17 Δεκεμβρίου 2015

Τζιτζικώστας στο NEWS 247: Διαψεύδει τα σενάρια ίδρυσης νέου κόμματος


Το ενδεχόμενο ίδρυσης νέου δεξιού κόμματος, που όπως έχει αποκαλύψει το News247 του έχουν προτείνει Βορίδης- Μπαλτάκος, διαψεύδει ο υποψήφιος για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
“Την ενότητα της παράταξης την εγγυάται η βάση αλλά και εγώ προσωπικά” δηλώνει σε συνέντευξη του στο News247 ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, χαρακτηρίζοντας τα σενάρια αυτά “φαντασιώσεις εκείνων που τα σκέφτονται και τα διακινούν” και τονίζοντας πως: “Αστειεύεστε; Η ενότητα της παράταξης δεν κινδυνεύει όσο και αν κάποια συστήματα ή κέντρα έξω από τη ΝΔ, τη θέλουν μικρή ή διαιρεμένη.”
Στο ερώτημα για την ενόχληση, που φέρεται να έχει προκαλέσει στο καραμανλικό στρατόπεδο η συνεργασία του με σκληρούς δεξιούς και αναφερόμενους στο σαμαρικό χώρο όπως ο Μάκης Βορίδης, ο κ.Τζιτζικώστας σχολιάζει πως: “Δεν μπορεί να γίνεται διαχωρισμός με πρόσημο, με κριτήριο τους πρώην προέδρους. Κατ’ αρχήν είναι άδικο για τους ίδιους  να δημιουργείται η εντύπωση ότι δεν ήταν πρόεδροι όλου του κόμματος αλλά ενός κομματιού. Επίσης δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα των βουλευτών και των στελεχών που εμφανίζονται σαν κλειστές «ομαδούλες» με ταμπέλα.”
Δεν αποκλείει ουσιαστικά το ενδεχόμενο εάν κερδίσει να ορίσει ως αντιπρόεδρο το Μάκη Βορίδη, εφόσον οι συνυποψήφιοι του για την προεδρία δεν αποδεχθούν τη σχετική πρόταση που ήδη δημόσια τους έχει κάνει. Εξαπολύει επίθεση στον Άδωνι Γεωργιάδη, λέγοντας “πρέπει να καταλάβει ότι βρίσκεται πια σε μια μεγάλη παράταξη που έχει άλλες προδιαγραφές σαν κόμμα εξουσίας”.
Ο κ.Τζιτζικώστας επιτίθεται σφοδρά στην κυβέρνηση για το προσφυγικό, αποδίδοντας ευθύνες στο ΣΥΡΙΖΑ για τη διαχείριση του, ενώ ξεκαθαρίζει πως δεν μπορεί να υπάρξει συναίνεση για θέματα κυβερνητικής ευθύνης όπως χαρακτηρίζει το ασφαλιστικό.
Κατηγορεί μάλιστα τον Αλέξη Τσίπρα ότι δεν ζητά κοινές πολιτικές λύσεις σε μείζονα θέματα, αλλά συνενόχους σε ότι έχει πολιτικό κόστος για τον ίδιο και την κυβέρνηση του.
Στο ερώτημα περί οικουμενικής από την παρούσα Βουλή δηλαδή και με το ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνει αναφερόμενος στον κ.Τσίπρα: “Δικό του πρόβλημα αν αποδειχθεί ότι δεν είναι και δική του απόφαση τι θα κάνει ή δεν θα κάνει ανάλογα με τις επιδιώξεις του. Αν παραδώσει την εντολή, αν φύγει από πρωθυπουργός τότε με ρωτάτε.”

Ολόκληρη η συνέντευξη του κ.Τζιτζικώστα στο News247 έχει ως εξής:

-Τελικά θα γίνουν εκλογές ανάδειξης προέδρου στη ΝΔ στις 20 Δεκεμβρίου ή θα έχουμε πάλι νέα απρόοπτα;
Οι εκλογές θα γίνουν κανονικά στις 20 Δεκεμβρίου. Και πιστεύω ότι παρά το σοκ που, κακά τα ψέματα, έπαθαν εκείνη την Κυριακή του Νοεμβρίου τα μέλη και οι φίλοι, με την ταπεινωτική και εξοργιστική μη διενέργεια των εκλογών, θα έλθουν στις κάλπες και θα αποφασίσουν δυναμικά για την αλλαγή σελίδας στην παράταξή. Ξέρετε αυτές ο εκλογές δεν είναι κρίσιμες μόνο για τη Νέα Δημοκρατία αλλά και για τη χώρα.
Δεν ζούμε σε μια κανονική πολιτικά και εθνικά περίοδο, δεν υπάρχει χρόνος, δεν υπάρχουν περιθώρια για νέα λάθη, δεν υπάρχει η πολυτέλεια της κανονικότητας άλλων εποχών. Ο ρόλος της αξιωματικής αντιπολίτευση είναι πολύ πιο σημαντικός σε εποχές κρίσης. Με δεδομένη την κυβέρνηση – «καραβάνι που προχωρεί», χρειάζεται υπεύθυνη αλλά και μαχητική αντιπολίτευση. Όχι μόνο για την οικονομία στην οποία έχουμε εύλογα  επικεντρωθεί, αλλά σε όλα τα πεδία πολιτικής. Πιστεύω λοιπόν ότι ο κόσμος της παράταξης συναισθάνεται τη σημασία αυτών των εκλογών κι ότι θα είναι εκεί, θα εκφράσει τη ανάγκη αλλαγής σελίδας για τη Νέα Δημοκρατία
-Τι απαντάτε στον κ. Γεωργιάδη που κάλεσε εσάς και τους έτερους δύο συνυποψήφιους να αναζητήσετε τα κέντρα που επιχειρούν όπως είπε να χειραγωγήσουν το εκλογικό σώμα μέσω στημένων δημοσκοπήσεων;
Ότι οι τέσσερις υποψήφιοι για την προεδρία, αντί να κυνηγάμε ανεμόμυλους καλύτερα να επικεντρωθούμε στην ουσία και στην επόμενη ημέρα. Ο Αδωνις, που εκτιμώ και σέβομαι για τη μαχητικότητα του, πρέπει να καταλάβει ότι βρίσκεται πια σε μια μεγάλη παράταξη που έχει άλλες προδιαγραφές σαν κόμμα εξουσίας. Η βάση μας θέλει ενότητα ,υπευθυνότητα και εσωκομματική σοβαρότητα.
-Αλήθεια τι έφταιγε για το φιάσκο της 22ας Νοεμβρίου;
Το θέμα βρίσκεται ήδη στη δικαιοσύνη που θα διερευνήσει το ποινικό μέρος της υπόθεσης και τις ευθύνες της εταιρείας για τη μη διεξαγωγή των εκλογών. Από εκεί και πέρα όσοι είχαν την πολιτική ευθύνη την ανέλαβαν, το θέμα είναι πίσω μας και η πληγή που άνοιξε, θα κλείσει με τις εκλογές στις 20 Δεκεμβρίου.
-Ανάλογα και με τις εσωκομματικές εξελίξεις, εξετάζετε το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου κόμματος;
Αστειεύεστε; Η ενότητα της παράταξης δεν κινδυνεύει όσο και αν κάποια συστήματα ή κέντρα έξω από τη Νέα Δημοκρατία, τη θέλουν μικρή ή διαιρεμένη. Τους λέω λοιπόν, ξεκάθαρα ότι ματαιοπονούν. Την ενότητα της παράταξης την εγγυάται η βάση αλλά και εγώ προσωπικά. Μην κουράζονται λοιπόν ορισμένοι με σενάρια, τα οποία στο κάτω κάτω το μόνο που εκφράζουν είναι τις φαντασιώσεις εκείνων που τα σκέφτονται και τα διακινούν.
-Η συνεργασία σας με το Μάκη Βορίδη συνεπάγεται ότι εάν εκλεγείτε θα αναλάβει μία από τις δύο θέσεις αντιπροέδρου; Κατά τη live chat συζήτηση με τους αναγνώστες του News247είχατε δηλώσει πως αν οι συνυποψήφιοι σας δεν αποδεχθούν αυτές τις θέσεις, υπάρχουν έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη.
Ισχύουν όλα στο ακέραιο. Δεν έκανα ποτέ, ούτε πρόκειται να κάνω την οποιαδήποτε συμφωνία κάτω από το τραπέζι, δεν συζητάω σε σκοτεινά δωμάτια και σε κλειστά γραφεία. Για τις θέσεις των Αντιπροέδρων θα απευθυνθώ, όπως έχω πει πολλές φορές και στους συνυποψηφίους μου σεβόμενος έμπρακτα τη βάση και την έκφραση της στην κάλπη. Ετσι, και με αυτό τον τρόπο, υπηρετείται η ενότητα του κόμματος στην πράξη. Από εκεί και πέρα, πράγματι η Νέα Δημοκρατία διαθέτει πολλά έμπειρα και ικανά κοινοβουλευτικά στελέχη. Από τη στιγμή που ο κόσμος της παράταξης θα με έχει επιλέξει ως νέο αρχηγό, σημαίνει ότι εμπιστεύεται την κρίση μου και τις επιλογές μου.
-Στο ίδιο live chat είχατε δηλώσει ότι με εσάς δε θα υπάρχουν καραμανλικοί, μητσοτακικοί και σαμαρικοί στη ΝΔ, θέλοντας να δείξετε ότι δε θα υπάρχουν διαχωρισμοί. Πάντως μέχρι στιγμής οι καραμανλικοι δε δείχνουν ενθουσιασμένοι με την έντονη σαμαρική παρουσία στο επιτελείο σας ούτε με τη στήριξη Βορίδη…
Είπα και το εννοώ ότι δεν μπορεί να γίνεται διαχωρισμός με πρόσημο, με κριτήριο τους πρώην προέδρους. Κατ’ αρχήν είναι άδικο για τους ίδιους  να δημιουργείται η εντύπωση ότι δεν ήταν πρόεδροι όλου του κόμματος αλλά ενός κομματιού. Επίσης δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα των βουλευτών και των στελεχών που εμφανίζονται σαν κλειστές «ομαδούλες» με ταμπέλα. Και τέλος προσωπικά απεχθάνομαι τις διαχωριστικές γραμμές μέσα στην παράταξη. Το απέδειξα και στην περιφέρεια που αγωνίστηκα και πέτυχα μια μεγάλη σύνθεση, μια άλλη παραταξιακή λογική, αυτή που έφερε το 72% στις κάλπες
-Τελικά είστε δεξιός ή κεντροδεξιός;
Είμαι κεντροδεξιός με όλη τη σημασία αυτής τη σύνθετης λέξης, με όλο το πολιτικό περιεχόμενο που τη συνοδεύει. Και η Νέα Δημοκρατία είναι ιστορικά η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη της χώρας. Το στοίχημα είναι από τις 21 Δεκεμβρίου να δουλέψουμε συλλογικά ώστε να γίνει ξανά ένα σύγχρονο, ανοιχτό και κοινωνικά δυναμικό κόμμα. Να χτίσει ξανά τις  μεγάλες γέφυρες που το ένωναν με την κοινωνία, να συγκινήσει ξανά τα 2 εκατομμύρια πολιτών που την ψήφισαν το 2004 και στην πορεία έφυγαν.
-Γιατί αποκλείετε οποιαδήποτε συναίνεση με το ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και σε μείζονα εθνικά θεματα όπως το ασφαλιστικό ή το προσφυγικό; Έχει μεγαλύτερη σημασία να πέσει η κυβέρνηση ή να δοθεί λύση σε κρίσιμα ζητήματα;
Να ξεκαθαρίσουμε ότι το ασφαλιστικό δεν εθνικό θέμα είναι θέμα κυβερνητικής ευθύνης όπως η Παιδεία, η Υγεία, η Ασφάλεια. Διαφορετικά αν δηλαδή διευρύνουμε την έννοια «εθνικό» τα πάντα χωρούν μέσα. Από την αγροτική πολιτική ως τον Τουρισμό κι από την Ανάπτυξη ως τον Πολιτισμό. Τώρα η κυβέρνηση, όπως δήλωσε κι ο πρωθυπουργός, νιώθει «ασφαλής» και έχει τις συμμαχίες της. Αν δεν της αρκούν, μπορεί να επιδιώξει κι άλλες, δικό της θέμα και δική της ευθύνη, όχι δική μας. Συναίνεση  σε προσχηματικές πολιτικάντικες  κινήσεις εγώ δεν πρόκειται να δώσω. Γιατί δεν ζητά κοινές πολιτικά λύσεις ο κ. Τσίπρας σε μείζονα θέματα. Ζητά συνενόχους σε ότι έχει πολιτικό κόστος για τον ίδιο και την κυβέρνηση του.
-Αριθμητικά κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή χωρίς το ΣΥΡΙΖΑ δε βγαίνει. Εάν δε γίνεται διαφορετικά θα συμμετείχατε σε μία οικουμενική κυβέρνηση με το ΣΥΡΙΖΑ και υπό ποίους όρους;
Σας απάντησα ήδη. Ο κ Τσίπρας έχει την ευθύνη της κυβερνητικής πλειοψηφίας, έχει σχηματίσει δύο φορές δικομματική κυβέρνηση και δηλώνει ασφαλής. Δικό του πρόβλημα αν αποδειχθεί ότι δεν είναι και δική του απόφαση τι θα κάνει ή δεν θα κάνει ανάλογα με τις επιδιώξεις του. Αν παραδώσει την εντολή, αν φύγει από πρωθυπουργός τότε με ρωτάτε. Τώρα τι νόημα έχει αυτή συζήτηση;
-Ο πρωθυπουργός ζήτησε συναίνεση ώστε να μη χρειαστεί περικοπή για 12η φορά των κύριων συντάξεων. Πρότεινε αντίθετα αύξηση των εργοδοτικών εισφορών. Η θέση σας;
Η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών θα είναι η ταφόπλακα του ασφαλιστικού. Και δεν είναι μόνον εργοδοτικές, επιβαρύνονται και οι εργαζόμενοι όπως ξέρετε. Πραγματική λύση με τέτοια διλήμματα δεν υπάρχει. Μακροχρόνια λύση θα υπάρξει μόνον αν επανεκκινήσει η μηχανή της πραγματικής οικονομίας, μειωθεί η ανεργία και παραχθεί νέος πλούτος Μέχρι τότε το ασφαλιστικό  θα αντιμετωπίζεται προσωρινά.
-Πώς μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει ένα τόσο σύνθετο πρόβλημα όπως το προσφυγικό;
Σίγουρα δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει με τις ιδεοληψίες και την ανικανότητα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε μπορεί να το αντιμετωπίσει με τον κ. Τσίπρα που και δεν κατάλαβε από την αρχή το μέγεθος του προβλήματος και συνεχίζει να το αντιμετωπίζει αμήχανα, με μεγάλη προχειρότητα. Δεν μπορεί για παράδειγμα η κυβέρνηση να αφήνει στην τύχη τους τα έντεκα νησιά του Αιγαίου που σηκώνουν, μόνο με τις προσπάθειες τις αυτοδιοίκησης, του λιμενικού σώματος και των τοπικών κοινωνιών, σχεδόν όλο το βάρος των μεταναστευτικών ροών. Δεν μπορεί αυτή η κυβέρνηση να αφήνει την κατάσταση στην Ειδομένη να εκτροχιάζεται, με εγκλωβισμένους ανθρώπους, αποκομμένες σιδηροδρομικές συνδέσεις, εμπορεύματα στοιβαγμένα και τη χώρα να χάνει κάθε μέρα περίπου 1,5 εκατομμύριο ευρώ έσοδα. Στο προσφυγικό χρειάζεται μία ενεργητική πολιτική με παρεμβάσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τον ΟΗΕ και την Τουρκία, από όπου ξεκινάνε οι μεταναστευτικές ροές. Εκεί ακριβώς, στα σύνορα Τουρκίας - Συρίας, έπρεπε από την πρώτη στιγμή να στρέψουμε το διεθνές ενδιαφέρον και να προτείνουμε να δημιουργηθούν τα hot - spots, δηλαδή τα σημεία ελέγχου. Εμείς πρώτοι έπρεπε να ζητήσουμε τη συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ώστε άμεσα να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες που τους αναλογούν. Τίποτα από όλα αυτά δεν έγινε, και για ακόμα μία φορά η Ελλάδα βρέθηκε στη γωνιά απομονωμένη.  
-Αν το δίλημμα μνημόνιο - αντιμνημόνιο έχει τελειώσει, γιατί να ψηφίσει κανείς ξανά ΝΔ και όχι ΣΥΡΙΖΑ που το εφαρμόζει υποσχόμενος μεγαλύτερη ευαισθησία;
Αυτό, το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εφαρμόζει μνημόνιο με μεγαλύτερη ευαισθησία είναι και το μεγαλύτερο, το πιο προκλητικό ψέμα. Ρωτώ ευθέως ποιος συνθλίβεται όταν η κυβέρνηση χάνει τον έλεγχο και η χώρα εξαναγκάζεται σε νέο δανεισμό; Ποιον χτυπάνε όταν επιβάλουν φόρους, περικοπές και χαράτσια γιατί δεν μπορούν να προχωρήσουν, ούτε τις ιδιωτικοποιήσεις, ούτε τις νέες επενδύσεις; Ποιος πληρώνει το μάρμαρο όταν οι επιχειρήσεις γονατίζουν και κλείνουν, απολύοντας τους εργαζομένους; Όλα αυτά δεν έχουν αντίκτυπο στους πλούσιους. Όλα αυτά χτυπούν τη μεσαία τάξη, τους συνταξιούχους, τους αγρότες, τους εργαζόμενους και φυσικά τους ευάλωτους συμπολίτες μας. Όλα αυτά αφορούν στους ανθρώπους που δεν έχουν σήμερα δουλειά, που βλέπουν την ανεργία να αυξάνεται ξανά.
Λοιπόν, η εικόνα είναι ξεκάθαρη, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βοηθάει την κοινωνία, καταστρέφει την κοινωνία. Σε αυτό θα βάλουμε τέλος, με ένα ρεαλιστικό σχέδιο αναγέννησης της χώρας που θα προετοιμάσουμε μαζί με την κοινωνία. Ήρθε η ώρα να τελειώνουμε με όλα τα ψευτοδιλήμματα και να φροντίσουμε να βγάλουμε την Ελλάδα από τα σημερινά επικίνδυνα αδιέξοδα.
-Εχει ελπίδες η ΝΔ όσο δεν ξεκαθαρίζει λογαριασμούς με το πρόσφατο κυβερνητικό παρελθόν της;
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, κόντρα στον ακραίο λαϊκισμό και τη δημαγωγία του ΣΥΡΙΖΑ, παρέδωσε τη χώρα σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ότι την παρέλαβε το 2012. Και αυτό ο κόσμος το έχει αντιληφθεί συγκρίνοντας την σημερινή κατρακύλα, με τα μέτρα 5,7 δις ευρώ, με τη νέα ύφεση, με αύξηση της ανεργίας, με ελλείμματα, με νέες περικοπές στις συντάξεις. Βεβαίως, και λάθη έγιναν και παραλείψεις και δεν εξηγήθηκαν σωστά οι πολιτικές και υπήρξε μεταρρυθμιστική κόπωση.
Εγκλήματα όμως, όπως αυτά που κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν έγιναν. Ψέματα όπως αυτά που είπε ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν ειπώθηκαν.
-Με μία φράση, γιατί να πάει κανείς στις 20 Δεκεμβρίου να ψηφίσει και δεύτερον, γιατί να επιλέξει εσάς;
Για να γυρίσει σελίδα και να προχωρήσει δυναμικά μπροστά όχι η Νέα Δημοκρατία αλλά η χώρα