19 Απριλίου 2016

Αποθέωση για Φιντέλ, επανεκλογή για Ραούλ

Με συνθήματα υπέρ του «πατέρα της επανάστασης», αλλά και ανανέωση της θητείας του Ραούλ Κάστρο ως επικεφαλής έκλεισαν οι εργασίες του συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας. Οι αδελφοί Κάστρο εμφανίστηκαν μαζί στην αίθουσα του συνεδρίου και έτυχαν αποθεωτικής υποδοχής.
Ο 84χρονος Ραούλ Κάστρο παραμένει γραμματέας του ΚΚΚ για ακόμη μια θητεία, τη δεύτερη κατά σειρά, ενώ και τα υπόλοιπα μέλη του πολιτικού γραφείου και της κεντρικής επιτροπής διατήρησαν τις θέσεις τους.
Ο Ραούλ Κάστρο είχε προτείνει να τεθούν όρια στην ηλικία και τον αριθμό των θητειών που θα επιτρέπεται να εκτίσουν τα κορυφαία στελέχη του Κόμματος, γεγονός που γέννησε ελπίδες ότι οι βετεράνοι θα αρχίσουν να αποσύρονται ανοίγοντας τον δρόμο στη νεότερη γενιά.
(Ismael Francisco/Cubadebate via AP)
Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι οι αλλαγές αυτές δεν θα γίνουν βιαστικά, αλλά θα ακολουθηθεί μια μεθοδική προσέγγιση στις μεταρρυθμίσεις.
Να σημειωθεί ότι οι ομιλίες των ηγετικών στελεχών και τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας δεν μεταδόθηκαν ζωντανά από την κρατική τηλεόραση της Κούβας που εκείνη την ώρα πρόβαλε μια σαπουνόπερα.
Ο Ραούλ Κάστρο έχει ζητήσει σαρωτικές αλλαγές στη διαχείριση των οικονομικών υποθέσεων και θέλει τα κορυφαία στελέχη να αποσύρονται στην ηλικία των 70. Όμως διαμήνυσε ότι η επόμενη πενταετία θα είναι μια μεταβατική περίοδος και οι νέοι κανονισμοί δεν θα εφαρμοστούν πλήρως παρά στο τέλος της.
Το επόμενο συνέδριο έχει οριστεί για το 2021. Η θητεία του Κάστρο στην προεδρία λήγει το 2018 και δεν είναι σαφές ακόμη αν θα παραμείνει επικεφαλής της ηγεσίας του κόμματος για τα επόμενα πέντε χρόνια.
(Ismael Francisco/Cubadebate via AP)

«Φιντέλ, Φιντέλ»

Την... παράσταση έκλεψε, όπως αναμενόταν, ο 90χρονος Φιντέλ Κάστρο, ο πατέρας της κουβανικής επανάστασης.
Φορώντας μια αθλητική φόρμα, ο 90χρονος Κάστρο έφτασε στο συνέδριο συνοδευόμενος από τον αδελφό του, τον Ραούλ, ο οποίος τον διαδέχτηκε το 2006 και έγινε δεκτός με επευφημίες από τους περίπου 1.000 συνέδρους, μετέδωσε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ACN.
Τα ξένα μέσα ενημέρωσης δεν είχαν προσκληθεί στο συνέδριο αυτό.
Στο Συνεδριακό Μέγαρο της Αβάνας, οι σύνεδροι σηκώθηκαν όρθιοι και φώναζαν ρυθμικά «Φιντέλ, Φιντέλ» όταν ανέβηκε στο βήμα.
http://www.efsyn.gr/arthro/apotheosi-gia-fintel-epaneklogi-gia-raoyl