Την αποπομπή όσων υπουργών, βουλευτών, νομαρχών και δημάρχων συμμετέχουν σε υπεράκτιες εταιρείες, καθώς και αλλαγές στο «πόθεν έσχες», με δήμευση των περιουσιακών στοιχείων που δεν δηλώθηκαν εν γνώσει των υπόχρεων, εισηγείται ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Χάρης Καστανίδης για την ενίσχυση της διαφάνειας στη δημόσια ζωή και την καταπολέμηση των κρουσμάτων διαφθοράς.
Η έκπτωση από το αξίωμα των μελών της κυβέρνησης, των υφυπουργών, των βουλευτών, των γενικών και ειδικών γραμματέων των υπουργείων, των νομαρχών και των δημάρχων, εάν αποδειχθεί ότι συμμετέχουν σε off shore εταιρείες, είναι κατά τον υπουργό και τον υφυπουργό κ. Απ. Κατσιφάρα αναγκαίο μέτρο που πρέπει να θεσπιστεί άμεσα, καθώς όπως είπαν εμφαντικά «ούτε νόμιμη ούτε ηθική είναι η συμμετοχή σε υπεράκτια εταιρεία». Σήμερα, η συμμετοχή σε off shore εταιρείες τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης εξήγγειλε χθες, με αφορμή την παγκόσμια Ημέρα για τη Διαφάνεια, δέσμη έξι μέτρων για την καθιέρωση κανόνων διαφάνειας, με αιχμή την τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου για το «πόθεν έσχες», ώστε να δημεύεται κάθε περιουσιακό στοιχείο, εάν εντοπιστεί απόκρυψη στοιχείων ή ανακρίβειες στη δήλωση της περιουσιακής κατάστασης.
Μέτρα επιείκειας
Επίσης, προανήγγειλε ότι σύντομα θα καταρτιστεί νομοσχέδιο για την επιεική μεταχείριση όσων συμπράττουν με τη δικαιοσύνη, προκειμένου να αποκαλυφθούν φαινόμενα και πράξεις διαφθοράς. Το πεδίο εφαρμογής των μέτρων επιείκειας θα αφορά όλα τα περιουσιακά εγκλήματα κατά του Δημοσίου, (απάτη, απιστία, πλαστογραφία, υπεξαίρεση, δωροδοκία, δωροληψία κ.ο.κ.).
Από την άλλη, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι στις αρχές του νέου έτους θα προτείνει στη Βουλή την κατάργηση της επιβαρυντικής διάταξης για τη χρήση της κουκούλας, ενώ θα προχωρήσει και σε μεταβολή του νομοθετικού πλαισίου, ώστε η παρακολούθηση με κάμερες ασφαλείας δημόσιων χώρων και διαδηλώσεων να γίνεται υπό τις εγγυήσεις της ανεξάρτητης αρχής για τη διαφύλαξη των προσωπικών δεδομένων.
Στο υπουργείο Δικαιοσύνης θα συγκροτηθεί ειδικό γραφείο το οποίο θα συγκεντρώνει και θα επεξεργάζεται αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία για εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις, θα παρακολουθεί την εξέλιξή τους σε κάθε βαθμίδα της δικαιοσύνης, τις σχετικές αποφάσεις, τον αριθμό των καταδικών για σοβαρά αδικήματα και σοβαρές αστικές ή διοικητικές υποθέσεις.
Η χαμηλή κατάταξη της χώρας μας σε θέματα διαφάνειας, τόνισε ο υπουργός, οφείλεται μεταξύ άλλων λόγων και στο γεγονός ότι ουδέποτε παραδίδει στοιχεία στην οργάνωση «Διεθνής Διαφάνεια» σχετικά με τη δίωξη ή καταδίκες προσώπων για εγκλήματα, όπως η εμπορία ανθρώπων ή η συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση κ.λπ.
Στο επόμενο διάστημα θα κυρωθεί επιπλέον η «Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών κατά του οργανωμένου εγκλήματος», την οποία παρότι έχει υπογράψει η χώρα μας από τον Δεκέμβριο του 2000, μέχρι στιγμής δεν την έχει επικυρώσει.
Τέλος, ο κ. Καστανίδης εκτίμησε ότι η πολυνομία σε συνδυασμό με τη γραφειοκρατία ευνοούν φαινόμενα διαφθοράς. Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αυτό, θα συσταθούν, είπε, ειδικές νομοπαρασκευαστικές επιτροπές για την κωδικοποίηση και απλούστευση της νομοθεσίας σε συγκεκριμένους τομείς, στους οποίους παρατηρούνται υψηλοί δείκτες διαφθοράς. Επείγει π.χ. η κωδικοποίηση και απλούστευση της νομοθεσίας για την πολεοδομία, το περιβάλλον, τη φορολογία. Η σύσταση των νομοπαρασκευαστικών επιτροπών θα γίνει σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία.
phgh kathimerinh