10 Οκτωβρίου 2016

Στο Κάιρο ο ΠτΔ για την τριμερή συνάντηση με Ελλάδα-Αίγυπτο

Κάιρο, ΠτΔ, Ελλάδα#45Αίγυπτο,kairo, ptd, ellada#45aigypto

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης μεταβαίνει απόψε από την Αθήνα στο Κάιρο, όπου αύριο, 11 Οκτωβρίου, θα συμμετέχει στις εργασίες της Τριμερούς Συνάντησης ΚορυφήςΚύπρου – Ελλάδας – Αιγύπτου.
Κατά την άφιξη του στο Κάιρο, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα υποδεχθεί ο Υπουργός Πετρελαίου της Αιγύπτου, κ. Τάρεκ Ελ Μόλα.
Στη Συνάντηση, η οποία αποτελεί την 4η κατά σειρά Τριμερή Συνάντηση Κορυφής ανάμεσα στις τρεις χώρες, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα συνοδεύουν οι Υπουργοί Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης, Ενέργειας κ. Γιώργος Λακκοτρύπης, Μεταφορών κ. Μάριος Δημητριάδης, Γεωργίας κ. Νίκος Κουγιάλης και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.
Το πρωί της 11ης Οκτωβρίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει διμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου κ. Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, στο Προεδρικό Μέγαρο, στο Κάιρο.
Μετά τη διμερή συνάντηση, οι τρεις ηγέτες θα φυτέψουν συνολικά τρία ελαιόδεντρα στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου, που θα συμβολίζουν τη φιλία και τη συνεργασία ανάμεσα στις τρεις χώρες.
Στη συνέχεια οι τρεις ηγέτες θα παρακαθίσουν σε διευρυμένες συνομιλίες με τις αντιπροσωπείες των τριών χωρών.
Μετά την Τριμερή Συνάντηση οι ηγέτες θα προβούν σε δηλώσεις στα ΜΜΕ. Αναμένεται επίσης η έκδοση κοινής διακήρυξης για τα αποτελέσματα των συνομιλιών ανάμεσα στις Κυβερνήσεις των τριών χωρών.
Θα ακολουθήσει γεύμα που θα παραθέσει ο Πρόεδρος Σίσι προς τιμή του Προέδρου Αναστασιάδη και του Πρωθυπουργού Τσίπρα.
Ανάμεσα στα θέματα που θα απασχολήσουν την Τριμερή περιλαμβάνονται η Ενέργεια, οι περιφερειακές εξελίξεις, οι σχέσεις ΕΕ – Αιγύπτου, οι εξελίξεις στο Κυπριακό, η συνεργασία ανάμεσα στις τρεις χώρες σε τομείς όπως ο τουρισμός, η γεωργία, το περιβάλλον, οι αερομεταφορές, οι θαλάσσιες μεταφορές και το εμπόριο.
Στο πλαίσιο της Τριμερούς Συνάντησης αναμένεται να υπογραφούν δύο Κοινές Δηλώσεις Προθέσεων ανάμεσα σε ΚύπροΕλλάδα καιΑίγυπτο για θέματα περιβαλλοντικής προστασίας, θαλάσσιων μεταφορών και κρουαζιέρων αναψυχής.
Την Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου, το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει εκ νέου διμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο Σίσι, κατά την οποία θα συζητηθούν θέματα που άπτονται, ανάμεσα σε άλλα, των περιφερειακών εξελίξεων, των σχέσεων ΕΕ-Αιγύπτου, της Ενέργειας και της Οικονομίας.
Στο πλαίσιο της συνάντησης αναμένεται να υπογραφεί Συμφωνία για τις Αεροπορικές Μεταφορές.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας θα επιστρέψουν στην Κύπρο στις 12 Οκτωβρίου.
inews,gr