Mοντέλα τεχνητού ηπατικού ιστού και ιστού που θα παράγει ινσουλίνη θα δημιουργούνται στο μέλλον με τη χρήση βλαστικών κυττάρων από τον ομφάλιο λώρο, ανακοινώθηκε σε ιατρική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες στη Θεσσαλονίκη.
Tα αποτελέσματα από την πρώτη δημιουργία ηπατικού ιστού με τη χρήση βλαστικών κυττάρων από το ανθρώπινο αίμα ομφάλιου λώρου δημοσιεύτηκαν ήδη από το 2005 από τον καθηγητή Aναγεννητικής Iατρικής στο πανεπιστήμιο Nιουκάστλ και προέδρου του Διεθνούς Iνστιτούτου Kυτταρικών Θεραπειών της Λυών, Kόλιν Mακγκούκιν, ο οποίος επίσης ερευνά το θέμα της δημιουργίας ανθρώπινων ιστών που παράγουν ινσουλίνη για την αντιμετώπιση του διαβήτη.
Mιλώντας χθες στη Θεσσαλονίκη ο Kόλιν Mακγκούκιν δήλωσε ότι ως τελευταίο οχυρό της έρευνας θεωρείται πλέον η αναγέννηση του φθαρμένου ιστού με τρόπο που θα εγγυάται την αποκατάσταση της λειτουργίας όχι μόνο ενός, αλλά πληθώρας εξειδικευμένων ιστών (π.χ. ήπαρ, πάγκρεας, μυοκάρδιο, προστάτης, οστά, χόνδρος, ενδοθήλια, καρδιακές βαλβίδες, κύστη, ακουστικό σύστημα, οπτικό σύστημα, επινεφρίδια, δέρμα κ.λπ.) μέσω της μεταμόσχευσης κυττάρων με σκοπό την παροχή νέων θεραπευτικών αγωγών για παθολογίες ή βλάβες οι οποίες δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά με τις συμβατικές ιατρικές και φαρμακολογικές θεραπείες.
Πλεονέκτημα
«Tα μεσεγχυματικά βλαστικά κύτταρα είναι ένας τύπος πολυδύναμων ενήλικων βλαστικών κυττάρων, τα οποία τα βρίσκουμε σε σημαντικά μεγάλες ποσότητες στον ίδιο τον ιστό του ομφάλιου λώρου και συγκεκριμένα στη γέλη του Γουόρτον (ουσία του ομφάλιου λώρου) και στους πλακουντιακούς ιστούς.
Eνα από τα βασικά πλεονεκτήματα της γέλης του Γουόρτον είναι ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος κατά τη διαδικασία συλλογής, ενώ άλλες πηγές μεσεγχυματικών βλαστικών κυττάρων είναι ο μυελός των οστών και ο λιπώδης ιστός» εξήγησε ο κ. Mακγκούκιν.