25 Αυγούστου 2016

Εξέταση αίματος υπόσχεται πρόγνωση του εγκεφαλικού επεισοδίου

Οντάριο, Καναδάς
Μια απλή αιματολογική εξέταση ίσως κάποτε να μπορεί να προβλέψει με ασφάλειας τον κίνδυνο εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου. Καναδοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι η μέτρηση των επιπέδων τεσσάρων βιοδεικτών στοαίμα μπορεί να δώσει αξιόπιστη εικόνα του κινδύνου που αντιμετωπίζει το άτομο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Neurology.

Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Μακ Μαστερ στο Οντάριο, μέτρησε τα επίπεδα διαφόρων βιοδεικτών στο αίμα 3.200 ατόμων. Οι συμμετέχοντες ήταν κατά μέσο όρο 61 ετών και είχαν τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση για εννέα χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτού του διαστήματος 98 υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο.

Τα αυξημένα επίπεδα τεσσάρων βιοδεικτών στο αίμα σχετίστηκαν με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Συγκεκριμένα, τα υψηλά επίπεδα ομοκυστεΐνης υποδείκνυαν 32% μεγαλύτερο κίνδυνο, εν συγκρίσει με τα χαμηλότερα επίπεδα της. Επίσης, τα αυξημένα επίπεδα του αγγειακού ενδοθηλιακού αυξητικού παράγοντα, της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης και του υποδοχέα 2 του παράγοντα νέκρωσης του όγκου, υποδείκνυαν, ομοίως, αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

«Εντοπίζοντας εγκαίρως τα άτομα που διατρέχουν κίνδυνο να υποστούνεγκεφαλικό επεισόδιο μας βοηθα να καθορίσουμε το όφελος από τις υπάρχουσες ή και νέες θεραπείες πρόληψης τέτοιων συμβάντων» σχολιάζει ο Δρ Ασκαν Σοαμανες, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Σπεύδει όμως να σημειώσει ότι η έρευνα βρίσκεται σε προκαταρκτικό στάδιο και απαιτείται περαιτέρω έρευνα προκειμένου να καθοριστεί η αξία των βιοδεικτών στην καθημερινή κλινική πρακτική.

Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr