αυτή. Κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας σε κάθε γωνιά της γης αποτελούν εν δυνάμει πρεσβευτή της χώρας μας σε ζητήματα και καταστάσεις που διαμορφώνουν τοπικά, στις χώρες διαμονής τους, την κοινή γνώμη σε σχέση με την πατρίδα μας.
  • Πεποίθησή μας, στην Νέα Δημοκρατία, ήταν και εξακολουθεί να παραμένει, πως υπάρχουν πολλοί συγκεκριμένοι τομείς στην ελληνική πολιτική πραγματικότητα και δραστηριότητα, οι οποίοι δεν θα έπρεπε να λειτουργούν κάτω από το πρίσμα της όποιας κομματικής αν θέλετε αναφοράς ή της όποιας μικροκομματικής επιδίωξης.
  • Μια μεγάλη πρόκληση, ένα από τα μεγάλα στοιχήματα των δικών μας προτεραιοτήτων, είναι οεπαναπροσδιορισμός της οργάνωσης της ελληνικής ομογένειας, μέσα από ένα άλλο κεντρικό μοντέλο, που, αφ’ ενός μεν υπαγορεύει η σύγχρονη πραγματικότητα και αφ’ ετέρου, επιτάσσει η κρισιμότητα της κατάστασης. Έφθασε η στιγμή για να κτίσουμε ένα φορέα πιο αντιπροσωπευτικό και κατ’ επέκταση πιο δημιουργικό, που να έχει την δυνατότητα να κινητοποιεί και να εκφράζει όλες τις δυνάμεις του Οικουμενικού Ελληνισμού. Αυτό, βέβαια, προϋποθέτει την συμμετοχή όλων των Ελλήνων, που βρίσκονται σε όλες τις γωνιές της γης και όχι την συμμετοχή ενός πολύ μικρού αριθμού, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα.
  • Ταυτόχρονα, η συγκεκριμένη προσπάθεια οφείλει να συνδυαστεί και με την δυνατότητααναδιάρθρωσης και αναβάθμισης των εγχώριων υπηρεσιών και δράσεων, που απευθύνονται στον ομογενειακό Ελληνισμό. Αιχμή αυτής της διοικητικής αναδιοργάνωσης θα είναι η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, που με την μακρόχρονη και πολύτιμη εμπειρία της, αλλά πολύ περισσότερο με τη βαθιά γνώση του χώρου του Απόδημου Ελληνισμού, είναι ένα ουσιαστικό εργαλείο για την άσκηση μιας ολοκληρωμένης εθνικής πολιτικής για την Ομογένεια.
  • Παράλληλα με τον κεντρικό φορέα οργάνωσης και εκπροσώπησης της Ομογένειας θα πρέπει να αναπτύξουμε και να ενισχύσουμε νέου τύπου δομές, που συσπειρώνουν τους νέους ομογενείς κατά κλάδο ή τομέα ενδιαφερόντων, είτε αυτές είναι επαγγελματικές είτε πολιτιστικές,δημιουργώντας ένα παγκόσμιο δίκτυο διασύνδεσης μεταξύ τους, που θα μπορεί να λειτουργεί πάνω και πέρα από την συμβολή του εθνικού κέντρου.
  • Η γλώσσα μαζί με τη θρησκεία είναι τα δύο βασικά στοιχεία, που προσδιορίζουν την ελληνική ταυτότητα και αποτελούν τον συνδετικό κρίκο των ομογενών με την μητέρα πατρίδα. Μαζί με τη διδασκαλία της ιστορίας αποτελούν τους βασικούς διαμορφωτές της εθνικής συνείδησης. Χωρίς τη γνώση της ελληνικής γλώσσας, η ομογένεια θα χαθεί οριστικά για την Ελλάδα.
  • Ύψιστο καθήκον μας και πρώτιστο μέλημά μας, η παροχή της δυνατότητας στους ομογενείς να μαθαίνουν στα παιδιά τους την ελληνική γλώσσα, μέσα από μια γενναία αναμόρφωση των όρων λειτουργίας των ομογενειακών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Μια θαρραλέα εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, που λαμβάνει υπόψη τις κοινωνικές, γλωσσικές και πολιτισμικές ιδιαιτερότητες και ανάγκες των αποδήμων, αλλά και που θα αφήνει τα περιθώρια για μεγαλύτερη συμμέτοχη στην εκπαιδευτική διαδικασία των ίδιων των ομογενών.
  • Η ελληνική γλώσσα αποτελεί κυρίαρχο συστατικό της εθνικής μας ταυτότητας, που οδηγεί σε αυτογνωσία και συνείδηση πολιτιστικής καταγωγής, λειτουργώντας έτσι πολιτικά και ως πολλαπλασιαστικός παράγοντας της εθνικής μας ισχύος. Επομένως η διάδοση και η προβολή της, μέσω της διατήρησης, υπό την παρούσα δεινή δημοσιονομική συγκυρία, των Εδρών, Τμημάτων και Κέντρων (Νεο)ελληνικών Σπουδών, παραμένει ένα από τα βασικά πεδία της ασκούμενης πολιτικής μας, ώστε να αναδείξουμε, αλλά κυρίως να εκμεταλλευτούμε την ιστορική παρακαταθήκη, τη δημιουργική συνεισφορά και την εξελικτική δυναμική του απόδημου ελληνισμού.
  • Ο απόδημος Ελληνισμός συνιστά ένα τεράστιο Εθνικό κεφάλαιο, το οποίο, μέσα από αμφίδρομες διαδικασίες οφείλουμε να αναγνωρίζουμε, να αξιοποιούμε και να προωθούμε. Στο πλαίσιο αυτό θεωρούμε εθνικά επιβεβλημένη την ενίσχυση των δεσμών της πατρίδας μας με τους απόδημους Έλληνες και, κατ’ επέκταση, τη νομοθετική κατοχύρωση του δικαιώματός τους να μετέχουν στις εθνικές εκλογές. Η Νέα Δημοκρατία, σταθερή στην πάγια πολιτική της θέση, προχωρεί στηνκατάθεση σχετικού εκτελεστικού νόμου έτσι ώστε να δοθεί επιτέλους δικαίωμα ψήφου στις βουλευτικές εκλογές στους απόδημους, στους Έλληνες πολίτες που κατοικούν στο εξωτερικό.
  • Κρίνουμε αναγκαίο να επανεξετάσουμε το φορολογικό καθεστώς, που διέπει την φορολογία των αποδήμων για τα εδώ περιουσιακά τους στοιχεία. Είναι εξαιρετικά άδικο τα βάρη ή οι υποχρεώσεις των πολιτών, που ζουν στην Ελλάδα, να επιβαρύνουν κατά τον ίδιο τρόπο συμπολίτες μας, οι οποίοι διαβιούν σε διαφορετικές χώρες του κόσμου. Μέσα από μια γενναία πρωτοβουλία όλου του πολιτικού συστήματος, να αντιμετωπιστεί κάθε ένα από αυτά τα χρονίζοντα ζητήματα, ώστε να δημιουργηθεί ένα αίσθημα φορολογικής δικαιοσύνης σε όλη την ομογένεια.
  • Η Ελλάδα αντιμετωπίζει ιστορικές προκλήσεις. Το πως όλοι εμείς θα σταθούμε ενώπιων τους, θα καθορίσει την πορεία της χώρας, την πορεία των επόμενων γενεών. Ο Οικουμενικός Ελληνισμός, οι Έλληνες που βρίσκονται σε κάθε γωνιά της γης, έχουν στη σκέψη, στο μυαλό και στην καρδιά τους την Ελλάδα. Είναι η στιγμή που η Ελλάδα τους χρειάζεται περισσότερο από ποτέ.
  • Σε αυτή τη μεγάλη εθνική δοκιμασία, ο οικουμενικός ελληνισμός καλείται να αναλάβει σημαντικό ρόλο αλληλεγγύης και υποστήριξης. Περισσότερο από ποτέ στη σύγχρονη ιστορία της, η χώρα μας έχει ανάγκη απ” όλες τις δημιουργικές της δυνάμεις. Και η ομογένεια έχει θέση πρωταγωνιστή ανάμεσα στις δυνάμεις αυτές. Όλοι μαζί μπορούμε να χτίσουμε την Ελλάδα της Ευρώπης. Την Ελλάδα της δημιουργίας, της ανάπτυξης, της δικαιοσύνης και της κοινωνικής αλληλεγγύης. Όλοι μαζί μπορούμε να πάμε την Ελλάδα Μπροστά.