19 Δεκεμβρίου 2015

Spiegel κατά Γιούνκερ: «Μαγείρεψε» τα στοιχεία του προσφυγικού



Spiegel κατά Γιούνκερ: «Μαγείρεψε» τα στοιχεία του προσφυγικού υπέρ Τουρκίας
Βερολίνο
«Ωραιοποιημένα» προκειμένου να στηριχθεί η υπόθεση ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας αποδίδει καρπούς σε ό,τι αφορά τους πρόσφυγες που φθάνουν στην Ελλάδα, είναι τα στοιχεία που παρουσίασε στην Σύνοδο ο Γιούνκερ, σύμφωνα με το Spiegel.

«Η Έκθεση με την οποία ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θέλει να πουλήσει τις επιτυχίες της πολιτικής του, είναι στην καλύτερη περίπτωση, παραπλανητική, ενώ υπάλληλοι της Επιτροπής την θεωρούν 'κατασκευασμένη'» αναφέρεται σε δημοσίευμα του περιοδικού, το οποίο κυκλοφορεί την Κυριακή.

«Από τη μία πλευρά η έκθεση περιλαμβάνει αντιφατικά στοιχεία για την εξέλιξη των προσφυγικών ροών και από την άλλη πλευρά τα στοιχεία δεν συμφωνούν με αυτά της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR). Ιδιαίτερα αισθητή είναι η αντίφαση για τις 14 Δεκεμβρίου:

» 'Τη Δευτέρα έφθασαν 5.005 άτομα στα ελληνικά νησιά', αναφέρεται στην εσωτερική ημερήσια αναφορά της UNHCR, 'αυτός είναι ο μεγαλύτερος αριθμός αφίξεων σε μία ημέρα από τις 7 Νοεμβρίου'. Η Έκθεση της Επιτροπής, αντιθέτως, καταγράφει για την Ελλάδα την ίδια μέρα 1.906 αφίξεις από την Τουρκία. Η Επιτροπή τονίζει ότι η τάση 'συνάδει με τα στοιχεία της UNHCR, το πολύ να υπάρχουν ελαφρές αποκλίσεις'».

Το περιοδικό σημειώνει ότι δεν είναι η πρώτη φορά που «οι πανηγυρικές δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκαλούν εντάσεις» και υπενθυμίζει ότι κατά την διάρκεια της ελληνικής κρίσης, ο επικεφαλής του γραφείου του, Μάρτιν Σελμάιερ, είχε χαρακτηρίσει μέσω Τwitter τις προτάσεις μεταρρυθμίσεων της Αθήνας που είχαν φθάσει αργά τη νύχτα ως 'καλή βάση'. 'Αυτό το νυχτερινό μήνυμα δεν εκνεύρισε μόνο τον Σόιμπλε, αλλά και οι υπουργοί άλλων κρατών - μελών θα προτιμούσαν να είχαν σχηματίσει πρώτα οι ίδιοι μια εικόνα για την πρόταση.»

» Στις Βρυξέλλες λέγεται ότι και υπάλληλοι της Frontex, όπως και η αρμόδια γενική διεύθυνση μετανάστευσης που είναι υπεύθυνη για την προσφυγική πολιτική, διαμαρτυρήθηκαν για αυτό το μόρφωμα αριθμών.

» Η Επιτροπή το αρνείται. Οι στατιστικές της UNHCR δείχνουν όμως άλλα στοιχεία. Στην ημερήσια αναφορά της 15ης Δεκεμβρίου που προορίζεται για εσωτερική χρήση, οι ειδικοί σημειώνουν ότι ο ημερήσιος αριθμός αφίξεων στην Ελλάδα κατά την περίοδο 30 Νοεμβρίου-6 Δεκεμβρίου, δηλαδή μετά την Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας, αυξήθηκε στα 3.590 άτομα, κατά 36% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

» Την επόμενη εβδομάδα ήταν ακόμη 3.101 πρόσφυγες ημερησίως, δηλαδή περισσότεροι από ό,τι στο γράφημα του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» εξηγεί το δημοσίευμα και τονίζει ότι οι ειδικοί προειδοποιούν να μην εξαχθούν πολιτικά συμπεράσματα από αυτά τα στοιχεία.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ