23 Δεκεμβρίου 2015

ESM: «Πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης του 1 δις ευρώ

Τέλος στο σίριαλ της εκταμίευσης του 1 δισ. ευρώ, την εκταμίευση της υπό-δόσης προς την Ελλάδα ενέκρινε ο Ευρωπαϊκό Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), σε συνεδρίασή του Διοικητικού του Συμβουλίου το απόγευμα της Τρίτης.
Νωρίτερα, για την θετική εξέλιξη, είχε προϊδεάσει η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα, που επιβεβαιώνοντας την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των θεσμών αναφορικά με τη δεύτερη δέσμη προαπαιτούμενων είχε κάνει λόγω για άμεση εκταμίευση.
Τώρα, το διαπραγματευτικό ενδιαφέρον περνά στις 18 Ιανουαρίου όταν και θα επιστρέψει το «κουαρτέτο» των θεσμών στην Αθήνα, για να ανοίξουν θέματα όπως το Ασφαλιστικό.
Συγκεκριμένα, τονίζεται πως, «Το Δ.Σ. του ESM έδωσε την άδειά του για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, αυτή η εκταμίευση, ακολουθεί την ολοκλήρωση του δεύτερου σετ μεταρρυθμίσεων από την ελληνική κυβέρνηση».
Στη συνέχεια προσθέτει πως τα χρήματα της δόσης, « θα χρησιμοποιηθούν για την εξυπηρέτηση του χρέους, την χρηματοδότηση του προϋπολογισμού και την συγχρηματοδότηση έργων από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ε.Ε.».
Ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Με την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ, ο ESM στηρίζει την ελληνική κυβέρνηση στην μεταρρυθμιστική διαδικασία.
Οι μεταρρυθμίσεις καλύπτουν ένα μεγάλο πεδίο πολιτικών που είναι απαραίτητες για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας.
Όπως για παράδειγμα τα μέτρα για την τόνωση του ανταγωνισμού στον τομέα της ενέργειας, που θα οδηγήσουν χαμηλότερα τις τιμές, καθώς και ο νέος νόμος που θα βοηθήσει τις τράπεζες να διαχειριστούν την έκθεση τους για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, κάτι που θα απελευθερώσει ρευστότητα και θα τονώσει την οικονομική δραστηριότητα»
Με την ολοκλήρωση των δύο πακέτων με τα προαπαιτούμενα, ο γερμανός τεχνοκράτης εξέφρασε την αισιοδοξία του για συνέχεια της καλής συνεργασίας ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους Θεσμούς, με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.
Συγκεκριμένα, δήλωσε πως, «ελπίζω να συνεχιστεί η καλή συνεργασία με τους Έλληνες εταίρους μας, ώστε η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος του ESM να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2016. Μόνο μια επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης αυτής θα οδηγήσει σε συζητήσεις για περαιτέρω ελάφρυνση χρέους στην Ελλάδα, όπως έχει πει στο παρελθόν το Eurogroup».