Η Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου χτίστηκε με τέτοιο τρόπο, ώστε το βασικό πολεοδομικό σχέδιό της να ευθυγραμμίζεται με την κίνηση του ήλιου στον ουρανό κατά τη μέρα της γέννησης του Μεγάλου Αλεξάνδρου, σύμφωνα με δύο Ιταλούς ερευνητές.
Οι δύο Ιταλοί ερευνητές που συνδυάζουν την μελέτη της αρχαιοαστρονομίας με την πολεοδομία, Τζούλιο Μάλι και Λουίζα Φέρο του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του Πολυτεχνείου του Μιλάνου, υποστηρίζουν ότι στην αρχαιότητα είθιστο ο πολεοδομικός σχεδιασμός μιας νέας πόλης ή σημαντικού μνημείου (π.χ. της Πυραμίδας της Γκίζας) να βασίζεται σε σημαδιακά αστρονομικά συμβάντα. Έτσι, λοιπόν, οι δύο αρχιτέκτονες πιστεύουν ότι η ευθυγράμμιση της Αλεξάνδρειας με τη γέννηση του Αλεξάνδρου ήταν ένας τρόπος να αναδειχτεί η ισχύς του τελευταίου.
Με τη βοήθεια ενός λογισμικού προσομοίωσης και μελετώντας τοπογραφικά την πόλη και τον προσανατολισμό του ορθογώνιου πολεοδομικού πλέγματός της, ανακάλυψαν ότι ο κεντρικός διαμήκης άξονάς του ήταν ευθυγραμμισμένος με την πορεία του ήλιου κατά την ημέρα γέννησης του Μ. Αλεξάνδρου..
Επίσης, βρήκαν ότι το «βασιλικό άστρο», ο «Βασιλίσκος» (το άλφα του Λέοντα), το λαμπρότερο άστρο στον αστερισμό του Λέοντα, ο οποίος μελετήθηκε ιδιαίτερα από τον Πτολεμαίο, είχε μια παρόμοια ευθυγράμμιση.
 Σχόλιο: Άρα για να είναι όλα τόσο καλά υπολογισμένα, όλο και κάποια τεχνολογία θα είχαν αναπτύξει οι Έλληνες. Ίσως και από πολύ πιο παλιά. Βέβαια σήμερα δεν μας λένε τίποτα περί τούτου σκόπιμα. Όσο περνάει ο καιρός θα βγαίνουν στο φως αλήθειες, οι οποίες θα είναι «για πολλά γούστα».