24 Απριλίου 2016

Κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου και στεφανιαίας νόσου λόγω μοναξιάς

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
Η μοναξιά και η κοινωνικήαπομόνωση αυξάνουν κατά 30% περίπου τον κίνδυνο εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου ή στεφανιαίας νόσου, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυποBMJ Heart.

Συγκεκριμένα, επιστημονική ομάδα του Τμήματος Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου της Υόρκης, με επικεφαλής την Δρ Νικόλ Βαλτόρτα, αξιολόγησε στοιχεία από 23 δημοσιευμένες μελέτες, οι οποίες αφορούσαν συνολικά πάνω από 181.000 ανθρώπους.

Η ανάλυση έδειξε ότι η μοναξιά και η κοινωνική απομόνωση σχετίζονται με κατά 29% αυξημένο κίνδυνο στηθάγχης και καρδιοπάθειας, καθώς επίσης με 32% αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η αύξηση του κινδύνου λόγω μοναξιάς είναι ανάλογη με άλλους ήδη αναγνωρισμένους παράγοντες κινδύνου, όπως το άγχος και το εργασιακό στρες. Επίσης, προηγούμενες μελέτες έχουν συσχετίσει την μοναξιά με εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος, υπέρταση και πρόωρο θάνατο.

Συνεπώς, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι επειδή τα επίπεδα μοναξιάς και κοινωνικής απομόνωσης εμφανίζουν αυξητική τάση διαχρονικά στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, αυτό συνεπάγεται και αυξημένο πρόβλημα δημόσιας υγείας.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ