3 Απριλίου 2016

Posted: 02 Apr 2016 11:19 PM PDT
Η Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ.) είναι το όργανο του κρατους, που έχει ως αποστολή τη διαχείριση της εθνικής και δημόσιας ασφαλείας, την εξασφάλιση της δημόσιας ειρήνης και ευταξίας, καθώς και την τήρηση της δημόσιας τάξης.


Τα τελευταία χρονιά το επάγγελμά μας έχει πληγεί και θιχτεί τόσο σε ηθικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Τα υπηρεσιακά προβλήματα καθώς και οι αντίξοες συνθήκες εργασίας, έχουν ως αποτέλεσμα τον εκνευρισμό και το θυμό των συναδέλφων μας, αλλά και την έλλειψη "όρεξης" για τη σωστή εκτέλεση των καθηκόντων μας.

Βλέποντας και παρατηρώντας λοιπόν, την ανωτέρω "άθλια" κατάσταση, αποφάσισα να ενεργοποιηθω και να διεκδικήσω όσο καλύτερα μπορώ τα δικαιώματά μας.

Έτσι ως μέλος και υποψήφιος της συνδικαλιστικής ομάδας ΑΝ.Α.Σ.Α., σας καλώ και σας ζητώ την 4η και 5η Απριλίου 2016, να συμμετάσχετε σ' αυτό τον αγώνα, ο οποίος αφορά όλους μας, και να ψηφίσετε στις εκλογές της Ένωσης Ν/Α Αττικης.

Η προσωπική μου άποψη είναι, πως η ΑΝ.Α.Σ.Α. είναι η καλύτερη επιλογή, καθώς είναι η ομάδα αυτή που μπορεί να βοηθήσει και να εξυπηρετήσει τα έννομα συμφέροντα των συναδέλφων μας. 

Eίναι αυτή που αποτελείται από νέους συναδέλφους, οι οποίοι εργάζονται σε μάχιμες υπηρεσίες "έξω" μαζί σας. 

Tέλος είναι αυτή η ομάδα που παλεύει και αγωνίζεται καθημερινά για τον συνάδελφο, ανεξαρτήτως εάν την εμπιστευτείς ή όχι.

Η ψήφος και η συμμετοχή σου στις εκλογές είναι σημαντική,για την ανασυγκρότηση και τη δύναμη της Ένωσης Ν/Α Αττικής.

ΤΡΑΚΑΛΑΣ Αντωνιος 
Μέλος ΑΝ.Α.Σ.Α.
.
Posted: 02 Apr 2016 10:58 PM PDT
Η Τουρκία προετοιμάζεται για να δεχθεί πρόσφυγες / μετανάστες από την Ελλάδα βάσει της συμφωνίας ΕΕ - Άγκυρας που έχει στόχο να περιορίσει τη μεταναστευτική ροή και τίθεται σε ισχύ τη Δευτέρα, ανακοίνωσαν σήμερα αξιωματούχοι.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, που επικαλείται δηλώσεις του δημάρχου Χίου, εργασίες άρχισαν στο θέρετρο του Τσεσμέ (επαρχία Σμύρνης) που βρίσκεται απέναντι από τη Χίο.

Σωλήνες νερού και ηλεκτρικά καλώδια εγκαταστάθηκαν σ' έναν χώρο 500 τετραγωνικών μέτρων κοντά στο λιμάνι, ο οποίος θα χρησιμεύσει ως κέντρο, διευκρίνισε ο δήμαρχος Μουχιτίν Νταλγκίτς μιλώντας στο πρακτορείο Ανατολή. Θα έχει σκηνές, στις οποίες δημοσιοι υπάλληλοι θα μπορούν να δακτυλοσκοπούν τους μετανάστες και να τους καταγράφουν, και χώρους υγιεινής.

"Μόλις καταγράφονται και εξετάζεται η κατάσταση της υγείας τους, θα στέλνονται στους καταυλισμούς", διευκρινίζει ο δήμαρχος του Τσεσμέ. "Θα πράξουμε ούτως ώστε να παραμένουν εδώ όσο το δυνατόν λιγότερο".

Πολλοί αιρετοί αξιωματούχοι των παραλιακών πόλεων της δυτικής Τουρκίας εκφράζουν φόβους πως ο τοπικός πληθυσμός θα αντιδράσει σε μια ξαφνική συρροή μεταναστών, η οποία μπορεί επίσης να τρομάξει τους τουρίστες.
Αιρετοί αξιωματούχοι του Δικελί, βορειότερα και απέναντι από τη Λέσβο, έκαναν επίσης γνωστό ότι ετοιμάζουν ένα κέντρο υποδοχής στην περιοχή για τους μετανάστες που επιστρέφουν από την Ελλάδα. Όμως εικόνες που μεταδόθηκαν χθες Παρασκευή από το τουρκικό κανάλι NTV έδειχναν μια άδεια αλάνα στον χώρο που προορίζεται για το κέντρο υποδοχής.Πηγή: REUTERS/Umit Bektas (φωτογραφία αρχείου)
cnn.gr
.
Posted: 02 Apr 2016 10:37 PM PDT
Χωρίς… ρόδες η ΕΛ.ΑΣ.! Η συμφωνία προμήθειας 5.000 οχημάτων με πετρελαιοκίνηση από κορεατική εταιρεία φαίνεται να έχει «ναυαγήσει» οριστικά, παρά τα
αρχικά ενθαρρυντικά σημάδια.

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη επεξεργάζεται την περίπτωση αναζήτησης ενδιαφέροντος από άλλες αντιπροσωπείες αυτοκινητοβιομηχανιών, ακόμη και της αγοράς οχημάτων με… leasing αν ξεπεραστούν τα νομοθετικά κολλήματα και η απροθυμία των εταιρειών σε μία ασύμφορη για εκείνες προμήθεια.

Με την κορεατική εταιρεία βρίσκονταν σε εξέλιξη διαβουλεύσεις προκειμένου να προμηθεύσει δωρεάν τον στόλο της ΕΛ.ΑΣ. και στην συνέχεια το ελληνικό δημόσιο να επιβαρύνεται με το κόστος της επισκευής βλαβών και συντήρησης των οχημάτων σε εξουσιοδοτημένα συνεργεία των αντιπροσωπειών της αυτοκινητοβιομηχανίας στη χώρα μας.

Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων απομακρύνθηκε ο εκπρόσωπος της εταιρείας στη χώρα μας, με αποτέλεσμα την οπισθοδρόμηση της ενδεχόμενης συμφωνίας. Ακολούθησε κάποια «υποψία» ενδιαφέροντος από τον εκπρόσωπο της ίδιας εταιρείας στην Ευρώπη, υπήρξαν σχετικές συζητήσεις, χωρίς όμως και αυτή τη φορά να τελεσφορήσουν.

Στο αρμόδιο υπουργείο έχει συσταθεί επιτροπή προκειμένου να εξετάσει όλες τις παραμέτρους προμήθειας οχημάτων, ερευνώντας τα νομοθετικά ζητήματα, και την προσέγγιση εταιρειών. Μετά το «ναυάγιο» όμως με την κορεατική εταιρεία, οι υψηλές προσδοκίες προμήθειας περίπου 5.000 οχημάτων, έχουν πέσει στον αριθμό των περίπου 1.000 προκειμένου να καλυφθούν οι σοβαρές ανάγκες αντικατάστασης των πιο «γερασμένων» οχημάτων.

Σχετικά πρόσφατα η ΕΛ.ΑΣ., πήρε με ΕΣΠΑ, λίγα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα, τα οποία όμως δεν έφθασαν ποτέ στις υπηρεσίες που δόθηκαν αλλά «φυλάσσουν» και μετακινούν, πρώην υπουργούς, στρατηγούς και εισαγγελείς. Την ίδια ώρα οι διοικητές υπηρεσιών από τους οποίους «υφαρπάχθηκαν» τα οχήματα, τοποθετούν... σφήνες στα παράθυρα των σκάρτων για να μην ξεπαγιάσουν και βάζουν 20ευρα από την τσέπη τους για τα σκασμένα λάστιχα. Τα όποια ελάχιστα καινούργια οχήματα που «δωρίζονται» ή αγοράζονται, σχεδόν άμεσα... εξαφανίζονται και «παρκάρουν» έξω από τις κατοικίες υψηλών στόχων.

Ενδεικτικό παράδειγμα της κατάστασης και «υφαρπαγής», έγινε αντιληπτό όταν ένα παλιό συμβατικό όχημα της ΕΛ.ΑΣ., που βρισκόταν έξω από την κατοικία υψηλόβαθμου στελέχους της κυβέρνησης, εκτελώντας υπηρεσία φύλαξης από το αστυνομικό προσωπικό, «έμεινε» από τεχνικό πρόβλημα. Σχεδόν άμεσα αντικαταστάθηκε με ένα καινούργιο... νέας τεχνολογίας για τοποθετηθεί στην ίδια θέση... στάθμευσης έξω από την κατοικία του κυβερνητικού στελέχους.

Η λύση του leasing, που έχει εξετασθεί και στο παρελθόν, αρχικά φαίνεται να «κολλάει» σε νόμο του... 1953, που ισχύει ακόμη και σήμερα για την αγορά οχημάτων από υπηρεσίες του Δημοσίου. Στην περίπτωση που επιλεγεί αυτή η λύση εξετάζεται η παρασκευή κάποιων νομοθετημάτων που θα ξεμπλοκάρουν τη διαδικασία. Όπως και να έχει όμως η σημαντικότερη αιτία που δεν μπορεί να προχωρήσει ένας τέτοιος τρόπος ανανέωσης του στόλου των οχημάτων, ανακύπτει από τις ίδιες τις εταιρείες leasing, για τις οποίες δεν είναι συμφέρουσα μια τέτοια προμήθεια παρά τα μεγάλα αριθμητικά μεγέθη. Ουσιαστικά δεν συμφέρει τις εταιρείες να έχουν τη συντήρηση των οχημάτων για μια 5ετία, όταν από το τιμόνι κάθε οχήματος περνούν δεκάδες αστυνομικοί οδηγοί. Επίσης, ένα όχημα που έχει χρησιμοποιηθεί με αυτόν τον τρόπο από δημόσιο οργανισμό και πόσο μάλλον από αστυνομική αρχή, δεν θα μπορεί να μεταπωληθεί, ενώ δύσκολα θα αγοραζόταν και από την ίδια την ΕΛ.ΑΣ..

Σχεδόν το 70% του σημερινού στόλου της αστυνομίας, είναι άνω της δεκαετίας, και έχει καταγράψει από 400.000 έως 700.000 χιλιόμετρα!


του Παναγιώτη Σπυρόπουλου
thetoc.gr


Διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ του bloko.gr στις 30 Μαρτίου με τίτλο: "Ναυάγησε το σχέδιο προμήθειας 4.000 νέων περιπολικών για την ΕΛ.ΑΣ. ". Φυσικά δεν υπάρχει πουθενά παραπομπή αναφοράς.
Posted: 02 Apr 2016 10:16 PM PDT
Η Τ.Μ., 55 ετών, ήταν μια επιτυχημένη γιατρός. Ο κόσμος την εμπιστευόταν, είχε τον τρόπο της με τους ανθρώπους. Πριν από λίγα χρόνια, όμως, όλα άλλαξαν. Σήμερα
κινδυνεύει να χάσει και το ιατρείο και την υπομονή της.

Ολα ξεκίνησαν όταν ένας γείτονάς της άρχισε να αντιδρά στη συνήθειά της να ταΐζει τις γάτες που «παρεισέφρεαν» στον κήπο του σπιτιού της. Με τον συγκεκριμένο άνθρωπο δεν τα πήγαινε καλά, είχε ακούσει ότι δηλητηρίαζε τα ζωντανά, αλλά δεν μπορούσε να το αποδείξει. Μια μέρα, βρήκε αστυνομικούς να της χτυπούν την πόρτα. Οπως της είπαν, υπήρχε σε βάρος της εισαγγελική παραγγελία για ψυχιατρική εξέταση με αίτημα τον ακούσιο εγκλεισμό της σε ψυχιατρείο. Οταν ρώτησε από ποιον, αρνήθηκαν να της απαντήσουν, απλώς την οδήγησαν στο αστυνομικό τμήμα φορώντας της χειροπέδες...

«Τότε ξεκίνησε ένας Γολγοθάς», λέει στην «Κ». «Μολονότι με τη δικηγόρο μου το ζητούσαμε από την πρώτη στιγμή, μας αρνούνταν αντίγραφο της δικογραφίας, την πρόσβαση δηλαδή στον φάκελο που με αφορούσε, ώστε να μπορώ να πληροφορηθώ ποιος με κατηγορεί και τι ισχυρίζεται». Με δική της πρωτοβουλία απευθύνθηκε σε ειδικές δημόσιες δομές ώστε να εξεταστεί ψυχιατρικά. Οι αλλεπάλληλες γνωματεύσεις ήταν ότι δεν πάσχει από οποιοδήποτε ψυχιατρικής φύσης πρόβλημα. Η καταγγελία εις βάρος της όμως εκκρεμούσε.

Υστερα από απίστευτη ταλαιπωρία και έχοντας χτυπήσει όλες τις πόρτες, από το υπουργείο Υγείας μέχρι τον Συνήγορο του Πολίτη, με την προτροπή της δικηγόρου της, η Τ.Μ. απευθύνθηκε στο Γραφείο Συνηγορίας που λειτουργεί πιλοτικά εδώ και ένα χρόνο από την Εταιρεία Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας στο πλαίσιο προγράμματος που αφορά την προάσπιση των δικαιωμάτων των ψυχικά ασθενών. «Υπήρξε άμεση ανταπόκριση από τους εξειδικευμένους νομικούς συμβούλους του φορέα, οι οποίοι κινητοποιήθηκαν και τελικά καταφέραμε να πάρουμε τον φάκελο της υπόθεσης». Από την επαφή με το Γραφείο Συνηγορίας, διαπίστωσε ότι είχε πέσει σε κάτι σαν τρύπα του συστήματος, την οποία ελάχιστοι γνωρίζουν αφού αφορά κατά βάση την πλέον παραμελημένη, χωρίς φωνή, ομάδα του πληθυσμού, τους ψυχικά ασθενείς. «Εάν κάποιος ισχυριστεί για σένα ότι δεν έχεις σώας τας φρένας, κινδυνεύεις να κλειστείς στο ψυχιατρείο», λέει στην «Κ» η δικηγόρος της. «Μολονότι ο μόνος αρμόδιος να αποφασίσει αν κάποιος πρέπει να εγκλειστεί ή όχι είναι ο γιατρός και όχι ο δικαστής ούτε ο εισαγγελέας, πάρα πολλοί είναι αυτοί που συλλαμβάνονται με χειροπέδες και καταλήγουν στα ψυχιατρεία προκειμένου να εξεταστούν με αφορμή μια ανάλογη καταγγελία. Εκτιμώ ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που προσωρινά νοσηλεύονται σε ψυχιατρεία δεν χρήζουν ακούσιου εγκλεισμού».

Το επιβεβαιώνει μιλώντας στην «Κ» και ο νομικός κοινωνικός ανθρωπολόγος και συντονιστής του Γ.Σ. κ. Αλέξανδρος Λούντζης. «Εχουμε αντιμετωπίσει στο πλαίσιο του προγράμματος πάρα πολλές περιπτώσεις ακούσιας νοσηλείας για ανθρώπους που τα ψυχικά τους προβλήματα δεν έχρηζαν εγκλεισμό. Είναι συχνά ο τρόπος που επιλέγουν συγγενείς για να καταφέρουν να εκποιήσουν την περιουσία τους».

Η συστηματική παραβίαση των δικαιωμάτων των ψυχικά ασθενών στη χώρα μας ήταν προφανώς η αιτία που οδήγησε στην ανάπτυξη του Γραφείου Συνηγορίας από τους αρμόδιους φορείς (ΕΚΨΥ σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Ενηλίκων και την Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου), όπου μπορούν να απευθύνονται όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας, καθώς και φιλικά ή συγγενικά τους πρόσωπα, που ανησυχούν ότι θίγονται τα δικαιώματά τους. Μέσα στους 10 μήνες λειτουργίας του, έχει δεχθεί και έχει περαιώσει 290 υποθέσεις. Οι περισσότερες (70) αφορούσαν σε προνοιακά και ασφαλιστικά θέματα. «Πολύ συχνά μας καλούν άνθρωποι που για παράδειγμα έχουν 67% ποσοστό αναπηρίας, ξαφνικά τους αναγνωρίστηκε 50% ποσοστό αναπηρίας, με αποτέλεσμα να χάνουν δικαιώματα για σύνταξη και επιδόματα», αναφέρει η ψυχολόγος του Γ.Σ. κ. Νίκη Δαρμογιάννη. Οι υπόλοιπες υποθέσεις αφορούσαν κλινική καθοδήγηση (57), δηλαδή ερωτήματα για το πού μπορούν να απευθυνθούν, ποιες δομές έχουν κοντά τους, κληρονομικά ή περιουσιακά θέματα (39), καταγγελίες διακρίσεων στον χώρο εργασίας (26), θέματα δικαστικής συμπαράστασης ή επιμέλειας ανηλίκων (22), ακούσια νοσηλεία (13) κ.ά.
Απροστάτευτοι ασθενείς από τη γραφειοκρατία
«Αυτά που τραβάμε εμείς στις επαφές μας με τις υπηρεσίες, εδώ έχουν κατά πολύ μεγεθυνθεί», λέει ο Αλέξανδρος Λούντζης, νομικός και συντονιστής του Γραφείου Συνηγορίας που έχει συστήσει η Εταιρεία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας σε συνεργασία και με το Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Ενηλίκων και την Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. «Αν μια φορά κωλυσιεργούν ή αγνοούν αιτήματα από εμάς, στους ψυχικά ασθενείς η αντιμετώπιση είναι δέκα φορές χειρότερη». Την κατάσταση επιτείνουν οι συνεχείς αλλαγές στο προνοιακό πλαίσιο, για τις οποίες δεν ενημερώνονται οι κρατικοί υπάλληλοι, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να εξυπηρετήσουν. «Ειδικά οι ψυχικά ασθενείς είναι ευάλωτος πληθυσμός, θέλουν βοήθεια για να κάνουν κάποια πράγματα, μια υποτυπώδη έστω καθοδήγηση».

Κύριος στόχος του Γραφείου Συνηγορίας, η συνέχιση της λειτουργίας του οποίου μοιάζει μονόδρομος ειδικά στη σημερινή συγκυρία (το πρόγραμμα στην πιλοτική του φάση λήγει αυτόν τον Απρίλιο), είναι η εμπέδωση της αντίληψης ότι οι ψυχικά ασθενείς διατηρούν στο ακέραιο τα δικαιώματά τους. «Εχουμε πολλές καταγγελίες από εργαζομένους τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα ότι έχουν απειληθεί με δυσμενή μετάθεση ή απόλυση αντιστοίχως όταν νόσησαν, κάτι που απαγορεύεται από την ισχύουσα νομοθεσία» συνεχίζει ο κ. Λούντζης. «Πολύ συχνά επίσης καταγράφεται διαρροή στοιχείων που εμπίπτουν στο ιατρικό απόρρητο, όταν πρόκειται για ψυχικά ασθενείς, ιδίως στο πλαίσιο δικαστικής διαμάχης για επιμέλεια ανηλίκου μετά το διαζύγιο».

Το σύστημα δεν φαίνεται να μπορεί να τους προστατεύσει. Οι ειδικοί σύμβουλοι του Γραφείου Συνηγορίας πάντως τα καταφέρνουν. «Είναι εντυπωσιακό τι μπορεί να πετύχει ακόμα και μια μικρή τέτοια παρέμβαση, αν σκεφτεί κανείς την πολυπλοκότητα κάποιων αιτημάτων».

Το Γραφείο Συνηγορίας λειτουργεί στο πλαίσιο του προγράμματος «Πλατφόρμα Δράσης για τα Δικαιώματα στην Ψυχική Υγεία» (www.psy-dikaiomata.gr). Το έργο χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία στο πλαίσιο του Προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες», το οποίο είναι μέρος του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα, γνωστού ως EEA Grants. Διαχειριστής Επιχορήγησης του Προγράμματος είναι το Ιδρυμα Μποδοσάκη. Οι πολίτες μπορούν να λάβουν δωρεάν τις υπηρεσίες του κατόπιν προγραμματισμένης κατ’ ιδίαν συνάντησης ή τηλεφωνικής συνομιλίας καλώντας στο 210-72.38.009.


Λίνα Γιάνναρου
Καθημερινή
.bloko.gr