13 Απριλίου 2016

Οργή ΕΕ για την απόφαση του προέδρου της ΠΓΔΜ να δώσει χάρη σε πολιτικούςΣκόπια
Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η απόφαση του προέδρου της ΠΓΔΜ Γκιόργκε Ιβάνοφ να απονείμει χάρη σε όλους τους πολιτικούς που θεωρούνταν ύποπτοι για συμμετοχή σε σκάνδαλο υποκλοπών που έχει προκαλέσει πολιτική κρίση στη χώρα.

«Αποφάσισα να βάλω τέλος σε αυτή την αγωνία» είπε ο Ιβάνοφ σε δημοσιογράφος, ανακοινώνοντας την απόφασή του να υπογράψει διάταγμα με το οποίο θα μπαίνει τέλος σε όλες τις διαδικασίες «κατά και μεταξύ πολιτικών» που σχετίζονται με την υπόθεση.

Η αντιπολίτευση έδωσε πέρυσι στη δημοσιότητα υποκλαπείσες συνομιλίες, υποκλοπές που όπως ισχυρίστηκε έγιναν από συμμάχους του τότε πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι. Σύμφωνα με τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης, η υπόθεση αποκάλυπτε τον έλεγχο που ασκούσε η κυβέρνηση σε δημοσιογράφους, δικαστές, καθώς και τη χειραγώγηση των εκλογών.

Ο Ζοράν Ζάεφ, αρχηγός της κεντροαριστερής αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε τον Γκρούεφσκι και τον επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών, Σάσο Μιχάλκοφ, ότι ήταν υπεύθυνοι για την παρακολούθηση περισσότερων από 20.000 ατόμων.

Ανησυχώντας για τις αποκαλύψεις, η ΕΕ κατέληξε σε συμφωνία με την ΠΓΔΜ και ειδικός εισαγγελέας διορίστηκε για να ερευνήσει τους χαρακτηρισμούς, ενώ ο Γκρούεφσκι συμφώνησε στη διενέργεια πρόωρων εκλογών.

Ο εισαγγελέας ζήτησε την έναρξη ποινικής διαδικασίας κατά δύο πρώην υπουργών, που θεωρούνταν ύποπτοι για εκφοβισμό ψηφοφόρων.

Μετά την ανακοίνωση του προέδρου της ΠΓΔΜ την Τρίτη, ο Ζάεφ, επικεφαλής της SDSM κατήγγειλε «πραξικόπημα» του Ιβάνοφ και ζήτησε την παραίτησή του.

Επίθεση από την ΕΕ

Την Τρίτη, ο αρμόδιος επίτροπος για τη διεύρυνση της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν καταδίκασε την απόφαση του Ιβάνοφ και αμφισβήτησε ότι οι βουλευτικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί θα μπορέσουν να είναι αξιόπιστες.

Ο Χαν είπε ότι οι πρόσφατες ενέργειες της χώρας θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τις προοπτικές της για πιο στενές σχέσεις με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

«Υπό το φως αυτών των εξελίξεων, έχω σοβαρές αμφιβολίες ότι είναι ακόμα πιθανές αξιόπιστες εκλογές» σημείωσε ο Χαν σε μήνυμά του στο Twitter.

«Δημοκρατία σημαίνει συμβιβασμός και να υπηρετείς τους πολίτες. Καλώ όλα τα πολιτικά κόμματα να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να εργαστούν για μεταρρυθμίσεις» πρόσθεσε.
Newsroom ΔΟΛ