23 Οκτωβρίου 2016

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους ήρωες του Ελ Αλαμέιν

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους ήρωες του Ελ Αλαμέιν

Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε σήμερα η εκδήλωση τιμής και μνήμης στους ήρωες που έπεσαν στις μάχες του Ελ Αλαμέιν, 74 χρόνια πριν, στο χώρο της Αιγύπτου.
Αμέσως μετά το τρισάγιο που ετέλεσε ο Θεοφ. Επίσκοπος Ναυκράτιδος κ. Μελέτιος, πρώτος τον λόγο έλαβε ο διευθυντής της Διεύθυνσης Εφέδρων Πολεμιστών Αγωνιστών Θυμάτων και Αναπήρων (ΔΕΠΑΘΑ) αντισυνταγματάρχης Πεζικού Απόστολος Δεληγιάννης, τονίζοντας ότι η τελετή αυτή αποτελεί ένα φόρο τιμής σε όλους τους ήρωες μαχητές που έπεσαν υπερασπιζόμενοι τα υπέρτατα και πανανθρώπινα ιδανικά της φυλής μας, την ελευθερία, τη δημοκρατία, την ειρήνη και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
Στη συνέχεια, τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε στα ελληνικά και αγγλικά ο Έλληνας πρέσβης στο Κάιρο Μιχαήλ Χρήστος Διάμεσης, με την τιμητική παρουσία του κυβερνήτη της περιοχής της Μάρσα Ματρούχ, που εκπροσώπησε τον Αιγύπτιο πρόεδρο Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι καθώς και του εκπροσώπου των Αιγυπτιακών Ενόπλων Δυνάμεων. Κατά την ομιλία του, ο Έλληνας πρέσβης τόνισε ότι στην εκδήλωση αυτή τιμούμε τους ήρωες που πολέμησαν εδώ για την πατρίδα μας, ευχαριστώντας θερμά ένα από τα παλικάρια - όπως τον χαρακτήρισε - που πολέμησαν τότε, τον βετεράνο πολεμιστή Ιωάννη Νικολόπουλο, προκαλώντας τα θερμά χειροκροτήματα όλων.

Ο Ιωάννης Νικολόπουλος καταχειροκροτήθηκε και όταν ανέβαινε τα σκαλοπάτια του Ελληνικού Μνημείου του Ελ Αλαμέιν, στην Αίγυπτο, για να αποτίσει φόρο τιμής στους συναγωνιστές του.
Κατά τη διάρκεια των σκληρών αγώνων της 1ης Ελληνικής Ταξιαρχίας, επί 5,5 ολόκληρους μήνες, έχασαν τη ζωή τους 91 αξιωματικοί και οπλίτες ενώ είχαμε και 254 τραυματίες.
Πολλές ήταν οι διπλωματικές αντιπροσωπείες που κατέθεσαν στεφανιά στο χώρο του Ελληνικού Μνημείου του Ελ Αλαμέιν, μεταξύ των οποίων από την Ελλάδα, την Αίγυπτο, την Κύπρο, την Αργεντινή, την Αυστραλία, το Βέλγιο, την Βραζιλία, τον Καναδά, την Χιλή, την Τσεχία, την Γαλλία, την Γερμανία, την Ινδία, την Ιταλία, την Μάλτα, το Μεξικό, την Ολλανδία, το Πακιστάν, την Πολωνία, την Σλοβακία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, καθώς επίσης και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στεφάνια κατέθεσαν επίσης μεταξύ άλλων η Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας, η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου, ο Σύνδεσμος Αιγυπτιωτών Ελλήνων, οι πρόσκοποι Καΐρου και Αλεξανδρείας, η Αχιλλοπούλειος Σχολή Καΐρου, η Αμπέτειος Σχολή Καΐρου, η Τοσιτσαία Σχολή Αλεξανδρείας, το Αβερώφειο Γυμνάσιο-Λύκειο.


Η εκδήλωση μνήμης ολοκληρώθηκε με τήρηση ενός λεπτού σιγής και την ανάκρουση των εθνικών ύμνων Ελλάδος και Αιγύπτου

Πηγη

.inewsgr.com/25/ekdilosi-timis-kai-mnimis-gia-tous-iroes-tou-el-alamein.htm

http://www.ethnos.gr/diethni/arthro/ekdilosi_timis_kai_mnimis_gia_tous_iroes_tou_el_alamein-64592677/