2 Οκτωβρίου 2015

Φάτε σε μικρότερο πιάτο και…. αδυνατίστε!

Αλλάξτε πιάτο και χάστε τα περιττά κιλά υποστηρίζουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Κέιμπριτζ.
getty_rm_photo_of_small_plates_of_food

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνάς τους, ο μέσος ενήλικας μπορεί να περιορίσει κατά σχεδόν 10% τις θερμίδες που καταναλώνει, φροντίζοντας να τρώει το φαγητό του σε μικρότερο πιάτο. Η μελέτη βασίζεται στα ευρήματα 61 προγενέστερων, στις οποίες είχαν συμμετάσχει πάνω από 6.700 εθελοντές.
Μάλιστα, εάν ο μέσος ενήλικας αρχίζει να τρώει σε μικρότερα πιάτα, προσλαμβάνει κατά μέσον όρο 159 θερμίδες λιγότερες την ημέρα (ή το 9% του συνόλου αριθμού θερμίδων).
Όταν ταυτοχρόνως αρχίζει να πίνει τα ροφήματά του σε μικρότερα ποτήρια, οι ημερήσιες θερμίδες του μπορούν να μειωθούν κατά 279 (ή 16% του συνόλου).
Αν αυτά τα ποσοστά αναχθούν σε υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα, σημαίνουν πολύ μεγαλύτερη μείωση των ημερήσιων θερμίδωνκαι σίγουρο αδυνάτισμα, λένε οι ερευνητές.
Οι ειδικοί λένε πως όλα αυτά οφείλονται στην τάση που έχουμε να γεμίζουμε μέχρι πάνω το πιάτο μας πριν αρχίσουμε να τρώμε και να μην σταματάμε εάν δεν το αδειάσουμε. Με τα μικρότερα σερβίτσια, όμως, αυτομάτως μειώνεται το μέγεθος των μερίδων.