15 Σεπτεμβρίου 2015

Μπλόκα, συλλήψεις, απελάσεις: Σκληροί αντιμεταναστευτικοί νόμοι στην Ουγγαρία

Βουδαπέστη, Ουγγαρία
Σκληρή αντιμεταναστευτική νομοθεσία που προβλέπει συλλήψεις, φυλακίσεις και απελάσεις προσφύγων και μεταναστών τίθεται σε ισχύ από την Τρίτη στην Ουγγαρία του Βίκτορ Ορμπάν. Tο βασικό σημείο διέλευσης προσφύγων και μεταναστών στα σύνορα με τη Σερβία έκλεισε ήδη, έκλεισε τμήμα του εναέριου χώρου σε ζώνη 20 χιλιομέτρων, ενώ επιταχύνεται η ολοκλήρωση του φράχτη 175 χιλιομέτρων.
Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στις μεθοριακές περιοχές αναμένεται να κηρύξει την Τρίτη ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν, προαναγγέλλοντας επίσης μαζική απόρριψη αιτήσεων χορήγησης ασύλου.
Έντονη ανησυχία για τις κινήσεις της Βουδαπέστης εκφράζει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).
Οι Αρχές της Ουγγαρίας έκλεισαν το βασικό σημείο διέλευσης προσφύγων και μεταναστών στα σύνορα με τη Σερβία. Δεκάδες αστυνομικοί με κράνη παρατάχθηκαν κατά μήκος διασυνοριακής σιδηροδρομικής γραμμής από όπου έχουν εισέλθει εδώ και μήνες δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, οι περισσότεροι προερχόμενοι από τη Συρία, στο ουγγρικό έδαφος.

Στην περιοχή αναπτύχθηκαν επίσης μονάδες του στρατού και της έφιππης αστυνομίας, ενώ ένα ελικόπτερο ίπτατο στην περιοχή.
Η ουγγρική αστυνομία κατηύθυνε εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες, ανάμεσά τους οικογένειες με μικρά παιδιά, στην επίσημη συνοριακή διέλευση Horgos 2, περίπου ένα χιλιόμετρο από εκεί, αλλά και αυτό το σημείο διέλευσης ήταν κλειστό.
Ώρες αργότερα η αστυνομία επέτρεψε σε μια μικρή ομάδα προσφύγων και μεταναστών να περάσουν από το σημείο διέλευσης, μετέδωσε ανταποκριτής του πρακτορείου ειδήσεων Reuters στο σημείο, διαμέσου μιας μεταλλικής πύλης.

Εν τω μεταξύ, η Ουγγαρία έχει κλείσει και τον εναέριο χώρο της σε μία ζώνη πλάτους 20 χιλιομέτρων και ύψους έως και 1.350 μέτρων κατά μήκος των συνόρων της χώρας με τη Σερβία, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η ουγγρική εθνική αρχή ελέγχου των μεταφορών.

Το κλείσιμο του τμήματος του ουγγρικού εναέριου χώρου τέθηκε σε ισχύ τα μεσάνυχτα της 10ης Σεπτεμβρίου και σκοπό έχει να είναι σε θέση η αστυνομία, ο στρατός και οι υπηρεσίες άμεσης βοήθειας να χρησιμοποιούν με ασφάλεια τον συγκεκριμένο εναέριο χώρο για να εκτελούν καθήκοντα που σχετίζονται με την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Το κλείσιμο του εναέριου χώρου, το οποίο θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι νεωτέρας, δεν επηρεάζει τις διεθνείς εμπορικές πτήσεις, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Το μπλόκο στη βασική διέλευση προσφύγων και μεταναστών στη μεθόριο με την Σερβία ήλθε λίγες ώρες πριν τεθούν σε ισχύ οι νέοι νόμοι που δίνουν στις αρχές τη δυνατότητα να συλλαμβάνουν και να φυλακίζουν όποιον αποπειραθεί να εισέλθει στο έδαφος της Ουγγαρίας από τη Σερβία παράνομα, να κρατούν και να απελαύνουν αιτούντες άσυλο.

Περισσότεροι από 190.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν εισέλθει μέχρι τώρα στην Ουγγαρία από τη Σερβία φέτος, φέρνοντας τη χώρα στην πρώτη γραμμή της σοβαρότερης μεταναστευτικής κρίσης που έχει κληθεί να αντιμετωπίσει η ΕΕ μετά τους πολέμους στην πρώην Γιουγκοσλαβία τη δεκαετία του 1990.

Η μαζική ροή προσφύγων και μεταναστών έχει διχάσει την ΕΕ και τροφοδοτεί τις αντιμεταναστευτικές διαθέσεις και την άνοδο της ακροδεξιάς σε πολλά κράτη-μέλη της.

«Ακούσαμε ότι οι Ούγγροι θα κλείσουν τα σύνορα την 15η Σεπτεμβρίου και έτσι έπρεπε να βιαστούμε να φύγουμε από την Ελλάδα» είπε ο Άμερ Αμπουνταλάμπι, ένας 24χρονος φοιτητής από τη Δαμασκό, λίγο πριν περάσει τα σύνορα.

Η Ουγγαρία σπεύδει να ολοκληρώσει την κατασκευή ενός φράκτη 175 χιλιομέτρων κατά μήκος των συνόρων της με τη Σερβία.

Ως τις 17:00 της Δευτέρας είχαν απογραφεί 7.437 μετανάστες, πολλοί από τη Συρία, που μπήκαν στη χώρα από τη Σερβία -η οποία δεν είναι κράτος-μέλος της ΕΕ.

Ωστόσο, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν δήλωσε πως αναμένει πωςμεγάλο μέρος των αιτήσεων ασύλου θα απορριφθούν, σε συνέντευξή του στο ουγγρικό ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο TV2. Ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνησή του «πιθανότατα» θα κηρύξει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω της μαζικής έλευσης προσφύγων και μεταναστών από την Τρίτη.

Ο Βίκτορ Ορμπάν ανέπτυξε εκατοντάδες επιπλέον αστυνομικούς στην περιοχή των συνόρων νωρίτερα τη Δευτέρα, καλώντας τους να επιδείξουν ανθρώπινη αλλά «ανυποχώρητη» συμπεριφορά έναντι των προσφύγων και των μεταναστών, ανθρώπων που έχουν «εξαπατηθεί», όπως υποστήριξε.
Η Ύπατη Αρμοστεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) σημείωσε τη Δευτέρα ότι κάθε χώρα έχει δικαίωμα να προστατεύει τα σύνορά της, αλλά εξέφρασε ανησυχία για την κίνηση της Ουγγαρίας να κλείσει τα σύνορά της με τη Σερβία ανεγείροντας φράκτη και στον περιορισμό της διέλευσης ανθρώπων που ζητούν άσυλο.

Προφανώς «αναγνωρίζουμε το δικαίωμα κάθε χώρας να προστατεύει τα σύνορά της με τα εργαλεία και τις μεθόδους που θεωρεί ότι απαιτούνται», ανέφερε ο εκπρόσωπος της Αρμοστείας Έρνε Σίμον.

Όμως αναφερόμενος στο κλείσιμο του βασικού σημείου διέλευσης των προσφύγων και των μεταναστών, ο Σίμον τόνισε πως είναι «πολύ σημαντικό» να μην επιβάλλονται φραγμοί σε ανθρώπους που προσπαθούν να σωθούν από πολέμους και διωγμούς.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό