5 Οκτωβρίου 2015

Έρχεται τριπλό χτύπημα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων

Αντιμέτωποι με ένα τριπλό χτύπημα από την εφορία είναι χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων.
Όπως έχει ήδη γράψει το newpost ο νέος προϋπολογισμός περιλαμβάνει την κατάργηση της εκχώρησης μισθωμάτων στο Δημόσιο. Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες εκμισθούμενων ακινήτων θα πληρώσουν το 2016 φόρο εισοδήματος με συντελεστές 11%-33%  ακόμη και για τα ποσά των ενοικίων που δεν έχουν καταφέρει να εισπράξουν φέτος από τους ενοικιαστές τους!
Επίσης αρχίζει η αποστολή των νέων εκκαθαριστικών για τον φόρο ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) ενώ εξετάζεται η επέκταση της επιβολής του και στα περιουσιακά στοιχεία των Ελλήνων στο εξωτερικό.
Το τρίτο χτύπημα, θα έρθει τις επόμενες εβδομάδες όπότε και θα εκδοθεί η απόφαση του υπουργού Οικονομικών για την φορολόγηση εισοδημάτων από ενοίκια. 
Σύμφωνα με τα σενάρια που εξετάζονται εάν παραμείνει σε ισχύη ξεχωριστή κλίμακα για τα ενοίκια, ο συντελεστής για εισοδήματα ως 12.000 ευρώ θα αυξηθεί στο 15% από 11% σήμερα, ενώ για τα υψηλότερα εισοδήματα ο συντελεστής θα ανέβει στο 35% από 33% σήμερα.
Εάν τελικώς ισχύσει ενιαία κλίμακα για όλα τα εισοδήματα, τότε η επιβάρυνση για όσους έχουν εισόδημα μόνο από ενοίκια θα εξαρτηθεί από την κλιμάκωση των συντελεστών.
Ωστόσο να σημειωθεί ότι στο σενάριο της ενιαίας κλίμακας η φορολόγηση θα είναι από το πρώτο ευρώ.

newpost,gr