31 Αυγούστου 2016

Νέοι προγνωστικοί δείκτες της καρδιαγγειακής νόσου από Έλληνες ειδικούς

Ρώμη, Ιταλία
Νέα προγνωστικά «εργαλεία» για την καρδιαγγειακή νόσο αναδεικνύουν ελληνικές επιστημονικές μελέτες που παρουσιάστηκαν στο ετήσιοσυνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας (27-31/8) που διεξάγεται στην Ρώμη με τη συμμετοχή 35.000 ειδικών από όλον τον κόσμο.
Συγκεκριμένα, δύο ανακοινώσεις που έγιναν από το Τμήμα Υπέρτασης της Α' Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Αθηνών, αναδεικνύουν την αξία του ουρικού οξέως και της περιμέτρου της μέσης ως προγνωστικών παραγόντων της στεφανιαίας νόσου.
Ομάδα ειδικών με υπεύθυνο τον αναπληρωτή καθηγητή Καρδιολογίας Κωνσταντίνο Τσιούφη και υπό την επίβλεψη του διευθυντή της κλινικής Δημήτρη Τούσουλη διαπίστωσε ότι το μεταβολικό σύνδρομο με τη μορφή της παχυσαρκίας και της αυξημένης περιφέρειας μέσης μπορούν να προβλέψουν την μελλοντική εμφάνιση στεφανιαίας νόσου.
Βάσει στοιχείων που παρουσίασε ο καρδιολόγος Δημήτριος Κωνσταντινίδης η περιφέρεια μέσης αποτελεί ανεξάρτητο προγνωστικό παράγοντα εκδήλωσης στεφανιαίας νόσου σε ασθενείς με υπέρταση. Τα δεδομένα αυτά καταδεικνύουν την ανάγκη της συνολικής αντιμετώπισης του καρδιαγγειακού κινδύνου σε ασθενείς με υπέρταση και την ανάγκη μείωσης του σωματικού βάρους.
Στη δεύτερη ανακοίνωση ο καρδιολόγος Κυριάκος Δημητριάδης παρουσίασε σημαντικά δεδομένα για τη δυσμενή προγνωστική σημασία του ουρικού οξέος στην εκδήλωση στεφανιαίας νόσου τονίζοντας το σημαντικό ρόλο της δίαιτας στην καταπολέμηση του μεταβολικού συνδρόμου και της στεφανιαίας νόσου.
Τέλος, σε μια άλλη ενδιαφέρουσα μελέτη που ανακοινώθηκε στο ίδιο συνέδριο, και πραγματοποιήθηκε από την η Α’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική σε συνεργασία με το Ίδρυμα  Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, ο καρδιολόγος Ιωσήφ Κουτάγιαρ υπό την επίβλεψη του αναπληρωτή καθηγητή Καρδιολογίας Κωνσταντίνου Τούτουζα και υπό την καθοδήγηση του διευθυντή της Κλινικής Δημήτρη Τούσουλη, διαπιστώθηκε πως η τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (PET-CT) μπορεί να ανιχνεύσει καρωτιδικές πλάκες υψηλού κινδύνου για αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Τα δεδομένα αυτά μπορεί να έχουν κλινική εφαρμογή αναδεικνύοντας την ομάδα εκείνη των ασθενών που αναμένεται να ωφεληθούν περισσότερο από επιθετική φαρμακευτικήή και επεμβατική αντιμετώπιση για την πρόληψη των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων.
Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή 
health.in.gr