25 Απριλίου 2016

Αυστρία: Νίκη-σοκ της ακροδεξιάς στον α΄γύρο προεδρικών εκλογών

Αυστρία: Νίκη-σοκ της ακροδεξιάς στον α΄γύρο προεδρικών εκλογών

Σοκ προκαλούν στη δημοκρατική  Ευρώπη τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στην Αυστρία, που φέρνουν θριαμβευτή τον υποψήφιο του ακροδεξιού, ξενοφοβικού και λαϊκιστικού Κόμματος των Ελευθέρων (FPO), επιβεβαιώντας την εκτίμηση ότι το προσφυγικό γίνεται καταλύτης  πλήρους μεταστροφής του κοινωνικού και πολιτικού κλίματος. Κυβερνήσεις, κόμματα - και ασφαλώς η  ΕΕ - θ' αναγκασθούν να επανεξετάσουν τη στάση τους, αναζητώντας τρόπους για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Αλλες πολιτικές δυνάμεις και κυβερνήσεις θ' ακολουθήσουν αντίθετη κατεύθυνση, προτιμώντας  "σφράγισμα" συνόρων και σκληρή αντιμετεταναστευτική πολιτική.
Με καταμετρημένο περίπου το 70% των ψήφων, ο υποψήφιος του FPO  Νόρμπερτ Χόφερ συγκέντρωνε πάνω από 35%, ενώ οι αναλυτές  εκτιμούσαν ότι μπορεί να φθάσει στο 37%. Στη δεύτερη θέση με  περίπου 22% ο υποψήφιος των Πρασίνων Αλεξάντερ φαν ντερ Μπέλεν και τρίτη μς 19,5% η ανεξάρτητη  Ίρμγκαρντ Γκρις.
Πανωλεθρία για υπέστησαν τα δύο παραδοσιακά κόμματα - Σοσιαλδημοκρατίκό και Λαϊκό - που κυβερνούν την Αυστρία τα τελευταία 70 χρόνια: Οι υποψήφιοι τους  (Ρούντολφ Χαντστόρφε και Αντρέας Κολ αντίστοιχα) συγκεντρώνουν ποσοστά της τάξεως του 11% ο καθένας .
Συνασπίζονται κατά του ακροδεξιού
Στον δεύτερο γύρο ο ακροδεξιός Χόφερ θα βρεθεί αντμέτωπος με τον υποψήφιο των Πρασίνων ή με την  ανεξάρτητη Ίρμγκραντ Γκριν. Η αναμέτρηση θα είναι αμφίρροπη, καθώς οι ψηφοφόροι που αντιτίθενται στην ακροδεξιά θα συσπειρωθούν γύρω από τον έτερο διεκδικητή της προεδρίας. 
Σε κάθε περίπτωση, οι εκλογές κρίνονται ήδη ιστορικές αφού η εκλογή ενός πράσινου, ανεξάρτητου ή και ακροδεξιού στον προεδρικό θώκο δεν έχει προηγούμενο στην Αυστρία.
"Το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό για τον Χόφερ και ιστορικό για το FPÖ" δήλωσε ο γενικός γραμματέας του FPÖ Χέρμπερτ Κικλ, χωρίς να κάνει προγνωστικά για τον δεύτερο γύρο. Από την πλευρά του ο Αλεξάντερ φαν ντερ Μπέλεν έχει μία σαφή στρατηγική: εκφράζει την αισιοδοξία του ότι θα "περάσει" στον επαναληπτικό γύρο, αλλά, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της προεκλογικής του εκστρατείας το απόγευμα της Κυριακής, θα υποστηρίξει την ανεξάρτητη υποψήφιο Γκρις, εάν εκείνη καταφέρει τελικά να κατακτήσει τη δεύτερη θέση.
Στον προεκλογικό αγώνα ο κοσμοπολίτης φαν ντερ Μπέλεν, με πατέρα Ρώσο και μητέρα από την Εσθονία, είχε προκαλέσει αίσθηση λέγοντας ότι ως πρόεδρος δεν πρόκειται να δεχθεί να ορκίσει έναν ακροδεξιό ως καγκελάριο, ακόμη κι αν το FPÖ αναδειχθεί πρώτη δύναμη στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.
 Τιμώρησαν το πολιτικό κατεστημένο
Εντονο προβληματισμό στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες - ιδιαίτερα στο βερολίνο - προκαλεί η  κατάρρευση των παραδοσιακών πολιτικών δυνάμεων: Με ποσοστά 11%-12% οι υποψήφιοι των  Σοσιαλδημοκρατών και κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος αποκλείονται από τον δεύτερο γύρο. Είναι ηπρώτη φορά στη μεταπολεμική ιστορία της Αυστρίας που ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών θα γίνει χωρίς υποψηφίους των δύο άλλοτε ισχυρών κομμάτων.
"Είναι φανερό ότι ο κόσμοςθέλησε να τιμωρήσει το πολιτικό κατεστημένο" παραδέχεται ο επικεφαλής των σοσιαλδημοκρατών Γκέρχαρντ Σμιντ. Κατά την άποψή του, το κόμμα του "πρέπει να εστιάσει περισσότερο σε ζητήματα όπωςη κοινωνική δικαιοσύνη και ο κατώτατος μισθός, ζητήματα που έχουν επισκιαστεί τελευταία από το προσφυγικό ζήτημα".
Ο αεροναυπηγός Νόρμπερτ Χόφερ, νικητής του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών, γεννήθηκε το 1971 στο Βόραου της ανατολικής Αυστρίας και εργάστηκε, μεταξύ άλλων, στη Lauda Air πριν ασχοληθεί με την πολιτική. Το 2011 η αυστριακή εφημερίδα Die Presse τον αποκαλούσε "Το φιλικό πρόσωπο του FPÖ".
Εξελέγη βουλευτής για πρώτη φορά το 2006. Ο Χόφερ είχε προκαλέσει αίσθηση και συγκίνηση στην κοινή γνώμη όταν, το 2003, υπέστη σοβαρό ατύχημα μετά από πτώση με αλεξίπτωτο πλαγιάς. Είχε καθηλωθεί σε αναπηρικό καροτσάκι αλλά, παρά τις απαισιόδοξες προβλέψεις των γιατρών, κατάφερε να σταθεί και πάλι στα πόδια του μετά από νοσηλεία σε ειδική κλινική αποκατάστασης. Τελευταία ασχολείται και πάλι με τον αθλητισμό και ιδιαίτερα με το mountain bike.

 sofokleousin.gr