23 Οκτωβρίου 2016

«Με μισή καρδιά» σέβεται ο Ερντογάν τα σύνορα των άλλων κρατών

Άγκυρα, Τουρκία
Η Τουρκία σέβεται τα γεωγραφικά σύνορα όλων των χωρών, ακόμη και αν αυτό «βαραίνει την καρδιά» των Τούρκων, είπε ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφερόμενος στη Μοσούλη του Ιράκ.

Ο Ερντογάν έκανε το σχόλιο αυτό αφού ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χάιντερ αλ Αμπάντι αρνήθηκε την πρόταση της Άγκυρας να συμμετάσχουν οι τουρκικές δυνάμεις στην επιχείρηση για την εκδίωξη των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους από τη Μοσούλη.
Η Τουρκία ήθελε να συμμετάσχει στην επιχείρηση καθώς εξακολουθεί να θεωρεί ότι η Μοσούλη βρίσκεται εντός της σφαίρας επιρροής της.
«Κάποιοι αδαείς έρχονται και λένε "τι σχέση έχετε εσείς με το Ιράκ;". Αυτές οι γεωγραφίες για τις οποίες μιλάμε σήμερα είναι μέρος της ψυχής μας», είπε ο Τούρκος πρόεδρος σε μια ομιλία του. Η Μοσούλη υπήρξε τμήμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
«Ακόμη και αν αυτό πλακώνει την καρδιά μας, σεβόμαστε τα γεωγραφικά σύνορα όλων των χωρών», πρόσθεσε.
Αξιωματούχος της ιρακινής κυβέρνησης είπε πως η δήλωση που έκανε την Παρασκευή στην Άγκυρα ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Άστον Κάρτερ ότι «η Τουρκία και το Ιράκ έχουν συμφωνήσει επί της αρχής για τη Μουσούλη» δεν ευσταθεί.
Ο ιρακινός αξιωματούχος που μίλησε στο ΒΒC τόνισε πως το Ιράκ δεν επιθυμεί την συμμετοχή της Τουρκίας στις επιχειρήσεις απελευθέρωσης της Μουσούλης.
Ο κ. Κάρτερ μετά την συνάντηση του με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε κάνει την επίμαχη δήλωση, αλλά είχε προσθέσει πως είναι απαραίτητη η έγκριση της ιρακινής κυβέρνησης.
Ο ιρακινός αξιωματούχος μιλώντας στο BBC πρόσθεσε επίσης ότι «δεν αναλογεί κανένας ρόλος στην Τουρκία στην απελευθέρωση της Μουσούλης. Αυτό που περιμένουμε από την Τουρκία είναι να σταθεί στο πλευρό του Ιράκ κατά της τρομοκρατίας του ISIS, να μην παραβιάζει την κυριαρχία του Ιράκ, να σέβεται τις γειτονικές σχέσεις και να μην απειλεί την ενότητα του Ιρακινού λαού, στην Μουσούλη ή οπουδήποτε».
Ερντογάν: Θα προχωρήσουμε στην Αλ Μπαμπ της Συρίας
Παρά τις δηλώσεις Ερντογάν, ο τούρκος πρόεδρος σημείωσε ότι οι τουρκικές δυνάμεις θα προχωρήσουν προς την Αλ Μπαμπ στη Συρία, πόλη που ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος. 
Map
Satellite
 Επιλέξτε εδώ για να δείτε την εικόνα σε μεγέθυνση


Ο Ερντογάν υπογράμμισε την αποφασιστικότητα της Άγκυρας να διώξει τζιχαντιστές και κούρδους μαχητές από το έδαφος κοντά στα σύνορά της.

Δήλωσε, επίσης, ότι η Τουρκία θα κάνει αυτό που είναι απαραίτητο με τους εταίρους της του συνασπισμού για την εκδίωξη του Ισλαμικού Κράτους από το προπύργιό του, τη Ράκα της Συρίας, αλλά δεν θα συνεργαστεί με τους κούρδους πολιτοφύλακες του Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) της Συρίας.

«Είμαστε υποχρεωμένοι, θα πάμε εκεί» είπε αναφερόμενος στην Αλ Μπαμπ. «Πρέπει να προετοιμάσουμε την εκκαθάριση μιας περιοχής από την τρομοκρατία» σημείωσε.

Οι τουρκικές επιχειρήσεις στη Συρία κατά των τζιχαντιστών και των κούρδων μαχητών συνεχίζονται. Ο στρατός ανακοίνωσε το Σάββατο ότι τις τελευταίες 24 ώρες επλήγησαν 70 στόχοι του PKK και του YPG, καθώς και 52 στόχοι του Ισλαμικού Κράτους.
Newsroom ΔΟΛ