13 Αυγούστου 2016

εορτή του δεκαπεντάυγουστου, του ζιμπαμπουε σεραφείμ κυκκώτη

Δεκαπενταύγουστος και οι ευθύνες μας για το Έθνος

Του  Ζιμπάμπουε  Σεραφείμ Κυκκώτη


Η εορτή του Δεκαπενταύγουστου  συνδέεται με την μοναδικότητα του προσώπου της Παναγίας μας στο έργο της εν Χριστώ σωτηρίας μας. Η Παναγία μας διαδραμάτισε σημαντικό και κορυφαίο ρόλο στην όλη ιστορική εμφάνιση του Χριστιανισμού στο προσκήνιο της παγκόσμιας Ιστορίας.
Ο άγιος Επιφάνιος επίσκοπος Κύπρου, εκφράζοντας την αποστολική παράδοση και τους Πατέρες της Εκκλησίας τονίζει ότι η Παναγία μας παραμένει για πάντα μαζί μας δεόμενη υπέρ της του κόσμου σωτηρίας και της των πάντων ενώσεως του σώματος των χριστιανών και όλων των ανθρώπων. Έτσι στο ύμνο της εορτής του Δεκαπενταύγουστου, δηλαδή της Κοιμήσεως της Παναγίας μας, τονίζεται ότι «εν τη κοιμήσει τον κόσμον ου κατέλειπες Θεοτόκε, αλλά μετέστης προς τη Ζωήν μήτηρ υπάρχουσα της Ζωής.....». Ο άγιος Επιφάνιος μας λέει ότι η Παναγία μας με την Κοίμηση της και τη Μετάσταση της στους Ουρανούς,  μοιάζει με την Βασίλισσα εκείνη που κάθεται στον Θρόνο της σε ασφαλή Κάστρο, που ποτέ της όμως δεν ησυχάζει όσο γνωρίζει ότι τα παιδιά της, δηλαδή όλοι εμείς,  στο κόσμο αυτό μπορεί να βρεθούμε αντιμέτωποι με τραγωδίες που ποτέ μας δεν διανοηθήκαμε.
Για να υπερβούμε τις κρίσεις που ζεί σήμερα το Έθνος χρειάζεται η ενότητα όλων μας και η κοινή δράση. Ο σεβασμός και η ευσέβεια στο άγιο Πρόσωπο της Παναγίας μας μπορεί να μας ενισχύσει  για να έχουμε εθνική ομοψυχία για κοινή δράση για ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας. Η Παναγία μας βοηθός μας.
Μέσα στη χαλάρωση των διακοπών του Δεκαπενταύγουστου μπορούμε με περισσότερη νηφαλιότητα, ηρεμία, γαλήνη και προσευχή να προβληματισθούμε όλοι μας πώς να βελτιώσουμε τα πράγματα γύρω μας για να ζήσουμε και μείς και τα παιδιά μας ένα καλύτερο κόσμο χωρίς στρες και αβεβαιότητα για το αύριο.
  1. Να υλοποιούμε όσα διακηρύττουμε αρχίζοντας από τον πρώτο Πολίτη της Χώρας μέχρι και τον τελευταίο. Ταυτόχρονα όσοι εκλέγονται από το Λαό πρέπει να έχουν την ολόπλευρη στήριξη μας. Τους θεσμούς τους προστατεύουμε και τους τιμούμε όταν σεβόμαστε και τα πρόσωπα που τους ηγούνται.
  2. Οι Υπουργοί μας, οι Βουλευτές μας και όσοι είναι επικεφαλής Δημοσίων και Ημικρατικών Φορέων να έχουν πάντοτε ουσιαστική επίβλεψη να γίνεται πάντοτε το σωστό για το κοινό καλό.
  3. Κυβέρνηση, Πολιτικά Κόμματα και Εκκλησία πρέπει να έχουμε κοινή γραμμή για εθνικά θέματα, για θέματα Παιδείας, Πολιτισμού, Οικονομίας, Υγείας και κοινωνικής πολιτικής.
  4. Χρειαζόμαστε  καλύτερες συγκροτημένες προτάσεις από τα Πολιτικά Κόμματα και τις Συνδικαλιστικές οργανώσεις, έτσι ώστε οι Βουλευτές μας που συγκροτούν τις διάφορες αρμόδιες Κοινοβουλευτικές Επιτροπές να τις μελετούν με κάθε σοβαρότητα και δικαιοσύνη για να νομοθετεί το Σώμα με κριτήριο το κοινό καλό.
  5. Το Δικαστικό Σώμα με επικεφαλής το Συμβούλιο Επικρατείας και τον Άρειο Πάγο και όλους Δικαστές και νομικούς να τερματίσουν την υπόθεση της ατιμωρησίας.
  6. Χρειαζόμαστε τίμιους τραπεζίτες για να μη ξανασυμβούν κρατικές ανακεφαλαιοποιήσεις  και να δίνονται δάνεια που θα εξυπηρετούνται.
  7. Οι επιχειρηματίες να απομακρυνθούν από μαφιόζικες παραποττιές του παρελθόντος και να σέβονται τις επενδύσεις του κόσμου όταν αγοράζουν μετοχές των εταιρειών τους, δίνοντας τους τουλάχιστον το αντίστοιχο ποσό που θα έπαιρναν ως τόκο, αν το κεφάλαιο της επένδυσης τους ήταν κατάθεση σε Τράπεζα, και φυσικά να βρεθεί τρόπος εγγύησης του κεφαλαίου της επένδυσης τους.
  8. Παιδαγωγοί και επιστήμονες να εμπιστεύονται τον αρμόδιο Υπουργό για θέματα Παιδείας, είναι ο πρώτος που θέλει περισσότερο από τον καθένα μας να προστατεύεται το αγαθό της Παιδείας και της Επιστήμης σ’ αυτό το τόπο για να πάμε μπροστά. Ο διάλογος είναι η οδός της επιτυχίας. Τα θύματα των δημοσίων αντιπαραθέσεων είναι τα αθώα παιδιά μας και μετά οι γονείς κι ολόκληρη τη κοινωνία μας.
  9. Όπως τόνισε κάποτε ο γνωστός Εκδότης κ. Νίκος Χρ. Παττίχης «οι Εκδότες και Καταλάρχες (θα έλεγα όλοι οι Δημοσιογράφοι και όλα τα ΜΜΕς) να υπηρετούν πάντοτε το δημόσιο συμφέρον, χωρίς να άρχουν για ίδιον όφελος και να άρχονται από εκάστοτε εξουσίες. Αποτελεί κοινοτυπία ότι οι Λαοί έχουν τις ηγεσίες που τους αρμόζουν. Είναι ώρα αυτό να λεχθεί με αμφίδρομη έννοια: Οι ηγεσίες έχουν το Λαό που τες εμπιστεύεται και να τες ελέγχει; Και ο Λαός έχει την Ηγεσία που να τον εμπνέει και να τον καθοδηγεί;” (Οι Προσκλήσεις, Συλλεκτική έκδοση Φιλελευθέρου,19/1/2014, σελ.2).
  10. Πρέπει να αναβαθμισθεί με εθνική ευθύνη των Μελών της η Βουλή των Ελλήνων και ακόμη θα έλεγα, ότι πρέπει να λειτουργήσει ο θεσμός του Εθνικού Συμβουλίου για το καλό του Έθνους με σεβασμό στις απόψεις της πλειοψηφίας των μελών του σε συνδυασμό όμως και με το ποσοστό του εκλογικού σώματος που εκπροσωπούν (προστατεύουμε έτσι το ηθικό θεσμό του αποτελέσματος οποιουδήποτε δημοψηφίσματος).

Τελειώνοντας, είναι ευκαιρία να τονίσω ότι είναι απίστευτο που ευσεβείς άνθρωποι και μάλιστα συνταξιούχοι με το υστέρημα τους σε δύσκολες εποχές συνεχίζουν να μας βοηθούν όσο μπορούν εδώ στην μακρινή Ζιμπάμπουε στηρίζοντας άπορα και ορφανά παιδιά μέσω του Συλλόγου Φίλοι Ιεραποστολής Ζιμπάμπουε με επικεφαλής τον Πρόεδρο μας κ. Σπυρίδωνα Ανδρέου Μαραγκό και τα Μέλη του Συμβουλίου του. Το ίδιο μας βοηθούν όσο μπορούν κι  ο Παγκύπριος Σύλλογος Καταπολεμήσεως της μάστιγας της πείνας με επικεφαλής το Πρόεδρο του Πανιερώτατο  Μητροπολίτη Κιτίου κ. Χρυσόστομο (που φέτος συμπληρώνει και εξήντα ολόκληρα έτη Ιερωσύνης), μαζί με τα Μέλη του Συμβουλίου του, ως επίσης και ο γνωστός Ιεραποστολικός Σύνδεσμος «Απόστολος Βαρνάβας» που οργάνωσαν τα Πνευματικά τέκνα της οσιακής μορφής του μακαριστού Γέροντα Γαβριήλ, Ηγουμένου της Ιεράς Μονής του Αποστόλου Βαρνάβα με επικεφαλής τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Ταμασού κ. Ησαϊα, τον έφορο της Ι.Μονής Κύκκου Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Αγαθόνικο και τον Ιερολ. Μοναχό π. Χαρίτων. Αρκετοί είναι επίσης που μας βοηθούν μέσω  του Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Λεμεσού και μέσω των Τραπ. Λογαριασμών μας στην Τράπεζα Κύπρου, πρώην Λαϊκή και στην Ελληνική στη Κύπρο. Στην Ελλάδα μας βοηθά όσο μπορεί για τους ιθαγενείς κληρικούς μας η Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος μέσω του λογαριασμού μας στην Εθνική Τράπεζα. Τους είμαστε ευγνώμονες γιατί με τη πολύ σημαντική εισφορά τους των είκοσι και των δέκα ευρώ δίνουμε τη δυνατότητα σε άπορα και ορφανά παιδιά να ζήσουν αξιοπρεπώς με το αγαθό της παιδείας. Αυτό είναι και το καλύτερο δώρο στην μεγάλη Μητέρα των άπορων και των ορφανών παιδιών, την Παναγία μας. Ο Θεός διά των πρεσβειών της Παναγίας μας να μας έχει καλά όλους μας, να προοδεύει το Έθνος και ειρήνη σ’ όλο τον κόσμο. Πάντοτε είμαστε ευγνώμονες στο Μακαριώτατο Πατριάρχη μας Θεόδωρο Β’ και καθημερινά αγωνιά για όλους μας σε ολόκληρη την Αφρικανική Ήπειρο να γίνεται το καλύτερο για την Ιεραποστολή και την προστασία των Αποδήμων μας και των Ορθόδοξων Λαών που ζουν στην Αφρική, αλλά και για τη σημαντική του συμβολή στην ορατή ενότητα της Οικουμενικής Ορθοδοξίας και της γόνιμης συμμετοχής του στη Διεθνή Κοινότητα για την επικράτηση της ειρήνης στο κόσμο και της ασφάλειας του Πλανήτη μας.