24 Δεκεμβρίου 2015

Γιορτινό τραπέζι: Φάτε απ' όλα χωρίς τα συνήθη πεπτικά προβλήματα

Γιορτινό τραπέζι: Φάτε απ' όλα χωρίς τα συνήθη πεπτικά προβλήματα
Οι μέρες που έρχονται είναι γιορτινές, αναζητάμε ήδη ιδέες και προγραμματίζουμε το μενού για τις συγκεντρώσεις της οικογένειας και των φίλων. Η εικόνα γνωστή και αρεστή σε όλους: πολλά είδη φαγητών, γλυκών και αλκοολούχων ποτών. Η περίοδος των γιορτών γίνεται, άτυπα, η εποχή όπου ξαφνικά ο χρόνος σταματά όσον αφορά τις διατροφικές μας συνήθειες.

Η ρήση, όμως, «παν μέτρον άριστον» καλό θα ήταν μην ξεχαστεί αυτές τις μέρες. Η υπερβολή σε φαγητό, αλκοολούχα ποτά, γλυκίσματα και ξενύχτια, μόνο αξέχαστες θα μας αφήσουν τις γιορτές, και όχι με θετικό αποτέλεσμα, καθώς το στομάχι μας δέχεται παραπάνω τροφή σε ποσότητα από την συνήθη του διαιτολογίου μας. Έτσι, παράγει μεγαλύτερες ποσότητες γαστρικών οξέων για τη χώνεψη της τροφής, τα οποία βρίσκουν διέξοδο προς τα πάνω και προκαλούν το αίσθημα του φουσκώματος, της καούρας και της δυσπεψίας.

Η δυσπεψία είναι ένα σύνολο συμπτωμάτων, συμβάλει στην μη ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και δυσχεραίνει την πέψη. Πρακτικά εννοούμε τη δυσκολία στην πέψη, η οποία εκφράζεται ως αίσθηµα ήπιου πόνου ή δυσφορίας στο πάνω μέρος της κοιλιάς, συχνές ερυγές (ρέψιμο), ναυτία, ξινίλες και πρώιµο κορεσµό. Άλλα συμπτώματα της δυσπεψίας είναι το φούσκωμα στην κοιλιά (τυμπανισμός), λόγω παραγωγής μεγάλης ποσότητος αερίων, ακόμη και η διάρροια ή ο έμετος. Σε σπάνιες περιπτώσεις, εμφανίζονται πονοκέφαλος και σωματική κατάπτωση.

Τι πρέπει λοιπόν να υιοθετήσετε για να μην χαλάσει η διάθεσή σας τις γιορτινές ημέρες από την υπερκατανάλωση φαγητού;

  • Η μάσηση της τροφής είναι σημαντική. Τρώτε και μασάτε αργά. Όταν μασάτε αργά τις τροφές, υπάρχει χρόνος ώστε ο οργανισμός σας να απορροφήσει όλες τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες.
  • Συνδυάστε τις τροφές σας. Προτιμείστε τις σαλάτες και τα λαχανικά στα γεύματά σας, βοηθούν στην πέψη και την καλή λειτουργία του εντέρου.
  • Περπατήστε μετά το φαγητό. Ένας περίπατος, είναι ιδανικός για την καλύτερη πέψη. Δέκα με δεκαπέντε λεπτά μετά από κάθε γεύμα, αρκούν ώστε να βοηθήσετε τις τροφές να κινηθούν κατά μήκος της πεπτικής οδού.
  • Διατηρήστε τη συνήθη ποσότητα του φαγητού σας. Καλό θα ήταν να μην παραγεμίζετε το πιάτο σας ή να μην επαναλάβετε την ίδια ποσότητα. Θα σας βοηθήσει να αποφύγετε το φούσκωμα.
  • Προτιμήστε το νερό αντί των χωνευτικών. Να πίνετε τακτικά νερό κατά τη διάρκεια των γευμάτων.
  • Αν σας αρέσουν πολύ τα γλυκά ή αλμυρά εδέσματα προσπαθήστε να τρώτε λίγες ποσότητες, ώστε να μην επιβαρύνετε το στομάχι σας.
  • Το κάπνισμα επιβαρύνει την δυσπεψία. Προσπαθήστε να το αποφύγετε αμέσως μετά το φαγητό.
  • Κάντε επιλογή των τροφών. Πρήξιμο συνήθως προκαλούν τροφές που παράγουν αέρια, όπως: τα όσπρια, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα φασολάκια και ο αρακάς, οι αγκινάρες, το κρεμμύδι, οι πιπεριές, το λάχανο και τα λαχανάκια Βρυξελλών, η φλούδα της ντομάτας, ορισμένα φρούτα όπως το αχλάδι, το ροδάκινο, το βερίκοκο και τα εσπεριδοειδή, τα γλυκαντικά σορβιτόλη (π.χ. στις τσίχλες) και φρουκτόζη, το ανθρακούχο νερό και τα αναψυκτικά με ανθρακικό, αλλά και οι πολύ λιπαρές τροφές καθώς δύνανται να προκαλέσουν έντονες συσπάσεις του εντέρου.
  • Τα γεύματα που θα ετοιμάσετε για τους αγαπημένους σας φροντίστε να είναι ελαφριά. Καλό θα ήταν να φροντίσετε τα πιάτα σας να έχουν λίγες θερμίδες και υπέροχη γεύση, να γίνει σωστός συνδυασμός των υλικών, με τέτοιο τρόπο, ώστε να βοηθούν τον μεταβολισμό μας και να αποφευχθούν η δυσπεψία και το φούσκωμα.
  • Όταν είστε καλεσμένοι σε γεύμα ή δείπνο, φροντίστε να μην είστε νηστικοί. Ο λόγος είναι να μην «φορτώσουμε» το στομάχι μας με πολύ τροφή.
Σε περίπτωση που τα συμπτώματα της δυσπεψίας και του φουσκώματος παραμένουν, υπάρχουν στο φαρμακείο σκευάσματα για την αντιμετώπιση τους. Τα συγκεκριμένα σκευάσματα χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή και το βασικό πλεονέκτημά τους είναι η ταχύτητα της ανακούφισης που προσφέρουν.

Για την καούρα και την δυσπεψία, κάνετε χρήση αλγινικών τα οποία δρουν άμεσα (3-5 λεπτά από τη λήψη) ενώ μπορούν να συγχορηγηθούν και με άλλη φαρμακευτική αγωγή, ώστε να επιτυγχάνεται μια συνολική αντιμετώπιση των συμπτωμάτων και ο ασθενής να ανακουφίζεται άμεσα.

Για τον μετεωρισμό (φούσκωμα και αέρια), σκευάσματα που περιέχουν μόνο σιμεθικόνη αποτελούν την πιο αποτελεσματική λύση αφού δρουν φυσικά, καταπολεμώντας το φούσκωμα, και εξουδετερώνοντας τα αέρια που είναι εγκλωβισμένα μέσα στο γαστρεντερικό σωλήνα σε διάστημα λιγότερα από 15 λεπτά, ανακουφίζοντας άμεσα από τη δυσφορία.

Η συνήθης παροδική δυσπεψία μπορεί να αντιμετωπιστεί με επαναφορά στις διατροφικές μας συνήθειες που ίσχυαν πριν την έναρξη των συμπτωμάτων ή με διακοπή της φαρμακευτικής ουσίας, αν τελικά αποδειχθεί ότι αυτή είναι η ένοχη.

Καλές Γιορτές σε όλους!

Ο Εμμανουήλ Συμβουλάκης, είναι διευθυντής στο Β' Γαστρεντερολογικό Τμήμα Επεμβατικής Ενδοσκόπησης του Νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν».
health.in.gr