20 Οκτωβρίου 2016

Προστασία της πρώτης κατοικίας από ασφαλιστικές και φορολογικές οφειλές

Στη δημιουργία θεσμικού πλαισίου που θα προστατεύει την πρώτη κατοικία από πλειστηριασμούς λόγω χρεών στην Εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία, αντίστοιχου με τα όρια προστασίας της πρώτης κατοικίας που ισχύουν σήμερα για τα χρέη προς τις τράπεζες, ετοιμάζει η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ρύθμιση θα καλύπτει τα σπίτια όλων των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των εμπόρων, με αντικειμενική αξία έως 180.000 ευρώ και εισόδημα μεταξύ 14.000 – 29.300 ευρώ, ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας.
Για αυτές τις περιπτώσεις φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμες οφειλές –χωρίς επί του παρόντος τουλάχιστον να έχει προβλεφθεί όριο χρεών– οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας σχεδιάζεται να παγώσουν έως την 31η Δεκεμβρίου 2017.
Έχει προβλεφθεί, παράλληλα, η δυνατότητα παράτασης της προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο (εφορίες, τελωνεία) και πέραν της 31ης Δεκεμβρίου 2017, με κοινή απόφαση των υπουργών Δικαιοσύνης και Οικονομικών.
Δεν βγαίνουν σε πλειστηριασμό οι εργατικές κατοικίες
 Εν τω μεταξύ, απαγορεύεται ο πλειστηριασμός κατοικιών που αγοράστηκαν ή χτίστηκαν μέσω στεγαστικού δανείου του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, σύμφωνα με απόφαση του Αρείου Πάγου.
Με βάση την απόφαση 570 του 2015 απαγορεύεται η διάθεση με αναγκαστική εκτέλεση ακινήτου που αγοράστηκε ή ανεγέρθηκε, κατά τις διατάξεις χορήγησης των στεγαστικών προγραμμάτων δανείου του ΟΕΚ, και τυχόν επιβολή της κατάσχεσης είναι άκυρη. Μάλιστα, όλο το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν 4 περιπτώσεις πλειστηριασμών από δάνεια που χορήγησε ο ΟΕΚ μέσω Τραπεζών, οι οποίοι και ανακόπηκαν από τους νομικούς του Οργανισμού.
Σύμφωνα με το σκεπτικό της επίμαχης απόφασης, η απαγόρευση της κατάσχεσης, η οποία αν επιβληθεί είναι άκυρη, ισχύει αθροιστικώς, μέχρι την πλήρη εξόφληση του δανείου, αλλά και σε κάθε περίπτωση, δηλαδή και αν έχει εξοφληθεί το δάνειο και επί μία 10ετία από τη λήψη του δανείου. Επομένως για τη δυνατότητα της κατάσχεσης απαιτείται η πλήρης εξόφληση του δανείου του ΟΕΚ και η πάροδος 10ετίας από τη λήψη του δανείου, με συνέπεια η έλλειψη της μίας από τις ανωτέρω προϋποθέσεις να αποκλείει την κατάσχεση.

πηγη
http://blog.xe.gr/blog/xe-property-news