9 Αυγούστου 2016

Ποιοι έφεραν κοντά Πούτιν και Ερντογάν

Ποιοι έφεραν κοντά Πούτιν και Ερντογάν

Ένα απίστευτο παρασκήνιο αποκαλύπτεται για το πως ήρθαν και πάλι κοντά Ερντογάν και Πούτιν με αποκορύφωμα την σημερινή συνάντηση  στην Αγία Πετρούπολη.
Όπως αποκαλύπτουν σήμερα τουρκικά ΜΜΕ, η Ρωσία και η Τουρκία διαπραγματεύθηκαν μυστικά τη συμφιλίωση τους στην Τασκένδη, την πρωτεύουσα του Ουζμπεκιστάν, έπειτα από μια μεσολάβηση η οποία πραγματοποιήθηκε κυρίως από έναν τούρκο επιχειρηματία και τον πρόεδρο του Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ.
Ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συναντά σήμερα στην Αγία Πετρούπολη τον ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν, για να επισφραγίσει αυτή τη συμφιλίωση, έπειτα από μήνες διπλωματικής ψυχρότητας.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet, η Τουρκία είχε αρχίσει να βολιδοσκοπεί τη Ρωσία για να τερματισθεί η κρίση μέσω του Τσαβίτ Τσαγκλάρ, επιχειρηματία και πρώην υπουργού. Ο τελευταίος, έχει καλές σχέσεις με τον επικεφαλής της ρωσικής δημοκρατίας του Νταγκεστάν στον Καύκασο, τον Ραμαζάν Αμπντουλατίποφ, ο οποίος έχει με τη σειρά του πρόσβαση στον σύμβουλο εξωτερικής πολιτικής του ρώσου προέδρου, τον Γιούρι Ουσάκοφ.
Στη συνέχεια η Άγκυρα άρχισε να συντάσσει μια επιστολή προς τη Μόσχα για να εκφράσει τη λύπη της για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού.
Έτσι στις 24 Ιουνίου, έπειτα από αίτημα του ουζμπέκου προέδρου, ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, ο Ιμπραήμ Καλίν, έσπευσε στην Τασκένδη, όπου ο Πούτιν συμμετείχε στη σύνοδο του οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης. Η επιστολή επιδόθηκε στον σύμβολο εξωτερικής πολιτικής του ρώσου προέδρου και ο Πούτιν έδωσε τότε το πράσινο φως για τη συμφιλίωση, υποστηρίζει η Hurriyet.
Στη συνέχεια τα δύο μέρη δημοσιοποίησαν την επιστολή στις 27 Ιουνίου, ανοίγοντας τον δρόμο για τον τερματισμό της κρίσης, η οποία υπήρξε εξαιρετικά επιβλαβής για την τουρκική οικονομία.
Η επίσκεψη Ερντογάν στη Ρωσία είναι η πρώτη από τον Νοέμβριο του 2015- όταν τουρκικά μαχητικά είχαν καταρρίψει ρωσικό αεροσκάφος στα σύνορα Τουρκίας- Συρίας, επειδή «παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο»- αλλά και η πρώτη επίσκεψη του Ερντογάν στο εξωτερικό μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου.

inews.gr