13 Σεπτεμβρίου 2015

Ο Έντουαρτ Σνόουντεν υποψήφιος για το Βραβείο Ζαχάρωφ

Τρεις πληροφοριοδότες, μεταξύ των οποίων και ο Έντουαρτ Σνόουντεν που άλλαξε όλα όσα ξέραμε για την «κοινωνία της πληροφορίας» βρίσκονται στην λίστα των υποψηφίων για το Βραβείο Ζαχάρωφ. Το βραβείο για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών θα απονεμηθεί τον Οκτώβριο.

Θυμηθείτε τι αποκάλυψε ο Σνόουντεν και τι γράφει δύο χρόνια μετά τις αποκαλύψεις του:

Το βραβείο Ζαχάρωφ για την ελευθερία της σκέψης απονέμεται κάθε χρόνο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ιδρύθηκε το 1998 για να τιμήσει άτομα ή οργανώσεις για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών. Πέρυσι, το βραβείο κέρδισε ο Denis Mukwege -γυναικολόγος, ο οποίος είναι γνωστός για την προσφορά του στα θύματα βιασμών στην Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου ανακοινώθηκαν οι υποψήφιοι για το Βραβείο Ζαχάρωφ, με τις υποψηφιότητες να παρουσιάζονται επίσημα τη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου, στην κοινή συνεδρίαση των επιτροπών Εξωτερικών, Ανάπτυξης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ο νικητής θα ανακοινωθεί τον Οκτώβριο.

Οι υποψήφιοι για το Βραβείο Ζαχάρωφ είναι:

  • Ο Raif Badawi, μπλόγκερ και ακτιβιστής από τη Σαουδική Αραβία, κατηγορήθηκε για αποστασία και καταδικάστηκε τον Μάιο του 2014 σε δεκαετή φυλάκιση, 1.000 ραβδισμούς και μεγάλο χρηματικό πρόστιμο, αφού δημιούργησε την ιστοσελίδα "Ελεύθερο δίκτυο Φιλελεύθερων Πολιτών της Σαουδικής Αραβίας", ενέργεια που θεωρήθηκε προσβολή του Ισλάμ.
  • Η Δημοκρατική αντιπολίτευση της Βενεζουέλας Mesa de la Unidad Democrática, που δημιουργήθηκε το 2008 και ένωσε την αντιπολίτευση απέναντι στο κόμμα του προέδρου Ούγκο Τσάβες και τους πολιτικούς κρατούμενους.
  • Η Edna Adan Ismail, ακτιβίστρια για την κατάργηση του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων και πρώην υπουργός, από τη Σομαλία. Είναι διευθύντρια και ιδρυτής του Μαιευτηρίου Edna Adan, στη Σομαλιλάνδη (Σομαλία).
  • Ο Boris Nemtsov, ρώσος επιστήμονας, πρώην αναπληρωτής πρωθυπουργός και ένας από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης της Ρωσίας, που δολοφονήθηκε τον Φεβρουάριο του 2015 στη Μόσχα.
  • Η Nadiya Savchenko, πιλότος της πολεμικής αεροπορίας από την Ουκρανία, μέλος του Κοινοβουλίου (Verkhovna Rada) και της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, την οποία συνέλαβαν και μετέφεραν παράνομα στη Ρωσία, στις 18 Ιουνίου 2014.
  • Τρεις πληροφοριοδότες: Ο Edward Snowden, ειδικός υπολογιστών που εργαζόταν για την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ και ο οποίος διέρρευσε λεπτομέρειες από τα απόρρητα προγράμματα μαζικής επιτήρησης της χώρας του, στο Τύπο. Ο Antoine Deltour, πρώην ελεγκτής της εταιρίας Price Waterhouse Coopers ο οποίος έφερε στο φως της δημοσιότητας την "Υπόθεση Luxleaks" και ηStéphanie Gibaud, που αποκάλυψε την φοροδιαφυγή και τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες της UBS AG.
Οι υποψηφιότητες για το βραβείο Ζαχάρωφ προτείνονται από πολιτικές ομάδες ή ομάδες τουλάχιστον 40 ευρωβουλευτών. Οι επιτροπές Εξωτερικών Υποθέσεων και Ανάπτυξης στη συνέχεια ψηφίζουν για τους τρεις επιλαχόντες και, σε μεταγενέστερο στάδιο, η Διάσκεψη των Προέδρων επιλέγει το πρόσωπο που θα τιμηθεί.