20 Δεκεμβρίου 2009

Με καπετάνιο που εγκατέλειψε το σκάφος λίγο προτού αυτό ...προσαράξει, παρομοίασε ο πρωθυπουργός τον Κ. Καραμανλή





Μιλώντας στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ χθες το απόγευμα, και λίγο πριν από την έναρξη της συζήτησης για την κύρωση του Προϋπολογισμού, ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε τη ΝΔ ότι φυγομάχησε, ότι «έγινε μέρος του προβλήματος διογκώνοντας τη διαφθορά», τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «όταν το πλοίο πήγαινε στα βράχια, ο καπετάνιος και οι αξιωματικοί του το εγκατέλειψαν».


Αμεση ήταν η αντίδραση του εκπροσώπου Τύπου της Ν.Δ. Πάνου Παναγιωτόπουλου: «Λίγο πριν ξεκινήσει η συζήτηση επί του Προϋπολογισμού, κατά την οποία θα αναδειχθούν οι τεράστιες αδυναμίες και ανεπάρκειες της πολιτικής της Κυβέρνησης, ο Πρωθυπουργός εξετράπη σε απαράδεκτες επιθέσεις σε βάρος της Νέας Δημοκρατίας (...) Οι επιθέσεις αυτές, οι ακρότητες και οι υπερβολές του πολιτικού λόγου του κ. Γ. Παπανδρέου, δεν μπορούν να καλύψουν την αδυναμία παραγωγής ουσιαστικού κυβερνητικού έργου και την ατολμία, που τον χαρακτηρίζει στη λήψη των ενδεδειγμένων αποφάσεων».


Στον εκπρόσωπο της ΝΔ απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής: «Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, ενώ ακόμη δεν έχει απαντήσει ποιος ευθύνεται για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η ελληνική οικονομία, συνεχίζει να προβαίνει σε υποδείξεις προς τον Πρωθυπουργό (...) Ας εξηγήσει επιτέλους τι εννοεί όταν προτείνει την "λήψη των ενδεδειγμένων αποφάσεων. Ποιες είναι αυτές και γιατί χρειάζονται; Και κάτι ακόμη: Οι "επιτακτικές ανάγκες" στις οποίες αναφέρεται, πώς προέκυψαν; Ποιος ευθύνεται για αυτές (...) Ας κατανοήσει ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ., ότι η υποκρισία έχει και τα όριά της».

Δεν υπάρχουν λύσεις πασπαρτού"
Στην ομιλία του προς την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συγκρουστεί με πρακτικές και αντιλήψεις του παρελθόντος, ζήτησε τη στήριξη των Ελλήνων πολιτών σε αυτή την προσπάθεια και χαρακτήρισε το 2010 έτος μεγάλων αλλαγών και ανατροπών.

Αναφερόμενος στο οικονομικό πρόβλημα της χώρας ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι είναι ένα καθαρό ελληνικό πρόβλημα και οι λύσεις που θα δοθούν πρέπει να απαντούν στη φύση του, ενώ απέρριψε την εφαρμογή λύσεων που έχουν υιοθετηθεί σε άλλες χώρες (π.χ. Ιρλανδία) τονίζοντας ότι «δεν υπάρχουν λύσεις πασπαρτού».

Απέδωσε τα αίτια της κρίσης στο πολιτικό σύστημα και τη λειτουργία του, αλλά και στην ύπαρξη του σπάταλου δημόσιου τομέα.

"Δεν πρέπει να κρυφτούμε"

Χαρακτήρισε μεγάλο λάθος να αποφευχθεί «ο πόνος των αλλαγών» και «να κρυφτούμε, όπως έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση». Και πρόσθεσε ότι ο φιλόδοξος στόχος της κυβέρνησης είναι η μείωση του ελλείμματος, τον επόμενο χρόνο, κατά 4%.
Ωστόσο, όπως τόνισε, αυτό που προέχει είναι να κερδηθεί η μάχη της αξιοπιστίας της χώρας, τονίζοντας ότι στους δύο μήνες της διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, με τη στήριξη του ελληνικού λαού, «ξανακερδίσαμε την εμπιστοσύνη των εταίρων μας», παρά την «ανυπολόγιστη ζημιά» που υπέστη η χώρα τα τελευταία χρόνια.

Ηρθε η ώρα της μεγάλης στροφής, της μεγάλης αλλαγής, την οποία θα κάνουμε πράξη, τόνισε επίσης ο πρωθυπουργός, θέτοντας θέμα αλλαγής αντιλήψεων και νοοτροπίας της πολιτικής ηγεσίας και καθιστώντας την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ αιχμή του δόρατος αυτής της προσπάθειας.
"Κυβέρνηση Ανατροπών"
Επίσης, προέβη σε σύντομο απολογισμό του μέχρι σήμερα κυβερνητικού έργου τονίζοντας ότι «δεν καθυστερούμε», αντίθετα «υλοποιούμε το πρόγραμμα των 100 ημερών», ενώ πρόσθεσε ότι στους δύο μήνες διακυβέρνησης «κάναμε περισσότερο έργο απ΄ ότι έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση σε έξι χρόνια».
Θα αποδείξουμε ότι δεν είμαστε μια κυβέρνηση που απλά ήρθε να διαχειριστεί τα πράγματα, τόνισε επίσης ο κ. Παπανδρέου, αλλά μια κυβέρνηση αλλαγών και ανατροπών, η οποία, ταυτόχρονα, θα εγγυάται την ασφάλεια του πολίτη και την κοινωνική δικαιοσύνη. Οι Έλληνες, πρόσθεσε θα είναι υπερήφανοι για την κυβέρνηση της πατρίδας τους.

Ακόμη, ενημέρωσε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και για τα αποτελέσματα της διάσκεψης της Κοπεγχάγης για την κλιματική αλλαγή, η οποία αποτέλεσε τη μεγαλύτερη συλλογική προσπάθεια της ανθρωπότητας να αντιμετωπίσει αυτό το μεγάλο πρόβλημα, που απειλεί να καταστρέψει τον ανθρώπινο πολιτισμό. Και πρόσθεσε πως αν οι χώρες ακολουθήσουν διαφορετικούς και ανταγωνιστικούς δρόμους, τότε, «τα παιδιά μας» θα ζήσουν μια απίστευτη βαρβαρότητα.

Αναφορικά με το ρόλο της Ελλάδας ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η χώρα μας πρωτοστατεί στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Η Ελλάδα ανέκτησε τη φωνή της και ακούγεται στα διεθνή φόρα, τόνισε, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.
Η χώρα μας, πρόσθεσε, δεν έχει την πολυτέλεια της απουσίας στη διεθνή σκηνή, όπως συνέβαινε τα τελευταία χρόνια.