20 Αυγούστου 2016

Πρώτη απογείωση για το «μεγαλύτερο αεροσκάφος του κόσμου»Πρώτη απογείωση για το «μεγαλύτερο αεροσκάφος του κόσμου»

Λονδίνο
Κάποιοι το αποκαλούν «ιπτάμενο πισινό» λόγω του σχήματός του. Το Airlander 10, ένα αερόπλοιο νέας τεχνολογίας που παρουσιάζεται ως «το μεγαλύτερο εν ενεργεία αεροσκάφος του κόσμου», ολοκλήρωσε την πρώτη δοκιμαστική πτήση του στη Βρετανία.

Το γιγάντιο αερόπλοιο αναπτύχθηκε αρχικά για τον αμερικανικό στρατό, ο οποίος σχεδίαζε να το χρησιμοποιήσει σε αποστολές επιτήρησης στο Αφγανιστάν. Το πρόγραμμα τελικά ακυρώθηκε λόγω περικοπών και η βρετανική κατασκευάστρια εταιρεία Hybrid Air Vehicles (HAV) απευθύνθηκε στη βρετανική κυβέρνηση και σε ιδιώτες για την τελειοποίηση του αεροσκάφους.

Το Airlander έχει μήκος 92 μέτρα και μπορεί να μεταφέρει φορτία βάρους δέκα τόνων σε πτήσεις που μπορούν να διαρκέσουν μέχρι δύο εβδομάδες, σε ύψος μέχρι τα 4.900 μέτρα και με ταχύτητα έως 148 χιλιόμετρα την ώρα.

«Πρόκειται για μια σπουδαία βρετανική καινοτομία» δήλωσε μετά τη δοκιμαστική πτήση ο διευθύνων σύμβουλος της HAV Στίβεν ΜακΓκλέναν. Όπως συμβαίνει και με τα ελικόπτερα «μπορεί να μεταφέρει επιβάτες και φορτία χωρίς την ανάγκη διαδρόμου τροχοδρόμησης. Μπορεί όμως να καλύψει μεγαλύτερη απόσταση και είναι πιο φθηνό και πιο φιλικό στο περιβάλλον» είπε.

Η μισάωρη δοκιμαστική πτήση πραγματοποιήθηκε πάνω από το αεροδρόμιο του Κάρντινγκτον, περίπου 70 χιλιόμετρα βόρεια του Λονδίνου, εκεί όπου κατασκευάστηκαν τα πρώτα βρετανικά αερόπλοια μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το πρόγραμμα εγκαταλείφθηκε το 1930 έπειτα από τη συντριβή ενός αερόπλοιου που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 48 άνθρωποι, ανάμεσά τους και ένας υπουργός.

Σε αντίθεση με παλαιότερα μοντέλα, το Airlander δεν χρησιμοποιεί εύφλεκτο αέριο υδρογόνο αλλά ασφαλές αέριο ήλιο.

Μένει να φανεί τα επόμενα χρόνια αν το νέο αερόπλοιο θα βρει τις εμπορικές εφαρμογές στις οποίες ελπίζει η HAV.

Αν όλα πάνε καλά, η εταιρεία σχεδιάζει για την επόμενη δεκαετία ένα μεγαλύτερο μοντέλο που θα μεταφέρει 50 τόνους.
Newsroom ΔΟΛ