6 Ιουλίου 2017

Δύο αδέλφια ψαράδες, 62 και 74 ετών, θύματα τραγωδίας στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Αίγινας


Φωτογραφία: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI.

ΑΘΗΝΑ. Τραγωδία με δύο νεκρούς ψαράδες, 62 και 74 ετών αντίστοιχα, σημειώθηκε το πρωί στη θαλάσσια περιοχή 2,5 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά της Σουβάλας, όταν το πλοίο υδροφόρα «Αίγινα» συγκρούστηκε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες με το αλιευτικό σκάφος «Παναγιώτης».

Από τη σύγκρουση, το αλιευτικό σκάφος που ήταν ξύλινο διαλύθηκε, ενώ τα δύο άτομα που επέβαιναν σε αυτό, έπεσαν στη θάλασσα και περισυνελέγησαν στη συνέχεια νεκροί, από το πλήρωμα της υδροφόρας.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από το λιμενικό σώμα ελληνική ακτοφυλακή, το ναυτικό δυστύχημα σημειώθηκε στη θαλάσσια περιοχή της Καβουρόπετρας. Οι δύο άτυχοι ψαράδες που είναι και αδέλφια, φέρεται ότι εκείνη την ώρα προσπαθούσαν να μαζέψουν τα δίχτυα, καθώς παρά τις φωνές του πλοιάρχου του πλοίου δεν άκουσαν και συνέχισαν την εργασία τους.

Ο πλοίαρχος του «Αίγινα»προσπάθησε να πραγματοποιήσει ελιγμό ωστόσο το αλιευτικό με τους δύο επιβαίνοντες δεν πρόλαβε να απομακρυνθεί και συγκρούστηκε στη δεξιά πλευρά της πρύμνης του πλοίου υδροφόρα στο πίσω μέρος.
Κατά πάσα πιθανότητα ο θάνατός των δύο άτυχων ψαράδων που έπεσαν στο νερό οφείλεται σε πνιγμό μετά από σφοδρή πτώση, ενώ τα δύο θύματα ήδη αναγνωρίστηκαν από τους οικείους τους στο κέντρο υγείας της Αίγινας.
Το λιμεναρχείο της Αίγινας που έχει αναλάβει την προανάκριση της υπόθεσης απαγόρευσε τον απόπλου του πλοίου υδροφόρα προκειμένου να επιθεωρηθεί, ενώ τα 6 άτομα πλήρωμα μεταξύ των οποίων και ο πλοίαρχος οδηγήθηκαν στο λιμεναρχείο προκειμένου να δώσουν καταθέσεις.
Για τις δραματικές στιγμές που ακολούθησαν μετά τη σύγκρουση της υδροφόρας με το αλιευτικό σκάφος στην Αίγινα, που είχε ως αποτέλεσμα δύο άτομα να χάσουν τη ζωή τους, μίλησε ο υποπλοίαρχος της υδροφόρας.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε πως «ήμασταν στα 50 μέτρα, τους φώναζα “περιμένετε”… Ήταν δίπλα μας και δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι, δεν ξέραμε ότι δεν ήξεραν να κολυμπούν».

Όπως ανέφερε ο υποπλοίαρχος «κοιμόμουν (σ.σ.: την ώρα του δυστυχήματος), βγήκα και είδα το (αλιευτικό) σκάφος να έχει βουλιάξει, να έχει πέσει… και να έχουν πνιγεί δύο άνθρωποι».
Για το πώς έγινε το δυστύχημα ο υποπλοίαρχος είπε: «Εκανε ό,τι χρειάζεται ο καπετάνιος, κάναμε ό,τι προβλέπεται για να το αποτρέψουμε, αλλά οι άνθρωποι δεν μας έβλεπαν, ξεψάριζαν».
Οι δύο άτυχοι ψαράδες φαίνεται ότι την ώρα του δυστυχήματος προσπαθούσαν να μαζέψουν τα δίχτυα τους, αλλά, παρά τις φωνές του πλοιάρχου του πλοίου, δεν άκουσαν και συνέχισαν την εργασία τους.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από το Λιμενικό Σώμα, το ναυτικό δυστύχημα σημειώθηκε στη θαλάσσια περιοχή της Καβουρόπετρας.

Σημειώνεται ότι ο πλοίαρχος της υδροφόρας «Αίγινα ΙΙ» συνελήφθη, ενώ και τα έξι μέλη του πληρώματος του πλοίου κρατούνται από το λιμενικό μετά τις καταθέσεις που έδωσαν στο λιμεναρχείο Αίγινας, το οποίο έχει αναλάβει την προανάκριση της υπόθεσης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Πάρης Τσιριγώτης

ekirikas.com