15 Σεπτεμβρίου 2015

Πώς είδαν οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί το ΝΤΙΜΠΕΙΤ (!) Τσίπρα και Μεϊμαράκη

Κριτική στους Αλ. Τσίπρα και Ευ. Μεϊμαράκη σχετικά με την παρουσία τους στο debate της Δευτέρας, άσκησαν οι αρχηγοί των υπολοίπων κομμάτων σχολιάζοντας την τηλεμαχία.

• Στ. Θεοδωράκης
Πιο αναλυτικά, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, έκανε λόγο για «μονομαχία του πολιτικού τίποτα», τονίζοντας ότι κανένας από τους αρχηγούς δεν έκανε συγκεκριμένες προτάσεις. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Star, ο κ. Θεοδωράκης είπε ότι «δεν υπήρξε καμία πρόταση από τους πολιτικούς αρχηγούς. Υπήρξε αρκετή μαγκιά. Υπήρξε επιθετικότητα σε ανούσια θέματα και υπήρξε η αποθέωση του Γιάνη Βαρουφάκη. Δηλαδή αυτός που έχει πει για τη δημιουργική ασάφεια νομίζω ότι σήμερα ήταν ο πιλότος για τις τοποθετήσεις του κ. Τσίπρα και του κ. Μεϊμαράκη».
Ο κ. Θεοδωράκης είπε, επίσης, πως δεν κέρδισε κάποιος «στα σημεία έτσι που να πει κάποιος ότι θα ψηφίσω ή θα αλλάξω κόμμα επειδή είδα αυτή την τηλεμαχία», ενώ υποστήριξε ότι «και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί έχασαν».

• Δ. Κουτσούμπας
Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, είπε αστειευόμενος πως εάν το προηγούμενο ντιμπέιτ χαρακτηρίστηκε «σούπα» λόγω του ασφυκτικού πλαισίου του, αυτό θύμιζε «ξινισμένη σούπα» ιδιαίτερα ως προς τις απαντήσεις των δύο αρχηγών για τη διαφθορά και τη διαπλοκή. Ο κ. Κουτσούμπας σημείωσε ακόμη πως: «Μνημόνιο και ξερό ψωμί είναι. Νέα μέτρα που θα παρθούν στα πλαίσια του κοινού ευρωπαϊκού σπιτιού. Του ίδιου δρόμου ανάπτυξης που γνωρίσαμε μέχρι τώρα και μια κοντρίτσα μικρή για το ποιος θα τα καταφέρει καλύτερα».

• Φ. Γεννηματά
Για διάλογο «πολιτισμένο, αλλά όχι ουσιαστικό» έκανε λόγο από την πλευρά της η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φ. Γεννηματά, η οποία είπε πως από τη συζήτηση αυτή δεν υπάρχει νικητής μεταξύ των δύο και πως χαμένοι είναι όλοι καθώς επιστρέφει η λογική των μονομάχων. «Θέλουμε λύσεις, δεν θέλουμε νικητές επί των ερειπίων, αρκετά ματώσαμε» σημείωσε.
Η κ. Γεννηματά δήλωσε, επίσης, απογοητευμένη από το ότι οι κ. Τσίπρας και Μεϊμαράκης «δεν δεσμεύθηκαν για τίποτα και κυρίως δεν δεσμεύθηκαν για το ότι θα συνεργαστούν την επόμενη μέρα και ότι θα μπορέσει να υπάρξει μια κυβέρνηση ευρύτατης λαϊκής υποστήριξης όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων» κάτι που το θέλουν όλοι οι Έλληνες όπως είπε. «Έκαναν κόπο να αποδείξουν σε τι διαφέρουν. Μαζί ήταν στις πλατείες και έσκιζαν τα μνημόνια, Ζάππεια ο ένας Θεσσαλονίκη ο άλλος. Δύο φορές εκλογές η ΝΔ το 2012 κυνηγώντας την αυτοδυναμία, άλλες δύο φορές εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 διεκδικώντας κι εκείνος την αυτοδυναμία» δήλωσε ακόμη προσθέτοντας πως οι δύο μονομάχοι «έδωσαν την εντύπωση ότι περισσότερο νοιάζονται για την Κυριακή και λιγότερο για τη Δευτέρα».
Σε μήνυμά της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η κ. Γεννηματά είπε πως όσο πιο αδύναμοι βγουν από την κάλπη, τόσο πιο εύκολα θα κάτσουν στο τραπέζι της συνεννόησης και σημείωσε: «Τα Ζάππεια και το Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης δεν ξεχνιούνται με ένα debate κ. Τσίπρα & κ. Μεϊμαράκη». Ακόμη, τόνισε πως «έρχονται από το 'χθες' και μιλάνε για το 'χθες'. Καμία συζήτηση για το 'αύριο' στο debate». Καταλήγοντας, η κ. Γεννηματά σημείωσε ότι αμφότεροι ξεχνούν ότι η αυτοδυναμία είναι παρελθόν.

• Π. Λαφαζάνης
Ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, Π. Λαφαζάνης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Star, είπε ότι η τηλεμαχία ήταν αρκετά καλύτερη από την προηγούμενη των επτά αρχηγών κομμάτων, αλλά «το θέαμα δεν ήταν καθόλου ικανοποιητικό». «Είδα δύο διεκδικητές πρωθυπουργούς ενός προτεκτοράτου, οι οποίοι δεν έχουν πολιτική διαφορά και προσπάθησαν τελικά τις διαφορές τους να τις εντοπίσουν στο φυσικό ύψος. Είχαμε δύο αρχηγούς και δύο κόμματα τα οποία έχουν ένα και το αυτό μετεκλογικό πρόγραμμα. Το τρίτο μνημόνιο», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «από τη συζήτηση απουσίαζαν τα μεγάλα προβλήματα του τόπου και του λαού».
Η Λαϊκή Ενότητα εξέδωσε και ανακοίνωση, στην οποία κάνει λόγο για πρόβα συγκυβέρνησης. «Οι αρχηγοί ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ εμφανίστηκαν ως εγγυητές του τρίτου Μνημονίου» επισημαίνει η Λαϊκή Ενότητα και προσθέτει ότι αμφότεροι «μοίρασαν ανούσιες υποσχέσεις για 'ισοδύναμα', μίλησαν για απαλλαγή από τη μέγγενη της μνημονιακής επιτροπείας δια μέσου… της εφαρμογής των μνημονίων και, βέβαια, δεν είπαν λέξη για τον ορυμαγδό σφαγιαστικών μέτρων που επίκεινται από Δευτέρα»
Το μόνο στο οποίο διαφώνησαν, προσθέτει το κόμμα του κ. Λαφαζάνη, ήταν η ονομασία της επόμενης συγκυβέρνησης. «Ο κ. Μεϊμαράκης την θέλει 'εθνική ομάδα', ο κ. Τσίπρας την προτιμά 'κυβέρνηση εθνικής ευθύνης'», σημειώνει και τονίζει: "Οι όποιες ιδεολογικές διαφορές έσπευσαν να ανακαλύψουν, για να φτιάξουν επίφαση 'πόλωσης', δεν μπορούν να συγκαλύψουν τη βαθύτερη συνενοχή στη μνημονιακή πολιτική. Από σήμερα ο ελληνικός λαός έχει έναν παραπάνω λόγο την Κυριακή να αφήσει τους μονομάχους του αποψινού σόου το ίδιο έκπληκτους και έντρομους όσο το βράδυ του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου».

• Π. Καμμένος
Τέλος, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Π. Καμμένος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Star, χαρακτήρισε πιο ενδιαφέρουσα συγκριτικά με την προηγούμενη τη συζήτηση, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι νικητής ήταν ο Αλέξης Τσίπρας. «Η δήλωση του Μεϊμαράκη, ο πανικός που έδειξε φεύγοντας, θέτοντας το θέμα του ύψους και του σκηνοθέτη, δείχνει ποιος είναι ο νικητής. Ο κ. Τσίπρας κέρδισε το παιχνίδι αυτό. Φαίνεται και από τα social media» είπε και πρόσθεσε:
«Όταν ειπώθηκε το όνομα Παπασταύρου από τη μεριά του κ. Τσίπρα, από εκεί και πέρα ο κ. Μεϊμαράκης άρχισε να κάνει μία επίθεση, να μιλάει με τον τρόπο που, δυστυχώς, εγώ δεν τον είχα συνηθίσει τόσα χρόνια να μιλάει, με μία προσπάθεια απαξίωσης του συνομιλητή του».
Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ επιτέθηκε στον κ. Μεϊμαράκη, λέγοντας: «Δεν άλλαξε ούτε στο κόμμα του αυτούς που ο κ. Σαμαράς έβαλε. Δηλαδή τους ακροδεξιούς που προήλθαν από το ΛΑΟΣ, τον Βορίδη, τον Γεωργιάδη και τον Πλεύρη. Δεν έβγαλε τον κ. Μαρκογιαννάκη από το ψηφοδέλτιο των Χανίων, ο οποίος διώκεται, σε αντίθεση με αυτό που κάναμε εμείς με τον κ. Χαϊκάλη, ο οποίος δεν διώκεται. Υπερασπίστηκε σφόδρα τον κ. Παπασταύρου. Βλέπω τον κ. Μεϊμαράκη, ο οποίος δυστυχώς ακολουθεί τη συνταγή Σαμαρά, να υπερασπίζεται το ΠΑΣΟΚ, τον Γιώργο Παπανδρέου, τον Βενιζέλο κάτι το οποίο θεωρώ ότι τουλάχιστον τους Νεοδημοκράτες της Καραμανλικής εποχής τους κάνει να σηκώνονται από την καρέκλα».
Τέλος, ξεκαθάρισε, ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε κυβέρνηση με τους κ. Γεωργιάδη, Βορίδη, Πλεύρη, Παπασταύρου και Μαρκογιαννάκη, προσθέτοντας ότι δεν είναι ζήτημα πολιτικής προέλευσης, αλλά στάσης έναντι της διαφθοράς «μεγάλης» και «μικρής».