31 Δεκεμβρίου 2015

Με χιόνια και «πολικές» θερμοκρασίες φεύγει το 2015

Με χιόνια και «πολικές» θερμοκρασίες φεύγει το 2015
Αθήνα
Με χιόνια, πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και τσουχτερό κρύο σε όλη τη χώρα μάς αποχαιρετά το 2015.

Σήμερα, παραμονή Πρωτοχρονιάς χιονίζει σε πεδινές περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, των Σποράδων, της κεντρικής - ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας και της Πελοποννήσου και από τις απογευματινές ώρες τοπικά στα πεδινά - ημιορεινά των Κυκλάδων. Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση και θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα, ενώ παγετός θα σχηματιστεί τη νύχτα στα δυτικά και βόρεια.

Στην Αττική θα σημειωθούν ασθενείς παροδικές χιονοπτώσεις στα ανατολικά και βόρεια και χιονόνερο ή χιόνι στις υπόλοιπες περιοχές. Το θερμόμετρο θα δείξει από 0 έως 5 βαθμούς Κελσίου και στα ανατολικά και τα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 και στα ανατολικά 7 με 8 μποφόρ.

Ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και στη Θεσσαλονίκη, ενώ ο καιρός αναμένεται βαθμιαία να βελτιωθεί. Από -2 έως 3 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία. Οι άνεμοι βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4 και στα ανατολικά τοπικά 5 μποφόρ.

Στη Μακεδονία και τη Θράκη θα χιονίσει σε ορεινές-ημιορεινές, αλλά και σε πεδινές περιοχές, ενώ από το απόγευμα αναμένεται σταδιακή βελτίωση. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά 7 με 8 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα. Θερμοκρασία: από -04  έως 04 βαθμούς Κελσίου και στη δυτική Μακεδονία 3-4 βαθμούς χαμηλότερη.

Στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τηδυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο αναμένονται πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά ηπειρωτικά κυρίως της Πελοποννήσου, ενώ σταδιακά θα εξασθενήσουν τα φαινόμενα.

Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί 5 με 7 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από το μεσημέρι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 έως 10 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο κατά τόπους 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την ανατολική Πελοπόννησο θα σημειωθούν τοπικές χιονοπτώσεις σε όλα τα ορεινά ημιορεινά αλλά και σε πεδινές περιοχές. Μεγαλύτερη ένταση των φαινομένων αναμένεται στη Θεσσαλία, την Εύβοια και στα ορεινά-ημιορεινά της Πελοποννήσου και της κεντρικής Στερεάς.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 και στα ανατολικά και νότια 7 με 8 μποφόρ. Σταδιακή εξασθένηση από αργά το απόγευμα. Θερμοκρασία: από -2 έως 6 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια κατά τόπους 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Στα νησιά των Κυκλάδων και την Κρήτηθα σημειωθούν ασθενείς βροχές και παροδικές χιονοπτώσεις αρχικά σε ορεινές-ημιορεινές περιοχές της Κρήτης και από το απόγευμα και σε ημιορεινές-πεδινές περιοχές των Κυκλάδων. Οι άνεμοι βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8 μποφόρ με εξασθένηση το βράδυ. Θερμοκρασία: από 05 έως 11 βαθμούς Κελσίου.

Στα Δωδεκάνησα θα σημειωθούν λίγες νεφώσεις, ενώ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου νεφώσεις με ασθενείς παροδικές χιονοπτώσεις. Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 7 με 8 μποφόρ που το βράδυ στα βόρεια θα εξασθενήσουν. Θερμοκρασία: από 6 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Ο καιρός την Πρωτοχρονιά

Παρόμοιο θα είναι σε όλη τη χώρα το σκηνικό του καιρού ανήμερα την Πρωτοχρονιά. Τα φαινόμενα σταδιακά θα εξασθενήσουν κυρίως στις νησιώτικες περιοχές. Στα υπόλοιπα λίγες νεφώσεις που βαθμιαία στα δυτικά θα αυξηθούν και θα σημειωθούν βροχές ή χιονόνερο και παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά - ημιορεινά.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα, ενώ παγετός κατά τόπους ισχυρός θα σχηματιστεί τη νύχτα και νωρίς το πρωί στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά. Οι άνεμοι στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 και στο Ιόνιο πρόσκαιρα 6 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 και στο νότιο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.
Newsroom ΔΟΛ