2 Οκτωβρίου 2015

Προσωρινά κρατούμενος ο Θωμάς Λιακουνάκος



Αθήνα
Προφυλακιστέος κρίθηκε μετά την απολογία του στην Ανακρίτρια Διαφθοράς Βασιλική Μπράτη ο επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος που απολογήθηκε για τα αδικήματα της δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Ο επιχειρηματίας, που συνελήφθη με ένταλμα της ανακρίτριας την Δευτέρα το βράδυ, οδηγήθηκε σήμερα το μεσημέρι στα δικαστήρια της Ευελπίδων προκειμένου να λογοδοτήσει για την εμπλοκή του στην υπόθεση των συστημάτων της σουηδικής ERICSSON. Σύμφωνα με όσα του αποδίδονται από την Δικαιοσύνη διακίνησε χρήματα που υπολογίζονται σε περισσότερα από 2 εκατομμύρια ευρώ.

Στην δικογραφία αναφέρεται ότι τα επίμαχα ποσά διακινήθηκαν μέσω τραπεζικών λογαριασμών στο Μονακό της εξωχώριας εταιρίας Ιnteraction, η οποία κατά τις δικαστικές αρχές σχετίζεται με τον Θωμά Λιακουνάκο, κάτι που αρνείται ωστόσο, ο ίδιος. Τα χρήματα αυτά φέρεται να δόθηκαν, μέσω ελβετικών λογαριασμών, από την Σουηδική Εταιρία ως "ωφέλιμες πληρωμές" για την επιλογή της ως προμηθεύτριας των συγκεκριμένων συστημάτων.

Η ανακρίτρια της υπόθεσης φαίνεται να έχει στην διάθεση της στοιχεία από άρσεις τραπεζικών απορρήτων που απεικονίζουν την πορεία των παράνομων ποσών τα οποία από το Μονακό εμφανίζονται να κατευθύνονται σε δύο άλλες εξωχώριες εταιρίες οι οποίες, όπως εκτιμά η ανάκριση αφορούν τον άλλοτε διευθυντή Εξοπλισμών των υπουργείου Άμυνας Γιάννη Σμπώκο και τον τότε πολιτικό προϊστάμενο του Άκη Τσοχατζόπουλο.

Τα στοιχεία για την πορεία των χρημάτων που έχει πλέον στα χέρια της η ανακρίτρια μέσω δικαστικών συνδρομών και της εμπλοκής της Eurojustise, φαίνεται να επαληθεύουν απόλυτα τους ισχυρισμούς πρώην στελέχους της σουηδικής εταιρίας ο οποίος έχει παραδώσει δεκάδες έγγραφα στοιχεία και κατέθεσε για "ωφέλιμες πληρωμές" που έκανε η Ericsson προς διάφορες εταιρίες σε πολλές χώρες του κόσμου μεταξύ των οποίων και προς την εταιρία Interaction.

Η υπόθεση των επίμαχων συστημάτων αφορά την προμήθεια 4 ιπτάμενων ραντάρ , κόστους περίπου 400 εκατομμυρίων ευρώ που θα τοποθετούνταν στα Βραζιλιάνικης κατασκευής αεροσκάφη Εμπραέρ, έργο που αποτελούσε αντισταθμιστικό πρόγραμμα για τη σύμβαση του αερομεταφερόμενου συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης και Ελέγχου (ΑΣΕΠΕ) αξίας 540 εκατομμυρίων ευρώ.
ΑΠΕ-ΜΠΕ