27 Δεκεμβρίου 2015

Ζευγάρια χωρίζουν για τα μάτια...της εφορίας

Λύση στον οικονομικό στραγγαλισμό που δέχονται από τη φοροκαταιγίδα, φαίνεται πως αναζητούν όλο και περισσότερα ζευγάρια που καταφεύγουν στη λύση του εικονικού διαζυγίου προκειμένου να τύχουν


 φοροελαφρύνσεων, να εισπράξουν κοινωνικό επίδομα, να ενταχθούν στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ, να γλιτώσουν τη διαθεσιμότητα στην περίπτωση που ο ένας από τους δύο συζύγους εργάζεται στο Δημόσιο κ.α.

Από τα 300 περίπου διαζύγια που εκδίδονται στη Μαγνησία ετησίως (313 το 2014 και 305 φέτος λίγο πριν το κλείσιμο της χρονιάς), δικηγόροι του Βόλου εκτιμούν πως τα εικονικά φτάνουν πλέον το 20% με αυξητικές τάσεις.

«Η αυξημένη ζήτηση νομικών υπηρεσιών για τη συγκεκριμένη διαδικασία, έχει οδηγήσει δικηγόρους του Βόλου σε …ειδίκευση και όσοι επιθυμούν για οικονομικούς λόγους εικονική λύση του γάμου τους, προσφεύγουν στους ειδικούς», επισημαίνει στον «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ» δικηγόρος του Βόλου, επισημαίνοντας πως οι ίδιοι αναλαμβάνουν να τους «συμφιλιώσουν» και να τους ξαναπαντρέψουν.

Στη Μαγνησία, τα διαζύγια έχουν ξεπεράσει τα 300 σε ετήσια βάση ακολουθώντας την αύξηση που καταγράφουν και οι γάμοι καθώς η αντιστοιχία είναι περίπου στο 30%. Το 2013, σε όλα τα ληξιαρχεία της Μαγνησία δηλώθηκαν 886 γάμοι και 247 διαζύγια (27,8% των γάμων), το 2014 δηλώθηκαν 1072 γάμοι και 313 διαζύγια (29%) και φέτος έχουν δηλωθεί 1103 γάμοι και 305 διαζύγια (27%).
Την ίδια τριετία, σε άνοδο βρίσκονται τα σύμφωνα συμβίωσης. Από 8 το 2013 στη Μαγνησία, πέρσι έφτασαν τα 11 και φέτος υπερδιπλάσια και συγκεκριμένα 24.
«Στο παρελθόν, τα εικονικά διαζύγια, αναφέρει δικηγόρος του Βόλου, αφορούσαν κυρίως ηλικιωμένους που ως μεμονωμένα άτομα διεκδικούσαν το ΕΚΑΣ ή δικαιούντο επίδομα από την Πρόνοια, είχαν φοροαπαλλαγές σε κληρονομιές κ.α. Επίσης δημοσίους υπαλλήλους που μέσα από το μαϊμού διαζύγιο, μετατρέπονταν σε μονογονεϊκή οικογένεια για να εξαιρούνται από διαθεσιμότητες και να κάνουν χρήση των ευεργετημάτων της φορολογικής νομοθεσίας.
Πλέον η εικονική λύση του γάμου, αφορά περισσότερους που θέλουν να αξιοποιήσουν ευεργετήματα προστασίας της μονογονεϊκής οικογένειας σε κοινωνικά τιμολόγια ΔΕΚΟ, σε τιμολόγια παιδικών σταθμών και ωδείων, σε αποσπάσεις, μοριοδότηση σε προκηρύξεις προσλήψεων κ.α.
Κυρίως τα ζευγάρια προχωρούν σε εικονική λύση του γάμου τους για να κάνουν ξεχωριστές φορολογικές δηλώσεις. Το κέρδος που έχουν τα ζευγάρια που παίρνουν εικονικό διαζύγιο αφορά επίσης το επίδομα της πρόνοιας που μπορεί να αποκτήσει ο ένας εκ των δύο δηλώνοντας μικρό ή μηδενικό εισόδημα, η είσοδος του παιδιού τους σε φοιτητική εστία, η λήψη υποτροφίας από κάποιο κρατικό ή Κοινωφελές Ιδρυμα, η ένταξη στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά κ.ο.κ.

Αλλα ζευγάρια προβαίνουν σε αίτηση διακοπής του γάμου τους προκειμένου να διατηρήσουν τα όποια ακίνητά τους, εφόσον το δικαστήριο προστατεύει μόνο μία, την κύρια κατοικία, από τον πλειστηριασμό. Οταν ο στόχος επιτευχθεί, δηλώνουν ότι συμφιλιώθηκαν ή ξαναπαντρεύονται και επανακαταθέτουν κοινή φορολογική δήλωση.

Επίσης, ζευγάρια προχωρούν σε εικονικά διαζύγια και ζητούν από την εφορία την αυτοτελή φορολόγησή τους και τη διαγραφή του ΑΦΜ του συζύγου. Ακόμη με το… εικονικό διαζύγιο οι αιτούντες προσπαθούν να αποφύγουν τη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων του ζεύγους, λόγω οφειλών του συζύγου ή της συζύγου προς το Δημόσιο, προς τις τράπεζες, προς τα ασφαλιστικά ταμεία ή προς τρίτους, αποφεύγοντας έτσι τη συντηρητική κατάσχεση ή δέσμευση των περιουσιακών τους στοιχείων.

Οι νέες νομοθετικές ρυθμίσεις και οι διαδικασίες-εξπρές με τις οποίες εκδίδονται πλέον τα διαζύγια είναι συνδυασμός που βοηθά την πρόθεση των ζευγαριών να προχωρήσουν σε λύση του γάμου τους. Παλαιότερα η έκδοση του συναινετικού διαζυγίου γινόταν σε δύο δικάσιμες. Πλέον έχει καταργηθεί η χρονοβόρα διαδικασία των δύο συζητήσεων και το διαζύγιο βγαίνει σε μία μόνο συζήτηση. Η επίσπευση των διαδικασιών έχει συμπαρασύρει και το κόστος του διαζυγίου καθώς οι δικηγόροι καταθέτουν την αίτηση και ύστερα από ένα μήνα συνήθως είναι έτοιμη και καθαρογραμμένη η απόφαση, ενώ σε διάστημα δύο μηνών έχει γίνει και τυπικά το διαζευκτήριο. Αυτό έχει επίπτωση και στο κόστος, αφού από περίπου 1.000 ευρώ που ήταν υποχρεωμένο να πληρώσει ο κάθε σύζυγος πλέον καταβάλει τα μισά.