17 Δεκεμβρίου 2009

TO "ΒΡΩΜΙΚΟ ΧΤΥΠΗΜΑ " ΤΗΣ "STANDARD AND POORS"

Το «βρώμικο» χτύπημα από την S&P, που κατ’ αποκλειστικότητα είχε προαναγγείλει στους αναγνώστες του το “S” από τις 10 Δεκεμβρίου (δείτε σχετικά εδώ) ήλθε χθες βράδυ από τον αμερικανικό οίκο πιστοληπτικών αξιολογήσεων και εντάσσεται στο πλαίσιο του «ακήρυκτου πολέμου» κυβέρνησης-αγορών, όπως σχολιάζουν στο “S10” αρμόδια κυβερνητικά στελέχη.


Το “S10” αποκαλύπτει το παρασκήνιο αυτού του «πολέμου», καθώς φαίνεται πλέον καθαρά ότι ορισμένες ισχυρές τράπεζες του αγγλοσαξονικού «στρατοπέδου» πιέζουν για μεγαλύτερα κέρδη από την Ελλάδα το 2010, αλλά και για μεγάλο μερίδιο στην αγορά των business με την ελληνική κυβέρνηση, την ώρα που οι ευρωπαϊκές τράπεζες φαίνεται ότι παίρνουν το προβάδισμα.

Η Standard & Poor’s, όπως έγκαιρα αποκάλυψε το “S10” προετοίμαζε το «βρώμικο» χτύπημα της νέας και πρόωρης υποβάθμισης από την περασμένη εβδομάδα. Η υποβάθμιση αυτή, στην κατηγορία ΒΒΒ+ με αρνητικό outlook, δια του οποίου προεξοφλείται πιθανή νέα υποβάθμιση στο εγγύς μέλλον, χαρακτηρίζεται σαν «βρώμικο» χτύπημα από στελέχη της αγοράς στην Αθήνα, καθώς ο αμερικανικός οίκος μόλις την περασμένη εβδομάδα είχε προαναγγείλει ότι δίνει περιθώριο δύο μηνών στην κυβέρνηση, για να αξιολογηθεί ΜΕΤΑ την παρουσίαση του νέου Προγράμματος Σταθερότητας.

Παρά ταύτα, η S&P, όπως είχε προαναγγείλει κατ’ αποκλειστικότητα το “S10”, προχώρησε πρόωρα στην υποβάθμιση, επειδή, όπως ανακοίνωσε, κρίνει ως ανεπαρκή τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση και εκτιμά ότι οι προσπάθειες περιορισμού του ελλείμματος θα συναντήσουν σημαντικές αντιστάσεις στο εσωτερικό της χώρας.
Μετά το χθεσινό “unfair” της S&P τραπεζικά στελέχη τονίζουν ότι γίνεται σαφές το παιχνίδι που παίζουν ορισμένοι διεθνείς οικονομικοί κύκλοι, αξιοποιώντας σαν όχημα κερδοσκοπίας πραγματικούς ή και κατασκευασμένους φόβους για επικείμενη χρεοκοπία της χώρας.
Tο «χτύπημα» της S&P ήλθε ακριβώς την ώρα, που η κυβέρνηση επιχειρούσε μεγάλη «αντεπίθεση» σε διεθνές επίπεδο, σε μια προσπάθεια να απεγκλωβισθεί από τις πιέσεις στην αγορά ομολόγων, που διαμορφώνουν απειλητικό σκηνικό ενόψει του δανειακού προγράμματος του 2010:

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ένα πλήρες πρόγραμμα μέτρων για δημοσιονομική εξυγίανση σε ορίζοντα τετραετίας, ενώ ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, άρχισε επισκέψεις σε Λονδίνο, Παρίσι και Φραγκφούρτη και εμφανίσεις σε μεγάλα διεθνή ΜΜΕ, σε μια προσπάθεια να ανατρέψει το δυσμενές κλίμα.
- Στο «μέτωπο» της αγοράς, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους προχώρησε σε μια κίνηση με υψηλό συμβολισμό, με την άντληση 2 δις. ευρώ μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης από σχήμα πέντε τραπεζών (τέσσερις μεγάλες ελληνικές και η ιταλική San Paolo, που διάκειται φιλικά στην κυβέρνηση, λόγω της παρουσίας στη διοίκησή της του κ. Χρ. Σαρδελή, επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ επί κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ). Με τον τρόπο αυτό, το υπ. Οικονομικών ήθελε να στείλει μήνυμα, ότι ακόμη και σε δύσκολες ώρες μπορεί να αντλεί κεφάλαια από την αγορά, έστω και με μεγάλο κόστος (αντίστοιχη έκδοση είχε τιμολογηθεί πριν από μερικούς μήνες με spread 0,9%, ενώ η τελευταία με 2,50%). Έχει ενδιαφέρον, όμως, ότι και σε αυτή την έκδοση, όπως και στην τελευταία μεγάλη κοινοπρακτική έκδοση του 2009 δεν συμμετείχαν αμερικανικές τράπεζες…

- Παράλληλα με τις κινήσεις αυτές, ο κ. Παπακωνσταντίνου κάνει σοβαρές προσπάθειες απεγκλωβισμού από τις πιέσεις, μελετώντας εναλλακτικές λύσεις δανεισμού, με εκδόσεις σε δολάριο και γιεν, που θα απευθυνθούν σε επενδυτές εκτός Ευρωζώνης και έχουν στόχο να αξιοποιηθεί το ευνοϊκό carry trade από τα χαμηλά επιτόκια δολαρίου και γιεν, σε σχέση με τις υψηλές αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων.

Είναι ενδιαφέρον, ότι η κυβέρνηση ΔΕΝ κατέληξε σε συμφωνία με την Goldman Sachs, την τράπεζα που θεωρείται κράτος εν κράτει στην Ουάσιγκτον, για μεγάλες τοποθετήσεις χρέους στην Κίνα, καθώς η προταθείσα συμφωνία συνοδευόταν, σύμφωνα με πληροφορίες, από παράπλευρους όρους για μεγάλα «δώρα» στους Κινέζους από τη δημόσια περιουσία και δη από τις βασικές υποδομές της χώρας. Αρκετοί αποδίδουν εν μέρει και στην αποτυχία αυτού του deal την κλιμάκωση των πιέσεων στην Αθήνα.

- Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει τιτλοποίηση εσόδων του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, αλλά και δημιουργία εταιρείας-οχήματος, όπου θα περιληφθούν τα σημαντικότερα  φιλέτα» του κρατικού χαρτοφυλακίου ακινήτων, ώστε να αντληθούν σημαντικά ποσά από τις αγορές. Με τον τρόπο αυτό, η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει εναλλακτικές πηγές εσόδων, περιορίζοντας τις δυνατότητες πίεσης στο πρόγραμμα δανεισμού του 2010.

Ευνοϊκότερες συνθήκες για την κυβέρνηση δημιουργούσαν και οι εξελίξεις σε σχέση με τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες συγκέντρωσαν αρκετά «πυρομαχικά» κατά τη χθεσινή δημοπρασία ρευστότητας της ΕΚΤ με διάρκεια ενός έτους και μπορούν να ανακυκλώσουν σημαντικά ποσά σε κρατικούς τίτλους. Με τα σχεδόν 100 δις. ευρώ πρόσθετης ρευστότητας που συγκέντρωσαν χθες οι ευρωπαϊκές τράπεζες, μπορούν, εξάλλου, να συνεχίσουν τις τοποθετήσεις τους σε ελληνικά ομόλογα, εξασφαλίζοντας σημαντικό κέρδος από το carry trade.

Είναι φανερό, δηλαδή, ότι η κυβέρνηση δίνει μια σκληρή «μάχη», για να μεταβάλει τους δυσμενείς όρους δανεισμού του 2010, που ορισμένοι επιχειρούν να διαμορφώσουν, ώστε να προχωρήσει στη μείωση του ελλείμματος με την πολιτική που έχει αποφασίσει να εφαρμόσει. Και αυτή την κρίσιμη ώρα, το «στρατόπεδο» που επιδιώκει την παράταση της «ομηρίας» φαίνεται ότι επιστρατεύει το «βαρύ πυροβολικό» της, δηλαδή τον οίκο S&P, που με τη χθεσινή του ξαφνική κίνηση προειδοποιεί ουσιαστικά, ότι θα μετατρέψει στο άμεσο μέλλον τα ελληνικά κρατικά χρεόγραφα σε junk bonds.
Το «μήνυμα», όπως το αποκωδικοποιούσαν χθες έμπειρα τραπεζικά στελέχη, ήταν σαφές: «ο πόλεμος δεν τελειώνει, μέχρι να εξασφαλίσουν οι αμερικανικές τράπεζες που είχαν ως τις 4 Οκτωβρίου κυρίαρχη θέση στο δανεισμό του Δημοσίου μια συμφωνία με την κυβέρνηση, που θα διαιωνίζει αυτή την κυριαρχία». Το ερώτημα είναι αν η κυβέρνηση θα ενδώσει, ή θα επιμείνει μέχρι τέλους στη στρατηγική της…
phgh sofokleous 10