6 Απριλίου 2016

Πατριάρχης Αλεξανδρείας: ''Ο Τίμιος Σταυρός ας μας γεμίσει με φως ελπίδα…''

«Μόνον όποιος ανεβαίνει το δικό του Γολγοθά, καταλαβαίνει το μαρτύριο του Σταυρού…»
Με λόγια απλά, λόγια ψυχής και καρδιάς, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος ευχήθηκε ο Τίμιος Σταυρός να προστατεύει την Αίγυπτο, την Ελλάδα, την Κύπρο, ενώ έκανε μία ειδική ευχή για να παίρνουν κουράγιο οι ξεριζωμένοι λαοί, αναφερόμενος στο δράμα των προσφύγων που έχουν φτάσει σ την Ελλάδα και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αναζητώντας μία καλύτερη μέρα για τους ίδιους και τις οικογένειες τους.
«Ο Τίμιος Σταυρός ας μάς γεμίσει με φως ελπίδα… Και αν τα δάκρυά μας κυλάνε στο μέτωπο και αν η καρδιά μας κουράστηκε από πολλές δυσκολίες, τότε ας δούμε τον Τίμιο Σταυρό, ψάλλοντας «Τον Σταυρόν Σου προσκυνούμεν, Δέσποτα και την Αγίαν Σου Ανάστασιν, θα υμνούμεν και θα δοξάζομεν εις αιώνας των αιώνων . Αμήν», κατέληξε ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Θεόδωρος.
 Στον ναό του Αγίου Νικολάου στο Χαμζάουι του Καΐρου, εκεί όπου κτυπά η καρδιά της Ορθοδοξίας στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, στο χώρο όπου έζησε και αγίασε ο Άγιος Νεκτάριος, ο Προκαθήμενος του ιεραποστολικού πατριαρχείου, σήκωσε ο ίδιος τον ανθοστολισμένο δίσκο με τον Τίμιο Σταυρό, περιφέροντάς τον γύρω από το ναό, περιστοιχισμένος από τον Μητροπολίτη Ερμουπόλεως κ. Νικόλαο, Πατριαρχικό Επίτροπο των Αραβοφώνων, τον Μητροπολίτη Μέμφιδος κ. Νικόδημο Πατριαρχικό Επίτροπο Καΐρου και τον Μητροπολίτη Πηλουσίου κ. Νήφωνα Καθηγούμενο της πολυαιώνιας Μονής του Αγίου Γεωργίου παλαιού Καΐρου, αλλά και παρουσία του Έλληνα Πρέσβη κ. Χριστόδουλου Λάζαρη και της συζύγου του Αντουανέττας, του Κυπρίου ομολόγου του κ. Χάρη Μορίτση, της Γενικής Προξένου της Ελλάδας στο Κάιρο κας Λαμπρινής Κομίνη, του Αντιπροέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Νικόλα Πολίτη, του Προέδρου της Επιτροπής Καΐριυ της Κυπριακής εν Αιγύπτω Αδελφότητας κ. Ανδρέα Μαυρομάτη και πολλών εκπροσώπων παροικιακών σωματείων καθώς και πολύ κόσμου από την ελληνική αραβόφωνη ελληνορθόδοξη αλλά και ρωσσική παροικία στην Αίγυπτο.
Αμέσως μετά, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος εγκαινίασε τη νέα Πατριαρχική Αίθουσα Θρόνου στην Πατριαρχική Επιτροπεία Καΐρου, με το τελετουργικό της εκκλησίας να κτυπά τη θύρα και να εισέρχεται στη νέα αίθουσα ψάλλοντας τον ύμνο «Τίς Θεός μέγας…».
Να σημειωθεί ότι η Αίθουσα αυτή είναι πλέον αφιερωμένη στον Άγιο Νεκτάριο, για αυτό και η εικόνα του Αγίου της Εκκλησίας μας κοσμεί και την είσοδο.
Ενώ, ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Πατριαρχικό Επίτροπο Καΐρου κ. Νικόδημο για τη συμβολή του αναφορικά με τη δημιουργία της νέας αυτής Αίθουσας Θρόνου.
Τέλος, ο Πατριάρχης Θεόδωρος εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του στο πρόσωπο του Κυπρίου Πρέσβη προς τον Κύπριο Πρόεδρο κ. Νίκο Αναστασιάδη και την κυβέρνηση της Λευκωσίας για τον τρόπο που χειρίστηκαν την πρόσφατη αεροπειρατεία, ευχαριστώντας για ό,τι έκανε η Κύπρος για όλους τους επιβάτες, αλλά κυρίως για τους δύο Αρχιερείς που ταξίδευαν, τον Μητροπολίτη Ιωαννουπόλεως κ. Δαμασκηνό και τον νεοχειροτονηθέντα Επίσκοπο Νιτρίας κ. Νικόδημο.

romfea.gr


alex-1

alex-3

alex-4

alex-5

alex-6

alex-7

alex-8
alex-9