29 Οκτωβρίου 2016

Τον Βύρωνα Πολύδωρα προτείνει η κυβέρνηση για πρόεδρο του ΕΣΡ

Ο Βύρων Πολύδωρας αποτελεί την πρόταση – έκπληξη της κυβέρνησης για την προεδρία του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), όπως ανακοινώθηκε και επισήμως από τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση.
Ως αντιπρόεδρο του Συμβουλίου, η κυβέρνηση προτείνει τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Ροδόλφο Μορώνη.
Οι εξελίξεις πλέον, μεταφέρονται για τη Δευτέρα, όταν και θα συνεδριάσει η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, με αποκλειστικό θέμα συζήτησης τη συγκρότηση νέου ΕΣΡ.
Τις επόμενες ώρες αναμένεται να υπάρξουν έντονες ζυμώσεις στον χώρο της αντιπολίτευσης, δεδομένης της άρνησης της Ν.Δ. και του Ποταμιού να συναινέσουν στην επιλογή Πολύδωρα.
Πάντως από την κυβέρνηση επιχειρείται, το τελευταίο διάστημα, να «πέσουν» οι τόνοι και να αμβλυνθούν οι εντάσεις, γεγονός που αποτυπώνεται και στη σημερινή παρέμβαση του Νίκου Παππά, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι οι αρμοδιότητες για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού περνούν άμεσα στο ΕΣΡ.
«Να συμβάλω στην εξομάλυνση»
Θέλω να συμβάλω στη θεσμική και νομική εξομάλυνση, επισήμανε ο Βύρων Πολύδωρας, ο οποίος αποτελεί την πρόταση – έκπληξη της κυβέρνησης για την προεδρία του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ).
Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου είχε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, και τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, ο κ. Πολύδωρας υπογράμμισε πως «δεν πάει άλλο με το αδιέξοδο» και σημείωσε ότι η πρόταση να αναλάβει πρόεδρος του ΕΣΡ είναι τιμητική και αποτελεί πρόταση ευθύνης.
Όπως εξήγησε, στόχος αποτελεί η άμεση συγκρότηση του ΕΣΡ με όλες τις αρμοδιότητες που προβλέπει το Σύνταγμα και ξεκαθάρισε ότι «με συνταγματική συμπεριφορά και συμμόρφωση, αποδεχόμαστε την απόφαση του ΣτΕ».
Στη συνέχεια, διαμήνυσε πως ο ίδιος δεν προτίθεται να προβεί σε επικοινωνιακά παιχνίδια. «Ούτε στην κυβέρνηση υπάρχει τάση επικοινωνιακών τεχνασμάτων» πρόσθεσε και έκανε ειδική μνεία στην ανάγκη συναίνεσης.
Καταλήγοντας, εξέφρασε την επιθυμία του να επικοινωνήσει τόσο με τους πολιτικούς αρχηγούς – συμπεριλαμβανομένου και του κ. Μητσοτάκη – όσο και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
«Όχι» της Ν.Δ.
Το πρόσωπο του Βύρωνα Πολύδωρα δεν πληροί τις προϋποθέσεις που απαιτεί ο θεσμός του ΕΣΡ, τονίζει η Νέα Δημοκρατία, σχολιάζοντας την πρόταση της κυβέρνησης για την προεδρία του Συμβουλίου.
Πηγές από την Πειραιώς σημειώνουν ότι ο κ. Πολύδωρας, με δηλώσεις του κατά το παρελθόν, έχει στηρίξει τον νόμο Παππά και επομένως, δεν αποτελεί το κατάλληλο πρόσωπο γι’ αυτή τη θέση. Επίσης, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, είναι ο άνθρωπος που είχε προτείνει τη συνεργασία της Ν.Δ. με τη Χρυσή Αυγή, πράγμα αδιανόητο.
Την ίδια ώρα, σε επίσημη ανακοίνωσή του, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε απελπισία και την καλεί να προσαρμοστεί στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Η Ν.Δ. επαναλαμβάνει ότι απαιτείται αμέσως νομοθετική ρύθμιση, την οποία θα καταθέσει άμεσα η ίδια στη Βουλή, για να επιστραφούν στο ΕΣΡ οι αρμοδιότητες που προβλέπει το Σύνταγμα. Η στελέχωση του Συμβουλίου με πρόσωπα εγνωσμένου κύρους θα ακολουθήσει αμέσως μετά, καταλήγει.
Δημοκρατική Συμπαράταξη: Δεν ψηφίζουμε τον υπουργό της Ζαρντινιέρας
Απορρίπτει η Δημοκρατική Συμπαράταξη την υποψηφιότητα του Βύρωνα Πολύδωρα για την προεδρία του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.
Σε ανακοίνωσή της  αποσαφηνίζει ότι «εξυπακούεται» πως δεν πρόκειται να ψηφίσει τον «υπουργό της Ζαρντινιέρας», που «είχε προτείνει τη συνεργασία του πολιτικού του χώρου με την Χρυσή Αυγή»
Χαρακτηρίζει την υποψηφιότητα Πολύδωρα ως μία επιλογή που εξυπηρετεί τα «γνωστά πολιτικά παιχνίδια» της κυβέρνησης με τη Νέα Δημοκρατία.
Απαντώντας δε στο κάλεσμα του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση και του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά για συναινέσεις, η Δημοκρατική Συμπαράταξη αναφέρει πως περιμένει «πραγματικά» συναινετικές προτάσεις ώστε να συγκροτηθεί «αξιόπιστο και αποδεκτό ΕΣΡ».
ΚΚΕ: Δεν παίρνουμε μέρος σε παζάρια για την πίτα στα ΜΜΕ
«Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να πάρει μέρος σε παζάρια και παιχνίδια που έχουν ως κύριο στόχο την αναδιανομή της πίτας στα ΜΜΕ και το ποιος θα επικρατήσει σε αυτή την αναδιανομή» αναφέρει ο Περισσός, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο θέμα του ΕΣΡ.
Ο Περισσός μιλά για προσπάθεια αποπροσανατολισμού από πλευράς κυβέρνησης και Αξιωματικής Αντιπολίτευσης:
«Έχουν αναγορεύσει σε ‘μητέρα των μαχών’ της μεταξύ τους αντιπαράθεσης το θέμα των τηλεοπτικών αδειών και της συγκρότησης του ΕΣΡ, για να κρύψουν τη στρατηγική τους σύμπλευση σε όλα τα άλλα σοβαρά και κρίσιμα ζητήματα που επιδεινώνουν τη ζωή του λαού» υπογραμμίζει.
Απορρίπτει το Ποτάμι την υποψηφιότητα Πολύδωρα
Αρνητικό το Ποτάμι στην ψήφιση του Βύρωνα Πολύδωρα για την προεδρία του ΕΣΡ. Με ανακοίνωσή του το κίνημα εξηγεί:
«To Ποτάμι δεν παίζει με τους θεσμούς και δεν πρόκειται να συναινέσει στον ευτελισμό των ανεξάρτητων αρχών.
»Δεν θα ψηφίσει για Πρόεδρο του ΕΣΡ ένα πρόσωπο από το βαθύ παρελθόν της Ελλάδας της χρεοκοπίας… Δεν πρόκειται να γίνει συνεργός στον κατήφορο που ακολουθεί η κυβέρνηση».
Την Παρασκευή, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ τόνισε ότι χωρίς να είναι διαφανείς οι προθέσεις της κυβέρνησης ελλοχεύει ο κίνδυνος να συγκροτηθεί τη Δευτέρα το ΕΣΡ και να νομοθετήσει η κυβέρνηση την επομένη μέρα έναν νόμο που είναι στα πλαίσια του προηγούμενου, ζητώντας από το ΕΣΡ να τον εφαρμόσει. Ο ίδιος είπε ότι αν οι διαδικασίες είναι διαφανείς, το κόμμα του θα ψηφίσει υπέρ της συγκρότησης του ΕΣΡ.
«Όλες οι αρμοδιότητες στο ΕΣΡ», επαναλαμβάνει η Ένωση Κεντρώων
Nα αποφύγει κάθε παράπλευρη νομοθετική πρωτοβουλία ζητεί από την κυβέρνηση, η Ένωση Κεντρώων, αξιώνοντας τη μεταφορά όλων των αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ.
Μάλιστα, διευκρινίζει ότι ακόμη και οι προσωρινές άδειες λειτουργίες θα πρέπει να δοθούν στο Συμβούλιο και όχι στην κυβέρνηση.
Όσον αφορά τη Ν.Δ., η Ένωση Κεντρώων σημειώνει ότι θα πρέπει να συμβάλλει στον σχηματισμό του ΕΣΡ, γιατί διαφορετικά φαίνεται πως έχει ως μοναδικό στόχο την πτώση της κυβέρνησης.
«Να πέσουν οι τόνοι»
Έκκληση ώστε να πέσουν οι τόνοι, απηύθυνε ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, διαβεβαιώνοντας ότι η διεξαγωγή του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες περνάει άμεσα στο ΕΣΡ.
Ο κ. Παππάς υπογράμμισε την ανάγκη συγκρότησης ευρύτατων και δυνατών συναινέσεων, ενώ επισημαίνει ότι η αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών αποτελεί συνταγματική υποχρέωση και ευθύνη όλων των πολιτικών δυνάμεων.
athina984.gr