18 Απριλίου 2016

Θεραπεία της οξείας ηπατίτιδας C σε έξι εβδομάδες

Βαρκελώνη, Ισπανία
Ο συνδυασμός των δραστικών ουσιώνsofosbuvir και ledipasvir είναι ικανός να πετύχει ίαση της οξείας ηπατίτιδας C, και μάλιστα μέσα σε μόλις έξι εβδομάδες, σύμφωνα με γερμανική μελέτη που παρουσιάστηκε στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για τη Μελέτη του Ήπατος, στη Βαρκελώνη της Ισπανίας.

Ο Δρ Χάινερ Βεντεμάγιερ της Ιατρικής Σχολής του Αννοβέρου της Γερμανίας, παρουσίασε τα αποτελέσματα μικρή πιλοτικής μελέτης σε δείγμα 20 ασθενών.

Δεδομένου του υψηλού κόστους της θεραπείας (που κανονικά είναι διάρκειας 12 εβδομάδων) και των σχετικών παρενεργειών, οι Γερμανοί ερευνητές εξέτασαν κατά πόσο ο ίδιος φαρμακευτικός συνδυασμός θα ήταν αποτελεσματικός στην οξεία ηπατίτιδα C σε πολύ συντομότερο χρόνο, πράγμα που φαίνεται πως ισχύει.

Δώδεκα εβδομάδες αφότου είχε ολοκληρωθεί η θεραπεία των έξι εβδομάδων, όλοι οι ασθενείς παρέμεναν χωρίς ανιχνεύσιμα επίπεδα του ιού της ηπατίτιδας C στον οργανισμό τους.

Η συχνότερη παρενέργεια της θεραπείας ήταν το αίσθημα κόπωσης στο 30% των ασθενών.

Σύμφωνα με τον Δρ Βεντεμάγιερ, ακολουθήσουν νέες κλινικές δοκιμές σε περισσότερους ασθενείς για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα της πιλοτικής μελέτης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο συνδυασμός sofosbuvir και ledipasvir είναι μια από τις επιλογές για τη θεραπεία της χρόνιας ηπατίτιδας C.

Όσοι μολύνονται με τον ιό της ηπατίτιδας C, συνήθως αναπτύσσουν οξεία ηπατίτιδα, η οποία θεραπεύεται μόνη της στο 10% έως 50% των ατόμων. Η έγκαιρη διάγνωση της νόσου είναι σπάνια και η ασθένεια συχνά περνά απαρατήρητη, ωσότου οι ασθενείς έχουν πλέον σοβαρή ηπατική βλάβη.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ