11 Δεκεμβρίου 2009

Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΟΧΙ ΣΤΑ ΑΝΤΙΛΑΙΚΑ ΜΕΤΡΑ




Ο Πρωθυπουργος κ  Γ.Παπανδρέου διέψευσε τις φήμες για πάγωμα μισθών στο δημόσιο, αρνήθηκε ότι η χώρα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού και δεσμεύθηκε για βαθιές τομές αλλά όχι αντιλαϊκά μέτρα. Στο στόχαστρο το σπάταλο κράτος και η φοροδιαφυγή.
Αποφασισμένος να προωθήσει το πρόγραμμα της κυβέρνησής του ταχύτερα από ό,τι αρχικά σχεδίαζε εμφανίστηκε ο Γ.Παπανδρέου, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.
Οπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία και η χώρα επιβάλλουν πολλά μέτρα τα οποία σχεδιάζονταν να εφαρμοστούν σε βάθος διετίας ή τετραετίας, να υλοποιηθούν, τελικά, νωρίτερα, προκειμένου να επιστρέψει η οικονομία σε αναπτυξιακή πορεία.
"Πείσαμε τους υπόλοιπους εταίρους με ό,τι λέει το πρόγραμμά μας, τα υπόλοιπα είναι φιλολογίες", σημείωσε, ενώ αναφερόμενος στην πρόσφατη αποστροφή για "απειλή της εθνικής κυριαρχίας", διευκρίνισε ότι αυτή ήταν αναφερόταν στην επιτήρηση της εθνικής οικονομίας από την ΕΕ.

«Οι πολύ μεγάλες αλλαγές θα γίνουν το 2010», τόνισε.

Οπως ανέφερε, επανέλαβε στους ευρωπαίους εταίρους τους τρεις βασικούς πυλώνες των πολιτικών αυτών, που είναι η ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας, το νοικοκύρεμα του δημόσιου τομέα και η στροφή στην πράσινη οικονομία.

Δεν θα γίνουμε Ιρλανδία"

Το περιεχόμενο των μέτρων που θα ληφθούν πάντως δεν θα είναι αντίγραφο αυτών που έλαβαν άλλες χώρες με τα ίδια προβλήματα, αφού όπως είπε ο κ.Παπανδρέου κάθε χώρα έχει τις ιδιαιτερότητές της. Ειδικά για την Ιρλανδία, σημείωσε π.χ. ότι οι δικές μας τράπεζες δεν είχαν το άνοιγμα των ιρλανδικών σε "τοξικά" ομόλογα, παρά το άνοιγμα στα Βαλκάνια

Βαθιά ριζωμένη η διαφθορά


Εχουμε συστημική διαφθορά, το ζούμε τόσο πολύ που το θεωρούμε φυσιολογικό, αλλά δεν είναι», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η χώρα δεν θα ορθοποδήσει χωρίς σκληρά μέτρα απέναντι στη διαφθορά, μέτρα όμως που δεν θα στραφούν «απέναντι στον κοσμάκη και τους συνταξιούχους».

Ερωτηθείς για πρόσφατα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για πάγωμα στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν ανέφερε ποτέ ότι σχεδιάζει κάποια αλλαγή στις αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων.

«Αυτά τα γράφετε εσείς», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «πρέπει να τελειώσει η φιλολογία (...) Αν είμασταν στο χείλος του γκρεμού θα τους κόβαμε και στο μισό. Αλλά δεν είμαστε εκεί, παλεύω για να μην φτάσουμε εκεί. Αλλού είναι το πρόβλημα το δικό μας», υπογράμμισε.
"Λίγο να χτυπήσουμε τη φοροδιαφυγή"


Ειδική αναφορά έγινε στην τεράστια σπατάλη που υπάρχει στο Δημόσιο και στη φοροδιαφυγή που, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, «λίγο να τη χτυπήσουμε , θα έχουμε λύσει το οικονομικό πρόβλημα της χώρας».

Οσον αφορά τις κινήσεις στο άμεσο μέλλον, ο κ.Παπανδρέου σημείωσε ότι την άλλη εβδομάδα θα έχει επαφές τόσο με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων όσο και με κοινωνικούς εταίρους, προκειμένου να διαμορφωθεί η ευρύτερη δυνατή συναίνεση.
Από την πλευρά της κυβέρνησης στο Συμβούλιο Αρχηγών θα κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις, με την ελπίδα να υπάρξει μία ελάχιστη συναίνεση, αποκάλυψε.



Ριζικές αλλαγές στο κράτος
Ειδική αναφορά έκανε στη σπατάλη στη Δημόσια Υγεία, ενώ προανήγγειλε δραστική συρρίκνωση του κράτους. «Εχουμε πέντε επίπεδα διοίκησης, κεντρική, περιφερειακή, νομαρχιακή, σε μερικές περιοχές επαρχιακή, καθώς και τοπική», σημείωσε. Στόχος της κυβέρνησης είναι αυτά να μειωθούν σε τρία, προκειμένου να μειωθεί η γραφειοκρατία και η σπατάλη. «Είναι μία μεγάλη επανάσταση... είμαστε αποφασισμένοι να τα κάνουμε», υπογράμμισε.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στην φορολογική μεταρρύθμιση που θα γίνει με ένα «διάφανο φορολογικό νομοσχέδιο (...) που θα δημιουργήσει μία άλλη κουλτούρα φορολογικής συνείδησης
Συνοψίζοντας τόνισε ότι αυτές οι αλλαγές «θα πονέσουν αυτούς που πρέπει και τις πρακτικές που πρέπει να αλλάξουν», για το λόγο αυτό χρειάζονται τη στήριξη και την αποφασιστικότητα όλων.
Μπορούμε μόνοι μας

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τη χρησιμότητα μίας πιθανής συντονισμένης βοήθειας από την ΕΕ, όπως αναφέρθηκε εμμέσως από ευρωπαίους ηγέτες, ο κ.Παπανδρέου σημείωσε ότι «το πρόβλημα είναι πρωτίστως δικό μας (...) τα αίτια πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε εμείς, κανείς άλλος δεν μπορεί».