22 Δεκεμβρίου 2015

Αυτές είναι οι μεγάλες επιχειρήσεις που κράτησαν όρθια την ΕλλάδαΟι ισχυρές επιχειρήσεις βάσει κερδών προ φόρων και κύκλου εργασιών για το 2014 περιλαμβάνονται στην έκδοση “οι ισχυροί της ελληνικής οικονομίας” που κυκλοφόρησε για τέταρτη χρονιά από την Direction Business Reports, με βάσει τα τα οικονομικά στοιχεία από τους δημοσιευμένους ισολογισμούς του 2014 των 1.000 μεγαλύτερων επιχειρήσεων βάσει κύκλου εργασιών (Τop 1000) και των 200 πιο κερδοφόρων βάσει κερδών προ φόρων (Top 200).Ειδικότερα, όπως προκύπτει από την επεξεργασία των στοιχείων, με βάση τον κύκλο εργασιών για το οικονομικό
 έτος 2014, η βιομηχανία κατέκτησε τις δύο πρώτες θέσεις στις 1.000 μεγαλύτερες επιχειρήσεις.
Τα Ελληνικά Πετρέλαια αλλά και η Μotor Oil, συμφερόντων του ομίλου Β. Βαρδινογιάννη, διακρίθηκαν για άλλο ένα έτος, ενώ στην τρίτη θέση της λίστας βρίσκεται η ΔΕΗ, που αποτελεί τη μεγαλύτερη ΔΕΚΟ της χώρας. Ο ΟΠΑΠ, επίσης, βρίσκεται ψηλά στη λίστα με τους μεγαλύτερους τζίρους, όπως συμβαίνει και με την κερδοφορία. Αμέσως μετά ακολουθεί το τραπεζικό σύστημα της χώρας, αφού οι 4 συστημικές τράπεζες το 2014 εμφάνισαν υψηλά έσοδα.
Η ΔΕΔΔΗΕ ως οργανισμός διαχείρισης της ενέργειας κατέγραψε και το 2014 εξαιρετική θετική εικόνα και συμπεριελήφθη στις εταιρείες με τους μεγαλύτερους κύκλους εργασιών. Ακολούθησε η ΑΒ Βασιλόπουλος, με ιδιαίτερη ανθεκτικότητα απέναντι στην ύφεση που πλήττει την ελληνική οικονομία. Η εταιρεία Coral, που δραστηριοποιείται στον κλάδο καυσίμων-λιπαντικών, πέτυχε αύξηση του κύκλου εργασιών το 2014 και ακολούθησε από τον ίδιο κλάδο και η ΕΚΟ.
Αρκετά ψηλά βρέθηκε και ο ΟΤΕ, που συνέχισε και το 2014 να επενδύει και να αποτελεί μια επιχείρηση με αυξανόμενους αριθμοδείκτες εντός και εκτός Ελλάδας και να υλοποιεί αρκετά μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα. Η Τράπεζα Κύπρουανασυντάχθηκε το 2014 και κατόρθωσε να καταγράψει σημαντικά ετήσια έσοδα. Η Σκλαβενίτης είναι η δεύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ που διακρίθηκε το 2014 και ακολούθησε η Cosmote,θυγατρική του ΟΤΕ, που ελέγχει το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στην κινητή τηλεφωνία στην Ελλάδα. Η ΔΕΠΑ διατηρεί την ηγετική της θέση στον κλάδο ενέργειας, με αυξανόμενες τάσεις και ηΤράπεζα της Ελλάδος, η οποία παρά το γεγονός ότι είναι εποπτική αρχή, διατηρεί την οικονομική της ανεξαρτησία με αξιοσημείωτους οικονομικούς δείκτες και το 2014.
Η Ελινόιλ αναρριχήθηκε σε υψηλή θέση το 2014 με βάση τον κύκλο εργασιών της, ενώ η τεχνική εταιρεία Άκτωρ ωφελήθηκε από την επανεκκίνηση των εργοταξίων για έργα στις εθνικές οδούς. Η Αιγαίον Όιλ συμπεριελήφθη στις εταιρείες με τον μεγαλύτερο τζίρο από τον κλάδο της εμπορίας καυσίμων-λιπαντικών, ενώ η Αεροπορία Αιγαίου συνεχίζει την ανοδική της πορεία τα τελευταία χρόνια. Η Mamidoil Jetoil είναι άλλη μια εταιρεία καυσίμων που ενισχύθηκε από την πώληση πετρελαίου το 2014 όπως και η AvinOil, που ανήκει στον όμιλο Β. Βαρδινογιάννη. Στον κλάδο της αποθήκευσης διακρίθηκε η εταιρεία OTSM και η εταιρείαΜασούτης, η τρίτη κατά σειρά εταιρεία σούπερ μάρκετ που διακρίθηκε το 2014. Ακολουθούν Ρεβόιλ και η ΕΛΒΑΛ, ενώ σε αξιοσημείωτη θέση βρέθηκε η κατασκευαστική εταιρεία Τέρνα και η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Metro.
Ποιες ήταν οι πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις το 2014
Ιδιαίτερα ανθεκτικά απέναντι στους κραδασμούς της πολυετούς ύφεσης παρέμειναν τα μεγαλύτερα και ισχυρότερα ονόματα της ελληνικής επιχειρηματικής σκηνής της χώρας. Το 2014 ήταν μια χρονιά που ανεκόπη το αρνητικό σερί των 6 συνεχόμενων ετών με αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης. Αρκετές επιχειρήσεις που είχαν επιδείξει σύνεση, προσαρμοστικότητα και κυρίως είχαν χαμηλό δείκτη τραπεζικών δανείων, κατόρθωσαν το 2014 να παρουσιάσουν κερδοφορία και να επιβεβαιώσουν την ηγετική τους θέση στον κλάδο που δραστηριοποιούνται.
Όπως ανέδειξε η έρευνα της Direction Business Reports για τις ισχυρές ελληνικές επιχειρήσεις το 2014, την πρωτιά κατέκτησαν εταιρείες που ανήκουν στους κλάδους των τραπεζών, των τυχερών παιχνιδιών, των εταιρειών συμμετοχών και των ακινήτων. Το ενθαρρυντικό είναι ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις έκαναν ένα ακόμη μεγαλύτερο βήμα και ενίσχυσαν το εξαγωγικό τους προφίλ.
Στην πρώτη θέση βρέθηκε η Τράπεζα της Ελλάδος, που αποτελεί την εποπτική αρχή του τραπεζικού συστήματος της χώρας, η μετοχή της οποίας παραμένει εισηγμένη στο ΧρηματιστήριοΑθηνών.
Στη δεύτερη θέση των εταιρειών που διακρίθηκαν ήταν ο ΟΠΑΠ, όπου σταθερά όλα τα χρόνια καταλαμβάνει τις πρώτες θέσεις στη λίστα με τις πιο υγιείς και κερδοφόρες επιχειρήσεις.
Η Olympia Development είναι εταιρεία συμμετοχών του ομίλου επιχειρήσεων Πάνου Γερμανού. Η επέκταση των δραστηριοτήτων της στην Κεντρική Ευρώπη δείχνει το δρόμο σε όσες επιχειρήσεις δεν έχουν ακόμη κάνει το μεγάλο άλμα να ξεφύγουν από τα στενά όρια της χώρας, που βιώνει τον 7ο χρόνο ύφεσης την τελευταία 8ετία.
Ο ΟΤΕ σταθερά είναι η μεγαλύτερη ελληνική επιχείρηση από πλευράς απασχόλησης αριθμού εργαζομένων αλλά και επενδυτικού πλάνου εντός και εκτός Ελλάδας. Παρά τη βύθιση της ελληνικής οικονομίας το 2015 ο οργανισμός συνεχίζει να αναπτύσσεται, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασία.
Η εταιρεία ακινήτων Εθνική Πανγαία παραμένει στην κορυφή του κλάδου του real estate.
Η εταιρεία συμμετοχών Μπρουϊνβέστ παραμένει σταθερά τα τελευταία χρόνια στις πρώτες θέσεις των πιο κερδοφόρων επιχειρήσεων με ενίσχυση του δικτύου πωλήσεων.
Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, ήταν λογικό να διακριθεί και το 2014, όπως θα συμβεί και το 2015, αφού το ρεκόρ αφίξεων τουριστών στη χώρα μας συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό.
Η Εθνική Ασφαλιστική, μέλος του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας, παραμένει η κορυφαία ασφαλιστική εταιρεία στη χώρα, γεγονός που πιστοποιείται και από τις οικονομικές της επιδόσεις.
Μέσα στην πρώτη δεκάδα των επιχειρήσεων είναι και τα καταστήματα Jumbo, το δίκτυο καταστημάτων των οποίων απαρτίζεται από 73 καταστήματα. Ο ΑΔΜΗΕ συνέχισε και το 2014 να είναι κερδοφόρος, ευρισκόμενος στην πρώτη γραμμή του κλάδου ενέργειας.
Η ΜΕΤΚΑ, θυγατρική του ομίλου Μυτιληναίου, μετά την εδραίωση της παρουσίας της στη Μέση Ανατολή, τώρα επεκτείνεται και στην Αφρική.
Η Καπνοβιομηχανία Καρέλια είναι η τελευταία αμιγώς ελληνική καπνοβιομηχανία, καθώς συνεχίζει να αναπτύσσεται και μάλιστα συγκαταλέγεται στις κορυφαίες ελληνικές επιχειρήσεις.
Η ΔΕΠΑ έχει καθιερωθεί στις μεγαλύτερες ελληνικές βιομηχανίες και το 2014 συνέχισε να αυξάνει τους οικονομικούς της δείκτες. Η τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν έχει στηριχθεί στην ανάπτυξη των εργασιών της στην Αίγυπτο, τη Βόρειο Αμερική αλλά και στα Βαλκάνια.
Η Αεροπορία Αιγαίου κατέρριψε νέα ρεκόρ διακίνησης επιβατών το 2014, καθώς μετέφερε τα εκατομμύρια των τουριστών που επισκέφθηκαν τη χώρα μας. Η ΑΒ Βασιλόπουλος αποτελεί μία από τις βασικές σταθερές στον κλάδο των σούπερ μάρκετ, καθώς σε όλα τα χρόνια ύφεσης συνεχίζει να αναπτύσσεται με υγιή τρόπο και ταυτόχρονα να δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας.
Η Άκτωρ Παραχωρήσεις ανήκει στον όμιλο Ελλάκτωρ και καταγράφει θετική πορεία τα τελευταία χρόνια, ενώ ευελπιστεί ότι η επανεκκίνηση των έργων στους εθνικούς οδικούς άξονες της χώρας θα ενισχύσει περαιτέρω τα οικονομικά της μεγέθη.
Η ΕΥΔΑΠ ανήκει στις κερδοφόρες ΔΕΚΟ που κάθε χρόνο αυξάνει τα οικονομικά της μεγέθη, ενώ ταυτόχρονα διακρίνεται και για τηνΕταιρική Κοινωνική Ευθύνη ως επιχείρηση, προσφέροντας ανακούφιση σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
Σε λιγότερο από δύο χρόνια αποδίδει η επένδυση 1 δισ. ευρώ του ελβετικού κολοσσού Dufry στα Καταστήματα Αφορολόγητων Ειδών (ΚΑΕ), αποδεικνύοντας εμπράκτως πως ό,τι έχει σχέση με τουρισμό δίνει κέρδη στην Ελλάδα.

inews,gr