19 Οκτωβρίου 2016

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ

Η διάσημη ηθοποιός, μεγάλη αγωνίστρια της αντίστασης κατά της δικτατορίας, πολιτικός με μεγάλη ακτινοβολία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, Υπουργός Πολιτισμού επί 8,5 χρόνια (1981 - 1989) γεννήθηκε στην Αθήνα στις 18 Οκτωβρίου 1920 και πέθανε στη Νέα Υόρκη στις 6 Μαρτίου 1994.


Χρησιμοποιώντας τη δική της ακτινοβολία και λάμψη κατόρθωσε να διοχετεύσει τον Πολιτισμό στην καθημερινή ζωή του Ελληνα, να τον κάνει θέμα στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και των μέσων μαζικής ενημέρωσης. 1938: Γίνεται δεκτή στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου με δασκάλους τον Αιμίλιο Βεάκη, τον Κάρολο Κουν, τον Τάκη Μουζενίδη, τον Δημήτρη Ροντήρη και συμμαθητές, μεταξύ άλλων, τη Δέσπω Διαμαντίδου, την Αλέκα Παΐζη, τον Ανδρέα Φιλιππίδη, τον Αλέξη Δαμιανό κ.ά.

1939: 
Παντρεύεται τον Παναγή Χαροκόπο.

1944: Πρωτοεμφανίζεται στη θεατρική σκηνή στο Θέατρο Βρετάνια με το θίασο του Γιώργου Παππά και Αντώνη Γιαννίδη, με το έργο του Αλέξη Σολομού "Το μονοπάτι της Λευτεριάς".

1949: Η παράσταση «Λεωφορείον ο Πόθος» αποτέλεσε μια από τις παραστάσεις σταθμούς στην καριέρα της. Για τη συγκεκριμένη παράσταση γράφτηκε το τραγούδι του Μάνου Χατζιδάκι «Χάρτινο το Φεγγαράκι».
Επόμενος σημαντικός σταθμός στη θεατρική της καριέρα είναι το «Illya Darling» θεατρική διασκευή του κινηματογραφικού έργου «Never on Sunday» (Ποτέ την Κυριακή, που της είχε χαρίσει παγκόσμια αναγνώριση) με συμπρωταγωνιστή τον Νίκο Κούρκουλο, στο Broadway στις ΗΠΑ, ενώ είχε ήδη κάνει περιοδεία σε ολόκληρες της Ηνωμένες Πολιτείες.

1955: Στη «Στέλλα» κάνει την πρώτη κινηματογραφική της εμφάνιση σε σκηνοθεσία του Μιχάλη Κακογιάννη.1956: Συνεργάζεται με το μεγάλο έρωτα της ζωής της τοv Ζυλ Ντασέν και γυρίζουν την ταινία «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται» βασισμένη στο μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη.
1966: Παντρεύεται με τοv Ζυλ Ντασέν.

1967-1974: Κατά τη διάρκεια της επταετίας πολέμησε σφοδρά τη Χούντα, χρησιμοποιώντας τη φήμη και τη λάμψη που είχε αποκτήσει, με συνέπεια να της αφαιρεθεί η ελληνική υπηκοότητα.

1977: Εκλέγεται βουλευτής.

1981-1989 και 1993-1994: Διετέλεσε υπουργός Πολιτισμού θέση η οποία της έδωσε το έναυσμα για να ξεκινήσει εκστρατεία για την επιστροφή των κλεμμένων μαρμάρων της Ακρόπολης.1990: διεκδίκησε την δημαρχία της Αθήνας, χωρίς όμως επιτυχία.

1994: (Κυριακή 6 Μαρτίου) καταβεβλημένη από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο, άφησε την τελευταία της πνοή στο νοσοκομείο Memorial της Νέας Υόρκης. 


 


 

Δείτε στο video μία από τις τελευταίες συνεντεύξεις της Μελίνας Μερκούρη η οποία δόθηκε στην Επίδαυρο για την εκπομπή «Παρασκήνιο» (1993). Περιέχει σπάνιο υλικό από τα παρασκήνια και τις πρόβες της Μελίνας και του Δημήτρη Παπαμιχαήλ από την παράσταση «Μήδεια».
(7 Αυγουστου 1993)


Πηγές: 
ΒικιπαίδειαΥπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού 

Επιμέλεια: Μαρία Παπουτσή