25 Απριλίου 2016

Οι πρώτες 25 προτάσεις του προγράμματος της ΝΔ

Αθήνα
Τις πρώτες 25 προτάσεις του προγράμματός της έδωσε στη δημοσιότητα την Κυριακή η ΝΔ, με τη λήξη των εργασιών του 10ου τακτικού της Συνεδρίου. Όπως σημειώνεται, πρόκειται για μια «συμφωνία αλήθειας», για ελευθερία και αλληλεγγύη, που βασίζεται σε πέντε «Α»: Ανάπτυξη, Αξιοκρατία, Αξιοπρέπεια, Αριστεία, Αξιοπιστία.

Συνοπτικά, οι 25 προτάσεις είναι:

1. Φορολογικά κίνητρα που δίνουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες για νέες επενδύσεις
2. Φοροδιαφυγή: Σύνδεση του αφορολόγητου ορίου με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές
3. Και στην Ελλάδα: Αυτοματοποιημένο σύστημα Αξιολόγησης Δημοσίων Δαπανών
4. Δυναμική αντιμετώπιση του θέματος των «κόκκινων δανείων»
5. Εφαρμογή, επιτέλους, του Νόμου Πλαισίου για την απλοποίηση στις αδειοδοτήσεις των επιχειρήσεων
6. Ενεργοποίηση του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου κεφαλαιακών συμμετοχών (“IfG” Greek SME Equity)
7. Κανένας νόμος για την αγορά χωρίς την σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Ανταγωνισμού
8. Προσέλκυση συνταξιούχων από άλλες χώρες της ΕΕ για αγορά κατοικίας
9. Εγγυητικά κεφάλαια για νέα δάνεια στον αγροτικό τομέα
10. Υιοθέτηση των προτάσεων ΥΟΖΜΑ για την ανάπτυξη της καινοτομίας
11. Ανάσα στην οικοδομή και τα νοικοκυριά: Επανεκκίνηση του προγράμματος «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον»
12. Επίσπευση των ΣΔΙΤ για την διαχείριση απορριμμάτων
13. Αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων από το ΑΣΕΠ
14. Ελεύθερη πρόσβαση στα ανοιχτά δεδομένα για διαφάνεια, λογοδοσία και επενδυτικές ευκαιρίες
15. Όπως και στο ΣτΕ: Αξιοποίηση της πληροφορικής για την γρηγορότερη
16. Η αστυνομία εκεί που πράγματι χρειάζεται. Ένστολη και πεζή αστυνόμευση
17. Σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και στην Ελλάδα
18. Εισαγωγή της επιχειρηματικότητας στα σχολεία
19. Ξενόγλωσσα προπτυχιακά προγράμματα με δυνατότητα καθιέρωσης διδάκτρων.
20. Θερινά σχολεία (summer schools) σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.
21. Το μοντέλο λειτουργίας του Μουσείου της Ακρόπολης επεκτείνεται σε άλλα σημαντικά μουσεία
22. Τρεις ιδέες για απτή αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας χωρίς κόστος
23. Μέσα Μαζικής Μεταφοράς: Οι επιχειρήσεις καλύπτουν μέρος των εισιτηρίων και το γλυτώνουν από την εφορία
24. Υιοθέτηση του Ολλανδικού μοντέλου για τον κοινωνικό διάλογο και τις εργασιακές σχέσεις
25. Επέκταση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος σε όλη τη χώρα
Επιπλέον, η ΝΔ σημειώνει ότι λόγω της κρισιμότητας του θέματος, τις προσεχείς ημέρες θα παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για το μεταναστευτικό - προσφυγικό.
Ολόκληρο το κείμενο της ΝΔ
«Η Νέα Δημοκρατία καλείται σήμερα να βγάλει τη χώρα από έναν πρωτόγνωρο πολιτικό, οικονομικό και θεσμικό κατήφορο. Να αναστρέψει μια πορεία διάλυσης και παρακμής που ανέτρεψε τις κατακτήσεις των παλαιότερων γενεών και απειλεί το μέλλον των νεότερων.
Τα όσα βιώνει σήμερα η πατρίδα μας είναι το αποτέλεσμα της μεγαλύτερης πολιτικής εξαπάτησης που στήθηκε ποτέ σε βάρος του ελληνικού λαού. Μιας εξαπάτησης που κάθε μέρα που περνά αφήνει πίσω της χάος σε όλους τους τομείς, αλλά και μια αίσθηση συλλογικής απελπισίας που εγκυμονεί ακόμα περισσότερους κινδύνους.
Στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα, το βασικό δίλημμα είναι: στασιμότητα και οπισθοδρόμηση ή νέο ξεκίνημα προς τα μπρος. Φτωχοποίηση, εξίσωση προς τα κάτω, κομματικό κράτος, πόλωση και κοινωνικός διχασμός ή ανάπτυξη, αξιοκρατία, επιβράβευση της σκληρής δουλειάς, ευκαιρίες χωρίς διακρίσεις; Θέλουμε μια Ελλάδα με το ένα πόδι εκτός Ευρώπης ή μια Ελλάδα πρωταγωνίστρια στον πυρήνα της; Αυτά είναι τα μεγάλα διλήμματα σήμερα για τη χώρα.
Στη Νέα Δημοκρατία έχουμε την δύναμη, την αποφασιστικότητα και τις ιδέες να αναστρέψουμε την κατηφορική πορεία. Να αλλάξουμε την ψυχολογία των Ελλήνων και να δυναμώσουμε την συλλογική πίστη μας προς στην πατρίδα μας και τους εαυτούς μας. Να υλοποιήσουμε αλλαγές στο κράτος και την οικονομία που θα ωφελήσουν τους πολλούς και θα δημιουργήσουν ευκαιρίες για όλους.
Είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε. Είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στη νέα ιστορική αποστολή της Παράταξής μας:Βελτιώνουμε τον ίδιο μας τον εαυτό, δίνουμε νόημα στην πολιτική και οξυγόνο στη χώρα μας που ασφυκτιά..
Πώς θα το πετύχουμε
Με μια συμφωνία ελευθερίας και αλληλεγγύης για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες. Η μοίρα μας είναι κοινή. Στην πολιτική του διχασμού, της πόλωσης και του κοινωνικού μίσους, εμείς αντιπαραθέτουμε την ανάγκη για ομοψυχία, για διαταξικό αγώνα, για συμφωνία των γενεών. Εμείς επιδιώκουμε ο άνεργος, ο εργαζόμενος και ο επιχειρηματίας να κατανοήσουν ότι το συμφέρον τους από την έξοδο από την κρίση είναι κοινό. Εμείς επιδιώκουμε ο νέος, ο μεσήλικας και ο ηλικιωμένος, ο δημόσιος και ο ιδιωτικός υπάλληλος, ο αγρότης και ο ελεύθερος επαγγελματίας να κατανοήσουν ότι η ανάπτυξη αφορά όλους. Εμείς δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για μια συμφωνία ελευθερίας και αλληλεγγύης όλων των Ελλήνων. Έχουμε επειγόντως ανάγκη μιας ισχυρής εθνικής ομοψυχίας που θα στηριχθεί σε αμοιβαίες υποχωρήσεις αλλά και τη δίκαιη κατανομή βαρών ανάμεσα στους πολίτες. Η Νέα Δημοκρατία είναι ο καταλύτης για τη δημιουργία μιας τέτοιας πλατιάς κοινωνικής συμφωνίας που θα συμπεριλάβει όλες τις δημιουργικές φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις του τόπου..
Με την ελπίδα της αλήθειας. Πληρώσαμε ακριβά τα ψέματα των τελευταίων ετών. Μαζί με αυτά πρέπει να τελειώσουν και οι αντιλήψεις που κυριάρχησαν επί 10ετίες στην χώρα μας και κορυφώθηκαν με τη σημερινή κυβέρνηση: Ο δημαγωγικός λαϊκισμός, ο κρατισμός, οι πελατειακές σχέσεις, η πολιτική ατολμία. Η πρότασή μας στηρίζεται στην ελπίδα που δημιουργεί η αλήθεια. Μόνο έτσι θα ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών και θα δημιουργήσουμε μια πλατιά κοινωνική συμμαχία που θα πάει την Ελλάδα μπροστά.
Με τη δύναμη του ευρωπαϊκού πραγματισμού και της κοινής λογικής. Η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι ο «αδύναμος κρίκος» της Ευρώπης, ούτε να γίνεται αντικείμενο ειρωνείας και χλευασμού. Δεν μπορεί οι ιδεοληψίες που σε όλο τον κόσμο απέτυχαν και εγκαταλείφθηκαν, εδώ να παραμένουν ισχυρές. Η Ελλάδα πρέπει να ξαναγίνει μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα και να ξαναγυρίσει στη φυσική θέση της: τον πυρήνα της Ευρωπαϊκής ένωσης. Με αξιοπιστία στο λόγο και τις πράξεις της. Με οικονομική, πολιτική και θεσμική σταθερότητα. Μόνο έτσι θα πάρουμε ανάσα ως κοινωνία. Μόνο έτσι θα δώσουμε οξυγόνο στην Ελλάδα!
Με ένα ελληνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση. Η κυβερνητική πρόταση της ΝΔ αφορά την Ελλάδα της επόμενης μέρας. Υπερβαίνει την όποια συμφωνία με τους δανειστές και δεν περιορίζεται απλώς στην εφαρμογή της. Δεν κλαίμε πάνω από το «χυμένο γάλα» της κρίσης, αλλά σκεφτόμαστε πώς θα κάνουμε την Ελλάδα να δουλέψει ξανά. Η Πολιτική δημιούργησε το πρόβλημα και η Πολιτική θα το λύσει. Με το δικό μας εθνικό σχέδιο ανάπτυξης. Σε συνεργασία με τους εταίρους μας, αλλά αξιοποιώντας πρωτίστως δικές μας ιδέες και δικές μας προτάσεις.
Ελευθερία και Αλληλεγγύη: Οι θεμελιώδεις αρχές μας
Η πολιτική μας έχει δύο θεμελιώδεις αρχές: ελευθερία και αλληλεγγύη. Όλες οι επιμέρους πολιτικές μας αντανακλούν και εμπεριέχουν αυτές τις δύο έννοιες.
Το πνεύμα της ελευθερίας, μιας έννοιας συνυφασμένης με την ιστορία και τα σύμβολα του Έθνους μας, διατρέχει ολόκληρη την πολιτική μας φιλοσοφία. Είναι αδιαπραγμάτευτη για μας η πίστη στην ελεύθερη οικονομία. Ο σεβασμός στις πολιτικές ελευθερίες, τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα.
Ελευθερία σημαίνει πρώτα απ’ όλα ελεύθερη σκέψη, ελεύθερη βούληση, ελεύθερη έκφραση, απελευθέρωση της δημιουργικότητας που έχει ο Έλληνας μέσα του.
Ελευθερία σημαίνει ασφάλεια. Γιατί μόνο ένας ασφαλής άνθρωπος μπορεί να νοιώθει ελεύθερος στη γειτονιά του, στο σπίτι του, την καθημερινότητά του.
Η ελευθερία προωθεί τη σημαντικότερη μορφή ισότητας, αυτή κατά την οποία δεν γίνεται διάκριση εναντίον οποιουδήποτε λόγω φυλής, φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού, γλώσσας, θρησκευτικών πεποιθήσεων ή πολιτικών φρονημάτων.
Για τη Νέα Δημοκρατία ελευθερία σημαίνει ευκαιρίες. Ευκαιρίες για όλους. Όλοι οι Έλληνες, ανεξαρτήτως οικονομικής επιφάνειας, κοινωνικής τάξης, οικογενειακής καταβολής και ειδικών αναγκών, να διεκδικήσουν με ίσους όρους αυτά που θέλουν στη ζωή τους.
Θέλουμε ίσες ευκαιρίες στην αφετηρία, αλλά και επιβράβευση της προσπάθειας του καθενός. Η τήρηση αυτής της αρχής θα δώσει οξυγόνο στην κοινωνία μας και θα εξασφαλίσει τόσο την ατομική πρόοδο όσο και την κοινωνική κινητικότητα, που είναι κεντρικό στοιχείο της πολιτικής μας.
Ελευθερία, όμως, δεν σημαίνει ασυδοσία. Προϋποθέτει μία οργανωμένη κοινωνία με κανόνες, όπου το δικαίωμα στην ελεύθερη άσκηση οποιασδήποτε δραστηριότητας δεν μπορεί να συγκρούεται με την ελευθερία του άλλου και να αποβαίνει εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος. Η ατομική ελευθερία και η ευθύνη είναι έννοιες αδιαίρετες. Όσο μεγαλύτερη είναι η ελευθερία, τόσο μεγαλύτερη και η ευθύνη.
Μόνο σε συνθήκες ελευθερίας μπορεί να επιτευχθεί ουσιαστική κοινωνική αλληλεγγύη – αλληλεγγύη μεταξύ πολιτών και κοινωνικών ομάδων. Και αυτή είναι η δεύτερη θεμελιώδης αρχή μας, η αλληλεγγύη.
Με τη δημιουργία δομών που θα αποτελούν ένα δίχτυ ασφαλείας για κάθε πολίτη και θα τον βοηθάει να σταθεί στα πόδια του με αξιοπρέπεια, ώστε να μπορεί να διεκδικήσει τη ζωή του.
Μία κοινωνία που προχωράει μπροστά, αλλά με πολίτες και ομάδες που μένουν στο περιθώριο, είναι εξ’ ορισμού προβληματική. Δημιουργεί μεγάλες κοινωνικές ανισότητες που με τη σειρά τους υπονομεύουν τη συνολική πρόοδο.
Η προστασία των αδυνάτων και η μέριμνα γι’ αυτούς είναι απόλυτη προτεραιότητά μας. Κανένας συμπολίτης μας δεν πρέπει να μένει πίσω. Για τη Νέα Δημοκρατία, η ατομική και η δημόσια ευημερία συνυπάρχουν. Η διχασμένη κοινωνία δεν είναι επιλογή, είναι κίνδυνος.
Η κυβερνητική μας πρόταση
Ένα επιτελείο εμπειρογνωμόνων επεξεργάζεται συστηματικά την εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης της Ελλάδας.
Είναι πρόταση συγκεκριμένη, τεκμηριωμένη και αξιόπιστη.
Συγκεκριμένη επειδή στα ερωτήματα που απασχολούν τους πολίτες απαντά με στοχευμένες δράσεις.
Τεκμηριωμένη, γιατί είναι κοστολογημένη, στηρίζεται σε στοιχεία και αξιόπιστες μελέτες και υιοθετεί, με τις απαιτούμενες προσαρμογές, τις καλύτερες ευρωπαϊκές και διεθνείς πρακτικές. Αξιόπιστη, γιατί δεν περιλαμβάνει ψεύτικες υποσχέσεις. Είναι καρπός μιας σοβαρής και υπεύθυνης εργασίας.
Η κατάρτιση της συνολικής κυβερνητικής πρότασης της Νέας Δημοκρατίας βρίσκεται σε εξέλιξη. Ήδη όμως είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε τις πέντε θεμελιώδεις αξίες πάνω στις οποίες στηρίζονται οι προτεινόμενες πολιτικές καθώς και μια πρώτη σταχυολόγηση μερικών ενδεικτικών επί μέρους προτάσεων.
Τα 5 Α της κυβερνητικής μας πρότασης
Ανάπτυξη – Αξιοκρατία – Αξιοπρέπεια – Αριστεία – Αξιοπιστία
Την κυβερνητική πρόταση της Νέας Δημοκρατίας διαπερνούν «τα 5 Άλφα», κάθε ένα εκ των οποίων αντανακλά μια θεμελιώδη αξία για μας και την πολιτική μας.
Κάθε πολιτική μας πρόταση στοχεύει στην Ανάπτυξη, στηρίζεται στην Αξιοκρατία, διασφαλίζει την Αξιοπρέπεια όλων των πολιτών, εμφορείται από Αριστεία και προάγει την Αξιοπιστία της χώρας εκτός αλλά και εντός συνόρων.
Ανάπτυξη
Στόχος μας είναι η Ελλάδα να αρχίσει να δουλεύει ξανά! Να αρχίσει πάλι να παράγει. Να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, κυρίως για τα νέα παιδιά, τα οποία φεύγουν στο εξωτερικό επειδή δεν έχουν προοπτική.
Ανάπτυξη για μας σημαίνει ιδιωτική πρωτοβουλία, σημαίνει επενδύσεις, σημαίνει στήριξη του έντιμου και ευσυνείδητου επιχειρηματία, σημαίνει απενοχοποίηση της έννοιας του κέρδους και της αμοιβής. Σημαίνει στήριξη της μικρομεσαίας επιχείρησης και του ελεύθερου επαγγελματία, σημαίνει στήριξη της εργασίας και της αξίας της, του σκληρά εργαζόμενου. Σημαίνει ίσες επιχειρηματικές ευκαιρίες για όλους, σημαίνει άρση των εμποδίων, αλλά και έλεγχο τομέων της αγοράς με ελλιπή ανταγωνισμό.
Πώς θα το πετύχουμε:
- Αλλάζοντας το κλίμα.Από την πρώτη κιόλας μέρα. Θα δείξουμε ότι υπάρχει μια νέα κυβέρνηση αποφασισμένη να τερματίσει το «κρυφτούλι» με τα μνημόνια και έτοιμη να δουλέψει με δικό της κυβερνητικό σχέδιο και σοβαρότητα, μακριά από την ανεύθυνη δημαγωγία. Η χώρα χρειάζεται μια κυβέρνηση η οποία αποπνέει εμπιστοσύνη και σταθερότητα, και δίνει οριστικό τέλος στις συνθήκες εφιαλτικής ανασφάλειας. Αυτό από μόνο του θα δημιουργήσει ένα καινούργιο κεφάλαιο εμπιστοσύνης τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό και θα δώσει οξυγόνο στην ελληνική οικονομία.
- Με λιγότερους φόρους και μικρότερες δαπάνες. Λιγότερους φόρους για να αναπνεύσει η οικονομία και κυρίως το πιο παραγωγικό κομμάτι της. Και μικρότερες δαπάνες ώστε να έχουμε τον αναγκαίο δημοσιονομικό εξορθολογισμό,. Αυτή θα είναι η βάση του δικού μας σχεδίου, του ελληνικού σχεδίου εξόδου της χώρας από την κρίση.
- Με περισσότερες επενδύσεις.Η Ελλάδα για να ορθοποδήσει χρειάζεται 100 δις νέες επενδύσεις τα επόμενα πέντε χρόνια. Μπορούμε να τις πετύχουμε με ένα νέο, πιο φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον. Με απλούστευση των διαδικασιών για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων. Περισσότερες αποκρατικοποιήσεις, ειδικά στους τομείς που αποτελούν συγκριτικό μας πλεονέκτημα.
- Με υγιές τραπεζικό σύστημα.Οι τράπεζες πρέπει να είναι σε θέση να υποστηρίξουν την ανάπτυξη. Να χρηματοδοτήσουν επενδύσεις και να στηρίξουν τη ρευστότητα των επιχειρήσεων. Χρειαζόμαστε τις αναγκαίες αναδιαρθρώσεις δανείων και επιχειρήσεων, ώστε να απελευθερωθεί ρευστότητα και να στηριχθούν οι βιώσιμες επιχειρήσεις.
Αξιοκρατία
Η αξιοκρατία είναι το οξυγόνο της αναγέννησης του Ελληνικού κράτους.
Η μεταπολίτευση εισέφερε στην Ελλάδα μια μακρά περίοδο ομαλότητας, η οποία ωστόσο σταδιακά οδήγησε σε μια θεσμική αδράνεια που παγίωσε νοοτροπίες και δομές που πρέπει να ξεπεραστούν, όπως για παράδειγμα οι παραδοσιακές πελατειακές δομές, η γραφειοκρατική διοίκηση, η κρατικιστική αντίληψη περί ανάπτυξης.
Η εμπέδωση της αξιοκρατίας είναι αναγκαία προϋπόθεση για να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη απέναντι στην πολιτική, αλλά και στους θεσμούς της ελληνικής πολιτείας. Λάθη – όλων των κομμάτων και κυβερνήσεων – επί σειρά ετών, έχουν δημιουργήσει μια μόνιμη και διαρκή καχυποψία στις σχέσεις των πολιτών και του κράτους, η οποία δηλητηριάζει τη δημόσια σφαίρα.
Πώς θα το πετύχουμε:
- Με συνεχή αξιολόγηση όλων των δομών του κράτους. Όλες οι δομές του στενού και ευρύτερου δημοσίου τομέα καθώς και οι αρμοδιότητές τους θα αξιολογούνται ώστε να είναι σαφές ποια αποδίδει και ποια όχι και να γίνονται οι αναγκαίες παρεμβάσεις.
- Με λογοδοσία που θα διασφαλίζει την καταγραφή και αποτίμηση του αποτελέσματος. Η λογοδοσία δεν έχει τιμωρητικό χαρακτήρα. Είναι ένδειξη σεβασμού στους φορολογούμενους και τους πολίτες των οποίων υπηρέτης είναι το κράτος.
- Με αλλαγές στο πολιτικό σύστημα.Με συνταγματική αναθεώρηση που θα εκσυγχρονίζει τον καταστατικό χάρτη της χώρας. Με αλλαγές που θα ενισχύουν τη διαφάνεια στην πολιτική ζωή και στη λειτουργία των κομμάτων, τον έλεγχο των πολιτικών προσώπων, την ενίσχυση του κοινοβουλίου. Με σταθερό εκλογικό κύκλο και εκλογικό νόμο που θα ενισχύει την αντιπροσωπευτικότητα.
- Με παρεμβάσεις αποκέντρωσης που θα μειώσουν το δημοκρατικό έλλειμμα στη λήψη αποφάσεων. Ισχυροποιώντας το ρόλο της αυτοδιοίκησης, με ουσιαστικές διοικητικές και οικονομικές αρμοδιότητες.
Και με αποτελεσματικότητα
- Στην ασφάλεια του πολίτη. Η εγκληματικότητα, ειδικά στις πόλεις, απειλεί κατά κύριο λόγο ευάλωτες ομάδες όπως οι ηλικιωμένοι και τα παιδιά, ενώ αναπτύσσεται εντονότερα σε υποβαθμισμένες περιοχές. Στόχος μας είναι να αναδιοργανώσουμε τη λειτουργία της Ελληνικής Αστυνομίας ώστε να δοθεί έμφαση στις περιοχές υψηλής εγκληματικότητας.
- Με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για το μεταναστευτικό – προσφυγικό.Που θα αντιμετωπίζει όλες τις διαστάσεις του θέματος. Ένα σχέδιο που θα προστατεύει τα συμφέροντα της χώρας, την εύρυθμη λειτουργία της κοινωνικής και οικονομικής μας ζωής. Που θα αποδεικνύει ότι είμαστε σοβαρό κράτος.
Αξιοπρέπεια
Η κοινωνική δικαιοσύνη αποτελεί κεντρικό πυλώνα της πολιτικής μας διότι διασφαλίζει την αξιοπρέπεια κάθε πολίτη. Για να έχει η καθεμία και ο καθένας μας την πεποίθηση ότι το κράτος στηρίζει αυτούς που έχουν πραγματική ανάγκη και όχι τους «κολλητούς».
Η κοινωνική αλληλεγγύη δεν εξαντλείται στην αναδιανομή του εισοδήματος και την επιδότηση των μη προνομιούχων. Στον σύγχρονο κόσμο η κοινωνική συνοχή εξασφαλίζεται με ένα πλέγμα πολιτικών που δίνει ποιοτικά εφόδια και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους πολίτες και απλώνει ένα δίχτυ προστασίας προς τους ηλικιωμένους, τα παιδιά και άλλες ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.
Πώς θα το πετύχουμε:
- Προσαρμόζοντας τις υπηρεσίες στον πολίτη και όχι τον πολίτη στις υπηρεσίες. Αυτό θα εξασφαλίσει την ισότιμη και αξιοπρεπή πρόσβαση όλων σε όλες τις βαθμίδες κοινωνικής στήριξης. Τα χρήματα των φορολογούμενων θα αξιοποιούνται σωστά και θα ελέγχεται η ανταποδοτική αξία κάθε ευρώ που διατίθεται.
- Ενθαρρύνοντας τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.Η ενίσχυση της εργασίας είναι η καλύτερη κοινωνική πολιτική. Θα το πετύχουμε με φορολογικά και ασφαλιστικά κίνητρα και αξιοποιώντας κοινοτικούς πόρους για ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης.
- Επεκτείνοντας το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, την πιο σύγχρονη και αποτελεσματική μορφή κοινωνικής πρόνοιας, σε ολόκληρη τη χώρα
- Αναδιαρθρώνοντας ριζικά το ασφαλιστικό μας σύστημα. Καθίσταται πλέον αναγκαία η ένταξη κεφαλαιοποιητικών στοιχείων. Δεν υπάρχει στις μέρες μας ανεπτυγμένη χώρα, που να στηρίζει τις συντάξεις των πολιτών της αποκλειστικά και μόνο στο διανεμητικό σύστημα.
- Καταπολεμώντας τη μαύρη και αδήλωτη εργασία. Για να ενισχυθεί το ασφαλιστικό, να χτυπηθεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός σε βάρος των έντιμων εργοδοτών και να διασφαλιστεί η αξιοπρέπεια των εργαζομένων.
- Διασφαλίζοντας στην πράξη τα δικαιώματα κάθε ατόμου στην κοινωνία. Με προώθηση νομοθετικών ρυθμίσεων που θα καλύψουν τα κενά προστασίας των δικαιωμάτων σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκαιο δικαιωμάτων του ανθρώπου. Αυτό άλλωστε είναι σε απόλυτη αρμονία με τις φιλελεύθερες ιδέες μας.
Αριστεία
Η αριστεία μέσα από την ενθάρρυνση της αξιοκρατίας, της άμιλλας και των πολλαπλών επιλογών αποτελεί βασική επιδίωξη της πολιτικής μας στην εκπαίδευση, στην έρευνα, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό. Αντλούμε στοιχεία από το ιστορικό μας παρελθόν για να κτίσουμε ένα καλύτερο μέλλον.
Πώς θα το πετύχουμε:
- Με εμπέδωση αξιών. Απενοχοποιούμε την έννοια της επιτυχίας. Ενθαρρύνουμε την καινοτομία και τη δημιουργικότητα. Την αυτονομία στη δράση των εκπαιδευτικών και ερευνητικών ιδρυμάτων. Την υιοθέτηση των καλύτερων ευρωπαϊκών πρακτικών.
- Σχεδιάζοντας από την αρχή την αρχιτεκτονική του εκπαιδευτικού συστήματος.Με αξιολόγηση της παρεχόμενης γνώσης. Με σχολεία που θα λειτουργήσουν επιτέλους χωρίς κενά. Με δασκάλους που θα αναδεικνύουν το ταλέντο του κάθε μαθητή. Με Α.Ε.Ι.και Τ.Ε.Ι.που θα συνεργάζονται μεταξύ τους για τη μεγιστοποίηση του αποτελέσματος και θα βρίσκονται στις πρώτες θέσεις πανευρωπαϊκά για το επίπεδο γνώσης και επαγγελματικής κατάρτισης που θα προσφέρουν.
- Με εξωστρέφεια σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.Με έξυπνες και απλές ιδέες που θα προσελκύουν φοιτητές από όλον τον πλανήτη και θα ενισχύσουν τα εκπαιδευτικά μας ιδρύματα.
- Με ενθάρρυνση της δημιουργικότητας στον χώρο του πνεύματος και της τέχνης. Ο πολιτισμός μας είναι η ταυτότητα μας. Είμαστε εμείς οι ίδιοι. Κρατικές πατρωνίες και επιδοματικές πολιτικές δε χωρούν. Το κράτος αντίθετα πρέπει να αναδεικνύει την ιστορία, την παράδοση και την πνευματική δημιουργία των Ελλήνων.
Αξιοπιστία
Η αξιοπιστία αποτελεί εθνικό κεφάλαιο για κάθε χώρα στην προάσπιση των συμφερόντων της. Πολύ περισσότερο σήμερα, σε μια εποχή με πολλές και πρωτόγνωρες προκλήσεις για όλη την ανθρωπότητα. Η μετανάστευση, οι κλιματικές αλλαγές, οι περιφερειακές εντάσεις, ο θρησκευτικός εξτρεμισμός, η ασφάλεια σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, κ.α. δημιουργούν δύσκολο και σύνθετο γεωπολιτικό περιβάλλον.
Μέσα σε αυτό το τοπίο, η φωνή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε όλο τον κόσμο πρέπει να είναι αξιόπιστη, σοβαρή και συνεπής. Για να αποκαταστήσει το κύρος της – το οποίο έχει πληγεί από την οικονομική κρίση και τις παλινωδίες του τελευταίου διαστήματος – και να μπορέσει έτσι να προωθήσει τη δική της ατζέντα.
Πώς θα το πετύχουμε:
- Με παρεμβατικό ρόλο, εξωστρέφεια και πρωτοβουλίες σε διεθνές επίπεδο.Η χώρα πρέπει να έχει φωνή και άποψη για όλα τα διεθνή ζητήματα. Οι χώρες που κάθονται φοβικά και αμήχανα στην άκρη, δεν έχουν υψηλό κύρος.
- Με ακόμα πιο σύγχρονες και αποτελεσματικές ένοπλες δυνάμεις και δυνάμεις ασφαλείας. Στηρίζοντας το προσωπικό τους αλλά και το αξιόμαχό τους
- Αξιοποιώντας ακόμα περισσότερο την ισχύ της ελληνικής ομογένειας. Η ομογένεια είναι πρεσβευτής της Ελλάδας στο εξωτερικό και πρέπει να έχει φωνή και αναγνώριση στο εσωτερικό. Πρώτο βήμα το δικαίωμα ψήφου στις εκλογές σύμφωνα με την πρόταση νόμου της Νέας Δημοκρατίας.
Οι πρώτες 25 προτάσεις του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας
Σε δημόσια διαβούλευση
Παραθέτουμε τις πρώτες 25 αντιπροσωπευτικές προτάσεις του κυβερνητικού μας προγράμματος, η διαμόρφωση του οποίου συνεχίζεται.
Οι ιδέες αυτές δεν χρειάζονται κατά βάση χρήματα αλλά φέρνουν χρήματα. Προσελκύουν επενδύσεις. Αυξάνουν τον εθνικό πλούτο. Κάνουν πιο αποτελεσματικό το δημόσιο. Απλώνουν ένα δίκτυ αλληλεγγύης για τους ασθενέστερους. Χτίζουν μια πιο σύγχρονη εκπαίδευση. Καθιστούν την Ελλάδα πιο αξιόπιστη και δυνατή.
1. Φορολογικά κίνητρα που δίνουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες για νέες επενδύσεις
Παροχή φορολογικών κινήτρων για εμβληματικές παραγωγικές επενδύσεις, σε εκείνες δηλαδή που δημιουργούν πολλές νέες θέσεις εργασίας. Ελάφρυνση, για παράδειγμα, φόρου, ανάλογα με τις δαπάνες προσωπικού και κεφαλαιουχικού εξοπλισμού, στα πρότυπα επιτυχημένων μοντέλων που έχουν εφαρμοστεί σε Ισραήλ, Πολωνία, Τουρκία και Ρωσία.
Θεσμοθέτηση της οριζόντιας μεταφοράς φορολογικών ζημιών (συμψηφισμός της ζημιάς με μελλοντικά κέρδη για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα), όπως γίνεται τα τελευταία χρόνια στην Πορτογαλία.
2. Φοροδιαφυγή: Σύνδεση του αφορολόγητου ορίου με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές
Δημιουργία ενός ολοκληρωμένου μηχανισμού διασταυρώσεων των συναλλαγών, των εισοδημάτων, των περιουσιακών στοιχείων και του τρόπου διαβίωσης. Το αφορολόγητο όριο θα σχηματίζεται από δαπάνες οι οποίες θα έχουν αποπληρωθεί ηλεκτρονικά. Οι δαπάνες από τομείς οικονομικής δραστηριότητας που παρουσιάζουν εκτεταμένη φοροδιαφυγή, θα προσμετρώνται στο διπλάσιο στη δημιουργία του αφορολόγητου ορίου.
Έτσι καταπολεμάται η φοροδιαφυγή, διευρύνεται η φορολογική βάση και καλλιεργείται φορολογική συνείδηση. Ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε μείωση όλων των φορολογικών συντελεστών και να ανασάνει η οικονομία.
3. Και στην Ελλάδα: Αυτοματοποιημένο σύστημα Αξιολόγησης Δημοσίων Δαπανών
Εισαγωγή, στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, καθώς και της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, ενός αυτοματοποιημένου Συστήματος Αξιολόγησης Δημοσίων Δαπανών. Με τη μέθοδο αυτή, στόχος είναι να ελεγχθούν τα κέντρα κόστους του Δημοσίου και να αξιολογηθούν ουσιαστικά οι δημόσιες δαπάνες, ώστε ο περιορισμός τους να βασίζεται σε μια σύγχρονη επιστημονική προσέγγιση. Έτσι επιτυγχάνεται ο εξορθολογισμός των δημοσίων δαπανών, αποφεύγονται οι οριζόντιες περικοπές και αποκτούμε ένα εργαλείο δημοσιονομικής διαχείρισης για μακροπρόθεσμο σχεδιασμό.
4. Δυναμική αντιμετώπιση του θέματος των «κόκκινων δανείων»
Δραστική αντιμετώπιση των μη - εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) με εισαγωγή κινήτρων και κυρώσεων που θα επηρεάζουν τα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών, προκειμένου οι τράπεζες να κινηθούν αποφασιστικά για το ζήτημα. Εφαρμογή, επιτέλους, του νόμου 4307/2014 που δίνει ανάσα στις επιχειρήσεις και επέκτασή του στις οφειλές προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Αναμόρφωση του πτωχευτικού δικαίου ώστε να είναι πιο εύκολο για όσους έπεσαν να ξανασηκωθούν και να γίνουν πάλι παραγωγικοί (πχ ενεργοποίηση του επαγγέλματος του διαχειριστή αφερεγγυότητας, μη φορολόγηση των λογιστικών κερδών από διαγραφές χρεών).Πιο αυστηρή αντιμετώπιση στρατηγικών κακοπληρωτών, οι οποίοι εκμεταλλεύονται το παρόν σύστημα σε βάρος όσων έχουν πραγματική ανάγκη.
Με τον τρόπο αυτό απεγκλωβίζεται μεγάλος αριθμός νοικοκυριών και επιχειρήσεων που δεν μπορεί να αποπληρώσει τα δάνειά του. Απελευθερώνεται ρευστότητα στην οικονομία αφού θα δοθούν νέα δάνεια και επιτυγχάνεται η στήριξη υγιών επιχειρήσεων που παλεύουν εδώ και χρόνια ενάντια στο κύμα.
5. Εφαρμογή, επιτέλους, του Νόμου Πλαισίου για την απλοποίηση στις αδειοδοτήσεις των επιχειρήσεων
Ο Ν. 4262/2014, που είχε νομοθετηθεί πριν από 2 χρόνια, μπήκε στο ψυγείο από τη σημερινή κυβέρνηση η οποία δεν έχει εκδώσει καμία υπουργική απόφαση για την εφαρμογή του. Ο νόμος αυτός μειώνει κατά 60% τις γραφειοκρατικές διαδικασίες για το άνοιγμα μιας επιχείρησης. Στην πλειονότητά τους οι διαδικασίες θα προωθούνται ηλεκτρονικά και αυθημερόν.
Έτσι εξοικονομούνται πόροι για την επιχείρηση και τη διοίκηση και διασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον, καθώς οι έλεγχοι γίνονται σε πραγματικές συνθήκες λειτουργίας και όχι με συλλογή ανούσιων εγγράφων. Καιρός, επιτέλους, να εφαρμοστεί αυτός ο νόμος!
6. Ενεργοποίηση του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου κεφαλαιακών συμμετοχών (“IfG” Greek SME Equity)
Το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο κεφαλαιακών συμμετοχών (“IfG” Greek SME Equity) παραμένει εδώ και 16 μήνες μόνο στα χαρτιά, παρ’ ότι αναγνωρίζεται διεθνώς η προστιθέμενη αξία του. Αυτή η θεσμική πλατφόρμα χρηματοδότησης επενδυτικών σχεδίων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα πρέπει επειγόντως να αξιοποιηθεί.
Με τον τρόπο αυτό ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες των επενδυτών, αξιοποιούμε πληρέστερα τις δυνατότητες του πακέτου Γιούνκερ και στηρίζουμε κλάδους και προϊόντα υψηλού επενδυτικού ενδιαφέροντος.
7. Κανένας νόμος για την αγορά χωρίς την σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Ανταγωνισμού
Όπως συμβαίνει και με τις εκθέσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους πριν από την ψήφιση ων νόμων, έτσι πρέπει να γνωμοδοτεί και η Επιτροπή Ανταγωνισμού πριν από νομοσχέδια και τροπολογίες που αφορούν την αγορά. Με αυτόν τον τρόπο θα αποτραπεί η εισαγωγή διατάξεων που είναι εμπόδιο για τον ανταγωνισμό. Η συγκεκριμένη πρακτική δυστυχώς ακολουθείται συχνά και λειτουργεί πάντα εις βάρος των καταναλωτών και των υγιών επιχειρήσεων.

8. Προσέλκυση συνταξιούχων από άλλες χώρες της ΕΕ για αγορά κατοικίας
Η Πορτογαλία, η Μάλτα και η Κύπρος έχουν δώσει κίνητρα σε συνταξιούχους από άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ προκειμένου να αγοράσουν κατοικίες αλλά και να γίνουν φορολογικοί κάτοικοι στις χώρες αυτές. Η Ελλάδα δεν μπορεί να μένει απαθής. Έχει τη δυνατότητα, ακολουθώντας τον ίδιο δρόμο, να ενισχύσει τον τουρισμό και την αγορά ακινήτων, αλλά και να αυξήσει τα φορολογικά της έσοδα. Καιρός να προχωρήσουμε αμέσως προς αυτή την κατεύθυνση.
9. Εγγυητικά κεφάλαια για νέα δάνεια στον αγροτικό τομέα
Ενεργοποίηση της συμφωνίας μεταξύ της DG Agri και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων προκειμένου να δημιουργηθούν εγγυητικά κεφάλαια για την μόχλευση πολλαπλάσιων τραπεζικών κεφαλαίων προς τον αγροτικό τομέα. Έτσι δίνεται στους αγρότες η δυνατότητα να αξιοποιήσουν τους διαθέσιμους ευρωπαϊκούς πόρους, κάτι που έως σήμερα δεν ήταν εφικτό λόγω έλλειψης κεφαλαίων για κάλυψη της ίδιας συμμετοχής.
Με τον τρόπο αυτό ενισχύονται οι αγρότες και οι επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα προκειμένου να δημιουργηθούν τοπικές εφοδιαστικές αλυσίδες, να βελτιωθούν οι δραστηριότητες μεταποίησης και εμπορίας και έτσι να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας εκτός της αγροτικής εκμετάλλευσης.
10. Υιοθέτηση των προτάσεων ΥΟΖΜΑ για την ανάπτυξη της καινοτομίας
Υλοποίηση του σχεδίου που ετοίμασε ο διεθνούς κύρους οργανισμός YOZMA για την ανάπτυξη της καινοτομίας. Ο ΥΟΖΜΑ συνέβαλε καθοριστικά στη δημιουργία ενός μοναδικού παγκοσμίως οικοσυστήματος για την καινοτομία στο Ισραήλ και με βάση αυτή του την εμπειρία πρότεινε συγκεκριμένες δράσεις προς την ελληνική κυβέρνηση οι οποίες όμως ακόμη δεν έχουν αξιοποιηθεί.
Μεταξύ άλλων πρότεινε την οργάνωση γραφείων μεταφοράς τεχνολογίας στην επιχειρηματικότητα - technology transfer offices, τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων (νεοφυών μέχρι πολύ μεγάλων) με τρόπο ανταγωνιστικό και όχι επιδοματικό, την ενίσχυση των θερμοκοιτίδων και των cluster επιχειρήσεων σε κλάδους της οικονομίας όπου υπάρχουν συγκριτικά πλεονεκτήματα και τη διαμόρφωση πλαισίου λειτουργίας και παροχής κινήτρων για «επιχειρηματικούς αγγέλους».
11. Ανάσα στην οικοδομή και τα νοικοκυριά: Επανεκκίνηση του προγράμματος «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον»
Το συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον» παρείχε μια δέσμη οικονομικών κινήτρων (επιχορήγηση και δάνεια με ευνοϊκούς όρους) στους καταναλωτές για την ενεργειακή αναβάθμιση των σπιτιών τους. Μέχρι το τέλος του 2014 εφαρμόστηκε με μεγάλη επιτυχία, καθώς εντάχθηκαν σε αυτό περίπου 50 χιλιάδες νοικοκυριά. Έκτοτε πάγωσε, με λίγες εκατοντάδες αποφάσεις υπαγωγής μέσα στο 2015. Αποτέλεσμα ήταν να μείνουν στον αέρα περισσότερες από 35 χιλιάδες αιτήσεις, ενώ είχαν αρχικά εγκριθεί.
Η επανεκκίνηση του προγράμματος θα συμβάλει στην εξοικονόμηση χρημάτων για καταναλωτές μέσω της πιο αποδοτικής χρήσης ενέργειας, θα δημιουργήσει εγχώρια υπεραξία κινητοποιώντας τον κλάδο της οικοδομής, θα αναβαθμίσει την αξία των ακινήτων και θα βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των πολιτών, προστατεύοντας παράλληλα και το περιβάλλον.
12. Επίσπευση των ΣΔΙΤ για την διαχείριση απορριμμάτων
Είναι ανεπίτρεπτο η χώρα να πληρώνει, στις σημερινές δύσκολες συνθήκες, πρόστιμα και μάλιστα για θέματα που υπονομεύουν όχι μόνο την ποιότητα ζωής, αλλά ακόμα και την υγεία των πολιτών. Οι ΣΔΙΤ είναι ο κανόνας σε όλη την ΕΕ. Χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ και είναι το κύριο εργαλείο για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων.
Ιδεοληψίες σε αυτό το ζήτημα δεν χωρούν. Τα έργα που είναι σχεδιασμένα πρέπει να προχωρήσουν και τα υπόλοιπα να σχεδιαστούν το ταχύτερο δυνατό.
13. Αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων από το ΑΣΕΠ
Η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων να γίνεται από το ΑΣΕΠ, καθώς έχει όλα τα εχέγγυα αντικειμενικότητας. Το ΑΣΕΠ πρέπει να αποκτήσει γι’ αυτό και δεύτερο πυλώνα. Παράλληλα, οι προϊστάμενοι στο Δημόσιο θα επιλέγονται με βάση το περίγραμμα θέσης (job description) τη διαχρονική τους απόδοση, τη γραπτή εξέταση και τη δομημένη συνέντευξη υπό την αιγίδα του αναβαθμισμένου ΑΣΕΠ, με συμμετοχή και πιστοποιημένων στελεχών του ιδιωτικού τομέα.
Τελειώνουμε έτσι με την αναξιοκρατία, τις πελατειακές σχέσεις και την έλλειψη κινήτρων. Αναδεικνύουμε και αξιοποιούμε τα ικανότερα στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης. Δημιουργούμε μια νέα κουλτούρα αποδοτικότητας, αξιολόγησης και διαφάνειας.
14. Ελεύθερη πρόσβαση στα ανοιχτά δεδομένα για διαφάνεια, λογοδοσία και επενδυτικές ευκαιρίες
Αναβάθμιση και εμπλουτισμός του περιεχομένου μιας μεγάλης Εθνικής Διαδικτυακής Πύλης Ανοικτών Δεδομένων (open data), για την ευρεία διάθεσή τους σε πολίτες και επιχειρήσεις.
Με τον τρόπο αυτό ενισχύεται η διαφάνεια, αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη απέναντι στο κράτος, ενισχύεται η εύρυθμη λειτουργία μιας νέας αλλά δυναμικής αγοράς. Παράλληλα, δίνεται ευκαιρία για επενδύσεις στον τομέα των ψηφιακών εφαρμογών που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, σύμφωνα με σχετικές μελέτες της ΕΕ.
15. Όπως και στο ΣτΕ: Αξιοποίηση της πληροφορικής για την γρηγορότερη απονομή δικαιοσύνης
Να υλοποιηθεί άμεσα το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Δικαστικών υποθέσεων Πολιτικής & Ποινικής Δικαιοσύνης Επέκταση της ηλεκτρονικής κατάθεσης δικογράφων, έκδοση e - πιστοποιητικών, ψηφιακή καταγραφή και αποθήκευση των πρακτικών είναι τα πρώτα άμεσα βήματα που χρειάζεται να γίνουν υιοθετώντας τις καλές πρακτικές από το αντίστοιχο Σύστημα των Διοικητικών Δικαστηρίων.
Με τον τρόπο αυτό επισπεύδονται οι διαδικασίες απονομής δικαιοσύνης, διευκολύνονται οι διάδικοι και αναβαθμίζεται το κύρος της Δικαιοσύνης.
16. Η αστυνομία εκεί που πράγματι χρειάζεται. Ένστολη και πεζή αστυνόμευση
Χαρτογράφηση της εγκληματικότητας ανά περιοχή προκειμένου η αστυνομική δράση να εστιάζει εκεί που υπάρχει όντως πρόβλημα.
Καθιέρωση της ένστολης αστυνόμευσης, πεζή και εποχούμενη, ημέρα και νύχτα, με ενδυνάμωση της ομάδας ΔΙΑΣ, ενεργοποίηση εκ νέου της ομάδας ΔΕΛΤΑ και ενίσχυση των ομάδων Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας.
Με τον τρόπο αυτό γίνεται πιο αποτελεσματική η κατανομή δυνάμεων της ΕΛΑΣ, λαμβάνονται στοχευμένες πρωτοβουλίες για την εξάλειψη της εγκληματικότητας και ενισχύεται το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών.
17. Σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και στην Ελλάδα
Θεσμοθέτηση ενός υψηλού επιπέδου συλλογικού οργάνου που θα ονομάζεταιΣυμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και θα λειτουργεί υπό τον Πρωθυπουργό, στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών όπως η Μεγάλη Βρετανία και η Γαλλία.
Ενισχύεται έτσι ο εθνικός στρατηγικός σχεδιασμός σε βάθος χρόνου. Η εξωτερική μας πολιτική αποκτά διάρκεια και σταθερότητα και η εκάστοτε κυβέρνηση υποστήριξη στο χειρισμό κρίσεων.
Στους στόχους και τις αρμοδιότητες που θα του ανατεθούν περιλαμβάνονται ενδεικτικά: η μελέτη του διεθνούς περιβάλλοντος ασφαλείας, οι εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις στο εθνικό μας σύστημα ασφαλείας και η προετοιμασία σχετικών εισηγήσεων, ο έγκαιρος εντοπισμός ζητημάτων και καταστάσεων που επηρεάζουν ή μπορούν να επηρεάσουν την εθνική μας ασφάλεια, η προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού για επερχόμενες κρίσεις, η εκ των υστέρων μελέτη της αποτελεσματικότητος αντιμετώπισης κρίσεων και η αξιοποίηση διδαγμάτων, η πραγματοποίηση ασκήσεων διαχείρισης κρίσεων σε επιτελικό υπηρεσιακό και κυβερνητικό επίπεδο μέχρι ΚΥΣΕΑ, η εμπλοκή, κατά περίπτωση, στην αντιμετώπιση και διαχείριση κρίσεων φορέων που σχετίζονται με θέματα ενεργειακής και διεθνούς επικοινωνιακής πολιτικής.
18. Εισαγωγή της επιχειρηματικότητας στα σχολεία
Η εξοικείωση με την έννοια της επιχειρηματικότητας στην εκπαίδευση μέσω σύγχρονης διδακτικής προσέγγισης είναι μεγάλης σημασίας για το μέλλον των νέων ανθρώπων. Ομάδες μαθητών μπορούν να δημιουργούν εικονικές επιχειρήσεις και να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς με άλλα σχολεία. Επισκέπτονται επιχειρήσεις, εξοικειώνονται με τις βασικές έννοιες και διαδικασίες, αναλαμβάνουν projects, μαθαίνουν από καλές πρακτικές συμμαθητών τους καθώς και παραδείγματα νεοφυών και άλλων επιχειρήσεων και εξελίσσουν τη δημιουργικότητα και την φαντασία τους.
Μετά την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών σε συνεργασία με τις μονάδες καινοτομίας και επιχειρηματικότητας των ΑΕΙ και με τη συνδρομή των τοπικών κοινωνιών, η πρωτοβουλία θα εισαχθεί αρχικά σε πιλοτική βάση σε επιλεγμένες σχολικές μονάδες και στη συνέχεια θα επεκταθεί.
19. Ξενόγλωσσα προπτυχιακά προγράμματα με δυνατότητα καθιέρωσης διδάκτρων.
Να επιτραπεί εκ νέου η δημιουργία ολοκληρωμένων προγραμμάτων προπτυχιακών σπουδών σε ξένη γλώσσα (σε πρώτο χρόνο αγγλικά), με δυνατότητα διδάκτρων.
Με τον τρόπο αυτό, ενισχύουμε την εξωστρέφεια της ελληνικής ανώτατης εκπαίδευσης. Προσελκύουμε αλλοδαπούς προπτυχιακούς φοιτητές, αξιοποιούμε επιστημονικό προσωπικό και αναδεικνύουμε το εκπαιδευτικό μας σύστημα. Τα εκπαιδευτικά ιδρύματα αποκτούν πρόσθετους πόρους.
20. Θερινά σχολεία (summer schools) σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Να προωθηθεί άμεσα η λειτουργία θερινών σχολείων (summer schools) στα ελληνικά ΑΕΙ και ΤΕΙ, με γλώσσα τα αγγλικά και χρέωση διδάκτρων
Τα εκπαιδευτικά ιδρύματα αποκτούν ένα επιπλέον έσοδο. Στηρίζουμε την τοπική οικονομία σε μέρη που θα διοργανώνονται τα θερινά σχολεία. Αξιοποιείται ανενεργό επιστημονικό προσωπικό.
21. Το μοντέλο λειτουργίας του Μουσείου της Ακρόπολης επεκτείνεται σε άλλα σημαντικά μουσεία
Να ακολουθηθεί - όπου είναι εφικτό - το μοντέλο του Μουσείου της Ακρόπολης, το οποίο είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, με διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και τη δυνατότητα να αυξάνει τα έσοδά του από τις δραστηριότητές του (καταστήματα, εστιατόριο κλπ).Ο συγκεκριμένος τρόπος λειτουργίας αποδεδειγμένα οδηγεί σε θεαματικά καλύτερα αποτελέσματα από αυτό των μουσείων που εξαρτώνται από το κράτος και φυτοζωούν λόγω έλλειψης πόρων, περιορισμένης τεχνογνωσίας και, συχνά, χαμηλού ενδιαφέροντος των εμπλεκομένων για την αναβάθμισή τους.
Τα Μουσεία γίνονται ενεργές και αυτοτελείς πολιτιστικές μονάδες ώστε να μπορέσουν να αναβαθμιστούν, να προσελκύσουν περισσότερο κοινό, να τονώσουν την δραστηριότητά τους.
22. Τρεις ιδέες για απτή αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας χωρίς κόστος
i. Ραντεβού με γιατρούς του ΕΟΠΠΥ εντός 24 ωρών για ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού.
Οι ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού (πολίτες άνω των 65 ετών, ΑμεΑ, κ.α.) αποκτούν απόλυτη προτεραιότητα στον προγραμματισμό των ραντεβού με γιατρούς του ΕΟΠΠΥ. Υιοθετούμε το μοντέλο εξυπηρέτησης του βρετανικού εθνικού συστήματος υγείας, όπου ένα ποσοστό των ημερήσιων ραντεβού κάθε γιατρού αφορά υποχρεωτικά αυτές τις ομάδες πληθυσμού.
Οι πολίτες αποκτούν αξιοπρεπείς υπηρεσίες υγείας, με λύσεις που δεν επιβαρύνουν το δημοσιονομικό κόστος.
ii. Επέκταση του μέτρου χορήγησης επαναλαμβανόμενης συνταγής από τους 6 στους 12 μήνες.
Το καθεστώς αυτό για τους χρόνιους πάσχοντες ισχύει ήδη σε πολλές χώρες του εξωτερικού. Με την υιοθέτησή του μειώνεται η ταλαιπωρία των ασθενών και απελευθερώνεται ο χρόνος των γιατρών.
iii. Κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων υψηλού κόστους.
Η πρόταση αφορά ειδικές κατηγορίες ασθενών με δυσκολίες πρόσβασης και κινητικότητας, καθώς και τους κατοίκους των απομακρυσμένων περιοχών, οι οποίοι διευκολύνονται σε μεγάλο βαθμό και μηδενικό δημοσιονομικό κόστος.
23. Μέσα Μαζικής Μεταφοράς: Οι επιχειρήσεις καλύπτουν μέρος των εισιτηρίων και το γλυτώνουν από την εφορία
Όπως γίνεται στη Γαλλία, οι επιχειρήσεις μπορούν να καλύπτουν το 50% του κόστους της μηνιαίας κάρτας απεριόριστων διαδρομών και στη συνέχεια το ποσό αυτό θα εκπίπτει από την εφορία. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται αύξηση της χρήσης των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, περιορισμός της μεταφοράς με αυτοκίνητα, μείωση του συνολικού ενεργειακού κόστους και σχετική οικονομική ανακούφιση των εργαζομένων χωρίς επιβάρυνση των επιχειρήσεων.
24. Υιοθέτηση του Ολλανδικού μοντέλου για τον κοινωνικό διάλογο και τις εργασιακές σχέσεις
Εφαρμογή του αντίστοιχου Ολλανδικού προτύπου για τη βελτίωση του κλίματος μεταξύ των κοινωνικών εταίρων. Το εν λόγω όργανο είναι τριμερές, αποτελείται από τα συνδικάτα, τους οργανισμούς εργοδοτών και ανεξάρτητα μέλη υψηλού κύρους που θα ορίζονται από τη κυβέρνηση με τη μέγιστη δυνατή συναίνεση. Συνιστά τον κύριο μηχανισμό συμβουλευτικού χαρακτήρα προς την κυβέρνηση αναφορικά με τη βιώσιμη ανάπτυξη, τη μέγιστη συμμετοχή στην αγορά εργασίας και την εκλογίκευση στην κατανομή των εισοδημάτων. Στόχος είναι η διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, η καλλιέργεια μιας κουλτούρας διαλόγου και η ανάδειξη συναινετικών λύσεων που θα βασίζονται σε πραγματικά οικονομικά δεδομένα και σε καλές πρακτικές άλλων χωρών.
25. Επέκταση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος σε όλη τη χώρα
Διεύρυνση της εφαρμογής του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος σε ολόκληρη τη χώρα σε διάστημα δώδεκα μηνών. Η κυβέρνηση μένει σε υποσχέσεις και δεν αξιοποιεί ούτε το θεσμικό πλαίσιο που ψηφίστηκε από το 2014, ούτε και την εμπειρία από την επιτυχή εφαρμογή του σε δεκατρείς δήμους. Αντιθέτως, αναλώνεται σε αποσπασματικές κινήσεις χωρίς ουσιαστικό αντίκτυπο στους πραγματικά αδύναμους συμπολίτες μας.
Χρειαζόμαστε ένα σύστημα που θα αποτελεί ασπίδα για όσους την έχουν ανάγκη και όχι για πελατειακές σχέσεις. Αντί του σημερινού κατακερματισμένου και δυσλειτουργικού συστήματος, απαιτείται η ενσωμάτωση των επί μέρους επιδομάτων, ώστε να δημιουργήσουμε έναν πιο ευέλικτο και αποδοτικό μηχανισμό. Παράλληλα, η διαφανής λειτουργία και οι εντατικοί έλεγχοι με αξιοποίηση των πιο σύγχρονων τεχνολογιών θα εξασφαλίσουν ότι θα λαμβάνουν βοήθεια όσοι το χρειάζονται και όχι όσοι απλά εκμεταλλεύονται τις τρύπες που υπάρχουν σήμερα.
Επιπλέον, μέσω της σύνδεσης του μηχανισμού με τη διαδικασία εύρεσης εργασίας (πχ μέσω ΟΑΕΔ), θα δίνεται ουσιαστική βοήθεια στους δικαιούχους ώστε να γίνουν ενεργοί οικονομικά και να τους απεγκλωβίσει από την «παγίδα φτώχιας» στην οποία συχνά οδηγεί η λανθασμένη εφαρμογή τέτοιων πολιτικών. Με αυτόν τον τρόπο θα αποτελέσει ένα μέσο για να βγουν πραγματικά οι συμπολίτες μας από την φτώχια και να μπορέσουν να κυνηγήσουν ένα καλύτερο αύριο. Έτσι επιτυγχάνεται η ουσιαστική κοινωνική αλληλεγγύη.
+1 Μεταναστευτικό - Προσφυγικό
Λόγω της κρισιμότητας του θέματος, η Νέα Δημοκρατία θα παρουσιάσει τις προσεχείς μέρες ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για το μεταναστευτικό - προσφυγικό.

Ενώνουμε δυνάμεις για μια μεγάλη κοινωνική συμμαχία
Η Ελλάδα σήμερα είναι τραυματισμένη από την οικονομική κρίση και την επικράτηση του δημαγωγικού λαϊκισμού. Η πολιτική κρίση και ο ακραία διχαστικός και αφοριστικός λόγος έχουν παρασύρει ψηφοφόρους στα επικίνδυνα για τη δημοκρατία πολιτικά άκρα και τον αδιέξοδο ανορθολογισμό τους.
Ωστόσο, η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία εξακολουθεί να θέλει η Ελλάδα να είναι μια σύγχρονη ευρωπαϊκή κοινωνία. Θέλει να ζει σε μια χώρα που τους επιτρέπει να ξεδιπλώνουν ελεύθερα τις δυνάμεις τους και να δημιουργούν Η μεσαία τάξη, οι άνεργοι, οι νέες γενιές, προσβλέπουν σε μια προοπτική στο μέλλον, σε μια «νέα ομαλότητα», που υπερβαίνει τα παραδοσιακά ιδεολογικά προτάγματα.
Επιθυμούν τον πραγματισμό των απτών αποτελεσμάτων κι όχι τις δημαγωγικές ή ιδεοληπτικές χίμαιρες. Επιθυμούν να απομακρυνθούν από την οικονομική ασφυξία, την πολιτική νεύρωση, την ισοπεδωτική παρακμή. Επιζητούν το οξυγόνο μιας μια κοινωνίας ελευθερίας και αλληλεγγύης.
Οι πολίτες αυτοί βρίσκονται σε όλους τους χώρους. Οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ όσων αυτοπροσδιορίζονται ως δημοκράτες δεξιοί, φιλελεύθεροι, κεντρώοι, σοσιαλδημοκράτες, συντηρητικοί, έχουν αμβλυνθεί. Κοινό στοιχείο όλων τους είναι η πίστη στον δημοκρατικό, ευρωπαϊκό χαρακτήρα της Ελλάδας και η αντίθεσή τους στα επικίνδυνα δημαγωγικά άκρα. Η αντίθεση αυτή δεν είναι πρόσκαιρη. Βασίζεται σε διαφορετικές αξίες και αρχές, σε εντελώς διαφορετικές αντιλήψεις για την δημοκρατία, την ελεύθερη οικονομία, το κράτος δικαίου, τα δικαιώματα και τις ελευθερίες.
Ποτέ άλλοτε οι πολίτες αυτοί δεν ήταν τόσο κοντά μεταξύ τους, τόσο έτοιμοι να δημιουργήσουν μια μεγάλη κοινωνική και πολιτική πλειοψηφική συμμαχία που θα τραβήξει την Ελλάδα έξω από τον φαύλο κύκλο της σημερινής παρακμής.
Όλους αυτούς τους πολίτες εκφράζει η Νέα Δημοκρατία. Με περηφάνια για την ιστορία και τα ιδεολογικά της θεμέλια, αλλά διευρύνοντας την απήχησή της, έρχεται να ενοποιήσει και να ενσωματώσει αυτή την κοινωνική πλειοψηφία. Να γίνει ο κύριος εκφραστής, του χώρου της δημιουργίας, της λογικής, του μέτρου και της ευρωπαϊκής ομαλότητας.
Προχωράμε μαζί, κερδίζουμε μαζί!
Αυτή την πρόταση σας καλούμε να μοιραστείτε μαζί μας.
Καλούμε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες να χτίσουμε μια πλατιά συμφωνία ελευθερίας και αλληλεγγύης. Με πολιτικές που θα ωφελούν τους πολλούς και θα δώσουν ευκαιρίες σε όλους. Που δεν θα αφήνουν κανέναν πίσω. Που θα διορθώσουν λάθη του παρελθόντος, θα κοιτάζουν μπροστά και θα φέρουν ξανά την εμπιστοσύνη και την ελπίδα στον τόπο μας.
Ενωμένοι ξεκινάμε τη μάχη για να δυναμώσουμε ξανά την Ελλάδα. Γεμάτοι αυτοπεποίθηση για την Ελλάδα και τους ανθρώπους της.
Γινόμαστε ξανά αισιόδοξοι για τη ζωή μας και περήφανοι για την πατρίδα μας.»
Newsroom ΔΟΛ